sâmbătă, 31 octombrie 2009

Urcusul duhovnicesc - de la Teognost la Teofil

"Cine-L cunoaste pe Dumnezeu nu se poate sa nu-L iubeasca pe Dumnezeu. Cu cat e mai mare cunostinta de Dumnezeu, cu atat e mai mare si iubirea fata de Dumnezeu. Iar cine este iubitor de Dumnezeu se numeste Teofil.

"Teofil" inseamna iubitor de Dumnezeu."

Fragmentul transcris, face parte din "Urcusul duhovnicesc" de Arhimandritul Teofil Paraian, ultimul urcus, cel spre fericire, omul, inaintand pe acest drum, din credincios (Teopist) devine slujitor al lui Dumnezeu (Teodul) apoi cunoscator de Dumnezeu (Teognost), apoi iubitor de Dumnezeu (Teofil), fara ca drumul sa se opreasca aici.

Pentru cei care sunt la inceputul drumului spre fericire, primele trepte sunt transcrise in fragmentul de aici.

Pentru cei care doresc sa continue drumul spre fericire, va urma trecerea de la Teofil la Macarie. Daca aveti volumul Ospatul credintei, nu asteptati transcrierea mea...va garantez un weekend plin de bucurie duhovniceasca, ca o impreuna calatorie cu parintele Teofil spre Rai, dupa cum spunea domnia sa intr-un interviu:

„Eu sînt sigur că merg în Rai. Cineva poate să spună că sînt mîndru. Dar nu pentru faptele mele cred că merg în Rai, ci pentru bunătatea lui Dumnezeu. Nu se poate să fi făcut Dumnezeu Raiul ca să-l ţină gol. Trebuie să ne potrivim cu Raiul, să ne placă în Rai şi să ne silim să-l cîştigăm, şi-l vom cîştiga. Căci Dumnezeu este Dumnezeul milei şi al îndurărilor. La slujbe auzim mereu că Dumnezeu bun şi iubitor de oameni este. Păi, de ce să nu credem că e bun şi iubitor, şi de ce să mă îndoiesc că mă va milui şi mîntui şi pe mine?“

sursa foto: aici

Niciun comentariu: