miercuri, 4 noiembrie 2009

Noapte de vis

Am ajuns la a treia poveste din concurs. Sorin, unchiul adoptiv al lui Fabian, a lansat un concurs de povesti, plecand de la mai multe imagini...povestile au fost scrise si acum isi asteapta castigatorii....3, pe care trebuie sa ii desemnez eu...mie imi plac toate povestile si imi este greu sa aleg, asa ca m-am hotarat: am inceput de luni sa postez zilnic cate o poveste....acelea care vor avea cele mai multe comentarii, vor castiga...la fel ca si la povestea de ieri, autorul nu si-a scris numele nici la aceasta:


Era întuneric în cameră... În jur totul liniştit. Frăţiorul ei şi părinţii dormeau demult. Însă Gabriela nu avea somn. Auzise multe poveşti de la bunica ei despre Sfântul Nicolae. La copii obraznici le aduce câte o nuieluşă. Se gândea dacă va veni moşul, pentru că ştia că n-a fost atât de cuminte. În sufletul ei simţea că va apărea din clipă în clipă. Şi-l închipuia un moş simpatic, care mereu avea dulciuri pentru toţi copiii. De aceea în fiecare an ea îl aştepta pe Moşul Nicolae.

Deodată, ochii îi sclipiră. O să stea la pândă în noaptea asta ca să-l vadă pe Moş Nicolae. Se duse la pătuţ, îşi luă plăpumioara şi tiptil intră în hol. Acolo, se aşeză pe fotoliu, apoi se înveli cu plăpumioara, care îi era atât de dragă.
Stătea nemişcată. Uneori abia mai răsufla. Era atât de nerăbdatoare... De vreo două ori la rând închise ochii, dar imediat îi deschise. Îi era somn, dar îşi dorea să rămână trează.

Deodată, în dormitor se auzi un zgomot. Gabriela tresări. Nu ştia dacă e moşul sau frăţiorul ei se trezise. Hotărî să se ascundă după fotoliu. De acolo putea să întrezăreasca ghetuţele. Uşor, o umbră apăru lângă uşa de la dormitor. Fetiţa se ghemui în spatele fotoliului. Se abţinu să nu scoată nici un sunet. Umbra trecu pe lângă ea, apoi se îndreptă spre ghetuţe. În cea mai mare linişte reuşi să lase darurile în ghetuţe. Apoi, dispăru la fel de misterios aşa cum a venit. Însă Gabriela adormise.

Dimineaţa, frăţiorul ei se trezi primul. Nerăbdător fugi spre ghetuţe. Desfăcu prima ciocolată şi o mâncă imediat. Se îndreptă spre cealaltă cameră, unde erau părinţii.
- Mamă, tată, treziţi-vă! A venit moşul! Haideţi să vedeţi ce ne-a adus. Le dădu apoi câte o bomboană învelită într-un ambalaj auriu. Părinţii se bucurau de atâta veselie şi îşi aminteau de copilăria lor, când tot la fel de nerăbdători îl aşteptau pe moş Nicolae.
Mama merse până în dormitor, deoarece n-o auzise pe Gabriela. Însă nu era nimeni în pat. O strigă pe nume. Din spatele fotoliului fetiţa ieşi cu plăpumioara în braţe. Mama o luă în braţe, o sărută pe frunte şi o întrebă cum de a adormit acolo.

Gabriela îi răspunse doar atât:
-Mamă, vreau să-ţi spun ceva. Chipul i se lumină. Apoi continuă...Azi-noapte l-am văzut pe moş Nicolae! Însă imediat se întristă. Îşi aduse aminte că azi-noapte şi-a luat plăpumioara, apoi a plecat pe hol. Dar a fost vis! Îi părea atât de rău că a fost doar un vis. Uită repede când privi la ghetuţe şi văzu o mulţime de bombonele, ciocolăţele, nişte portocale şi câte şi mai câte bunătăţi.

Frăţiorul ei când o văzu veni în fugă spre ea şi o îmbrăţişă. Au început apoi să desfacă împreună o portocală. Bineînţeles că s-au murdărit până la coate, dar pentru ei asta era cea mai mare bucurie. Au rămas lângă ghetuţe multă vreme, au râs, s-au jucat... Moşul Nicolae a venit şi anul acesta. Mereu are daruri alese, însă doar pentru copii cuminţi. Doar el poate să aducă atâta zâmbet în sufletul fiecărui copil...

2 comentarii:

adriana spunea...

povestea asta mi-a amintit de copilaria mea...pregatirea ghetutelor...de fapt ritualul incepea cu scotocitul prin toata casa, doar-doar vom gasi ascunse pe undeva darurile...pana la urma renuntam si treceam la curatat ghetute,spus rugaciunea, adormit cu mare greu...si pe urma dimineata...ciocolata era nelipsita si tin minte ca erau daruri fara jucarii la Mos Nicolae...doar dulciuri si fructe

Mariana spunea...

Foarte drăguţă povestea!
Cu mare drag le pregăteam şi noi copiilor când erau mai mici...Dar ştiţi ceva? Şi acum când sunt mari le punem ceva în ghetuţe :) Mai bine zis, în ghete... :)