vineri, 13 noiembrie 2009

Sfantul Ioan Gura de Aur

Teologul de neegalat în exegeza Sfintei Scripturi
Nici o carte nu poate cuprinde tot ceea ce a făcut acest Părinte al Bisericii. Ca orice mare personalitate şi ca Părinte al Bisericii, nu se lasă uşor abordat sau cuprins în câteva fraze, oricât s-ar strădui ele să alcătuiască o sinteză. Cu cât timpul trece, cu atât statura lui creşte. Nici un Părinte bisericesc nu a lăsat o moştenire literară atât de vastă. Ioan a fost contemporan cu oameni influenţi. O glorioasă constelaţie de genii a fost cea care lumina perioada acelor ani în care Sfântul Ioan predica la Constantinopol. În vest erau Ambrozie, Ieronim, Augustin. În est erau cei trei Sfinţi Capadocieni: Vasile, Grigorie de Nazianz şi Grigorie de Nyssa, educaţi, magnetici şi de-a dreptul fascinanţi. Aceştia au fost bărbaţii cu care Sfântul Ioan Hrisostom a împărţit atenţia lumii.

În privinţa aspectului fizic, Gură de Aur era mic de statură şi plăpând, avea faţa plăcută, dar slăbită de post şi suferindă, obrajii traşi, fruntea înaltă, liberă şi ridată, proeminentă, capul pleşuv, urechile puţin mari, un chip plat, cu barbă, ochii adânci erau ca două torţe arzând şi deosebit de ageri şi de pătrunzători. Stomacul îi crea des probleme şi adesea febră. Era foarte sensibil la frig. La fizic nu avea nimic prin care să se impună mulţimii. Întreaga sa viaţă era în ochii vii şi strălucitori şi în voce, relativ slabă, dar de o rară putere de persuasiune (Cf. J. Tixeront, Précis de Patrologie, Paris, 1927, pp. 264-266). Gusturile sale erau dintre cele mai simple, iar viaţa sa, de o austeritate continuă. Era o natură delicată, simţind cu putere lucrurile şi traducându-şi impresiile într-un mod tranşant. Graţios, bun, afectuos şi vesel cu cei apropiaţi, rămânea, în relaţiile sale exterioare, tot timpul rezervat. Hrisostom atacat, calomniat, a refuzat lupta şi i-a plăcut mai mult să cedeze decât să lupte. În faţa duşmanilor fără conştiinţă, el a avut scrupule şi nu şi-a valorizat drepturile...continuare aici

4 comentarii:

Sergiu spunea...

Este de admirat cu au ramas niste personalitati in istorie. In acea perioada nu era internet, nu era presa, televizor, nu iti facea nimic publicitate.

Doar faptul ca era un om deosebit l-a pastrat peste veacuri.

Ma bucur sa vad astfel de postari.
O zi frumoasa,

marada spunea...

Prin viata simpla, plina de munca si sacrificii a castigat recunoastere si, ce-i mai important, un loc in ceruri!
Toate cele bune!

adriana spunea...

Sergiu, ai punctat foarte bine: nu ea internet, nu era presa...era doar puterea Cuvantului...si asa am ajuns sa ne bucuram si sa invatam si noi de/din aceste cuvinte de folos.

Ma bucur ca treci in vizita.
O saptamana buna!

adriana spunea...

Marada...locul ala in ceruri e cel mai important, ca bine zici si tu!