vineri, 29 mai 2009

Cum si ce citim

Daca este adevarat ca esti ceea ce mananci si de asemenea esti ceea ce gandesti atunci cu siguranta esti si ceea ce citesti...si conteaza si cum citesti...aseara am gasit o cugetare a Sfantului Teofan Zavoratul despre cum trebuie sa citim....m-am gandit ca va poate fi si voua de folos....

"Trebuie sa citim pentru zidirea sufletului

In privinta cititului, a citi pentru cunoastere este un lucru, iar a citi pentru zidirea sufletului este alt lucru. In vederea primului lucru se citeste mult, dar pentru al doilea lucru nu trebuie sa cititi mult, daca ceva din cele citite ajunge in inima, indata sa va opriti si sa chibzuiti, straduindu-va sa va lamuriti acel lucru, iar cel mai mult sa adanciti in inima acel gand. Este totuna cu a-l transforma in obiectul meditatiei dumnezeiesti. Asa sa va hraniti sufletul si sa-l faceti sa sporeasca, nu sa turnati in el ca intr-un sac."
(scrisoarea 187, seria 1, transcrisa in cartea Rugaciunea, Editura Cartea Ortodoxa)

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Mare adevar ai zis, caci omul se cunoaste dupa unele criterii.Muzica ce o asculta, anturajul sau, cum se imbraca, ce carti citeste etc. Eu insa as pune ca si tine pe primul loc, cititul, deoarece in functie de ce citesti urmeaza celelalte optiuni. Bine ar fi sa citim mai mult pentru hrana sufleteasca.Sa nu uitam ca Vine Domnul in curand.O seara placuta sa ai!

adriana spunea...

Multumesc la fel si mai poftiti pe la noi!