sâmbătă, 22 august 2009

In memoriam: Toma Caragiu

„Toma Caragiu a fost cu totul altceva, din păcate irepetabil“
„Un actor genial care umplea scena la indiferent care apariţie; un om integru, bucurându-se de o nemărginită admiraţie şi iubire, având nenumăraţi prieteni. N-avea nici o trufie. Se dăruia întreg artei.“ Acesta este Toma Caragiu, marele actor român de origine aromână. Dacă ar fi trăit, anul acesta, pe 21 august, ar fi împlinit 84 de ani.

Toma Caragiu s-a născut într-o familie de aromâni, la 21 august 1925. La scurtă vreme, împreună cu părinţii, Niko Caragio şi Athina Papastere, cu sora lui, Matilda, părăsesc regiunea Kastoriei, situată în nordul Greciei, districtul Macedonia de Vest, poposesc o vreme în Cadrilater şi ajung în România. Schimbându-şi numele din Caragio în Caragiu, familia marelui actor se stabileşte în oraşul Ploieşti, în anul 1940. Aici, alături de surorile lui, Matilda şi Geta, Toma Caragiu a urmat cursurile Şcolii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. Exprimându-şi bucuria întâlnirii cu oraşul Ploieşti, viitorul actor va declara mai târziu, într-un interviu: „Am copilărit şi am făcut şcoala la Ploieşti. Sunt, deci, ploieştean get-betget!“.

continuarea aici

3 comentarii:

Dilimache spunea...

O Doamne, acolo unde se afla este sigur mandru de trecerea sa minunata prin viata... Este unul din oamenii pentru care am numai cuvinte frumoase. E un geniu cu un umor care ma unge la suflet, mereu actual si mereu neobosit, chiar si in ultima clipa a vietii sale, cand acel infiorator cutrermur ni l-a smuls impreuna cu marele Bocanet. Modest si intelept, pur si simplu il iubesc.

Si-n acelasi timp, imi aminteste de bunica, ea il alinta mereu "Tomita" si-i punea discurile la fiecare intalnire de familie...

Mihaela Petrescu spunea...

De neinlocuit!

adriana spunea...

am revazut de curand filmul Operatiunea monstrul...ce echipa de aur acolo...