marți, 3 martie 2009

La multi ani, Parinte!

Astazi parintele Teofil Paraian implineste 80 de ani. Cu regretul ca nu l-am intalnit pana acum, decat prin intremediul cartilor scrise de domnia sa, ma rog bunului Dumnezeu sa ii prelungeasca sederea pe meleagurile noastre si sper sa il intalnesc si eu la Sambata.

Pentru cei care nu l-au citit pana acum, transcriu cateva fragmente, extrase din volumul Din ospatul credintei - editia a doua, Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova -2006.

"Masura credintei este masura vietii: cum ti-e viata, asa ti-e credinta."

"Dupa aceea, a luat in consideratie Domnul Hristos gandurile omului, mai ales gandurile pacatoase, si a spus cuvant din care intelegem ca gandurile totusi sunt realitati, adica nu sunt niste lucruri care n-au importanta, niste lucruri care n-au valoare, ci sunt niste lucruri de foarte mare importanta, pentru ca toate ale omului pornesc de la gandul omului, si in bine, si in rau."

"Deci fara stirbire trebuie urmarita implinirea voii lui Dumnezeu, pentru ca cineva care implineste o parte din ceea ce vrea Dumnezeu, si o alta parte nu implineste, pentru ca nu vrea sau nu poate, inseamna ca nu si-a facut datoria si ca nu se incadreaza in deplinatate. Si apoi orice lucru bun pe care-l facem trebuie sa-l facem pana la capat, nu numai o parte a lui, ci cat putem noi implini"

"Si atunci parintii cei duhovnicesti au mai aratat o metoda de inlaturare a gandurilor rele, care e, cumva, mai la indemana noastra. Este vorba de rugaciunea de toata vremea.....Rugaciunea aceasta: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul", este o rugaciune care poate fi spusa oriunde si oricand si in orice pozitie te-ai gasi"

"Cred ca v-am mai spus si alta data, dar va mai spun si acum, fiindca imi place sa spun: Parintele Arsenie i-a spus unui tanar, care era foarte zbuciumat si caruia parintele-i cunostea familia din care facea parte: "Ma, tu esti sinteza harababurii din casa voastra!"
Fiecare dintre noi suntem o sinteza; a unei harababuri mai mari sau mai mici, Dumnezeu stie...noi n-avem de unde sa stim cum venim in lumea aceasta, dar venim si cu pozitive, si cu negative, si-i reprezentam pe parintii nostri, intr-un fel oarecare."

""Mama, ce va invata parintele?" Mama a stat asa, putin...am vazut ca nu raspunde, am insistat si atunci a zis:" Apai, tot bine ne invata! Ne invata sa fim buni!"....
Rostul intregii lucrari a Bisericii noastre este sa devenim buni, sa ne facem, din rai ce suntem, buni, buni, cum trebuie."

3 comentarii:

Amalia spunea...

Adriana, parintele Teofil Paraian este numit si Parintele Bucuriei. Am avut marea placere sa il cunosc personal si nu am lipsit de la nici o seara duhovniceasca pe care a tinut-o la Cluj de-a lungul ultimilor ani, la intalnirile cu tinerii sau la lansarile sale de carte. Am in biblioteca toata colectia cartilor sale mai vechi si mai noi si ti le recomand cu mare caldura. Avem nevoie de asa duhovnic in viata noastra, Dumnezeu sa ii dea sanatate si zile senine!

alinadel spunea...

Si eu am avut prilejul sa ma bucur de conferintele tinute de pr.Teofil. Dumnezeu sa ii dea sanatate!

adriana spunea...

Fetelor, va invidiez!