vineri, 22 ianuarie 2010

Dupa 20 de ani

Ne cautam modele in diferite persoane si de multe ori facem alegeri gresite, urmand ca in fata esecului sa dam vina pe modelele pe care le imitam.

Mult mai de folos ne-ar fi sa alegem modele din randul sfintilor si sa ne rugam la Bunul Dumnezeu pentru izbanda.

Pe 17 ianurie, Biserica l-a praznuit pe Cuviosul Parinte Antonie, un sfant de la care am primit mult ajutor prin Citirea Acatistului si a vietii sale.

Acatistul Cuviosului Parinte Antonie, a fost primul acatist pe care l-am citit...treceam printr-o perioada de incercari si am auzit vorbindu-se despre Cuviosul Parinte. Mi-am cumparat de Biserica Sfantul Anton acatistul si multe zile de marti de atunci, l-am citit.

Acum cateva zile, i-am recitit viata. M-as bucura daca acest cuvios ar deveni si prietenul vostru...chiar daca nu vom fi niciodata in stare sa ajungem sa dam dovada de atata rabdare, intelepciune si stralucire, macar sa il avem ca exemplu atunci cand cineva ne supara, cand nu ne putem stapani mania sau cand suntem tulburati de alte ispite.

A stat 20 de ani singur, ispitit de diavol dar intarit si ajutat de Dumnezeu si a iesit plin de har spre folosul oamenilor.

Am transcris din cartea cumparata, un scurt fragment edificator:

Primind paine pe sase luni, dupa obiceiul Tibeilor si avand inauntru apa de baut, Antonie s-a inchis in acea cetatuie, nici el iesind, nici pe cineva din cei ce veneau la dansul vazand. Si asa vietuind acolo multa vreme, primind de doua ori pe an paine, iar pe cunoscutii ce veneau la el, neprimindu-i, acestia stateau de multe ori zile intregi ca sa il poata vedea si sa ia invatatura buna de la el. Iar Cuviosul Antonie petrecea toata vremea in adanci rugaciuni, care suparau peste masura pe vrajmasul cel neadormit care venea necontenit si-l tulbura. Dar Cuviosul Antonie il gonea cu puterea rugaciunii. Si asa au trecut aproape douazeci de ani, petrecand singur si nevazand pe nimeni. Dar, cum multi doreau si voiau sa se intovaraseasca cu el pentru viata pustniceasca, au venit intr-o zi la el trecand peste voia lui. Cand l-au vazut, au ramas in uimire. Cuviosul Antonie era cu trupul in buna stare, nici gras,nici uscatde lungile posturi, cum nici de luptele cele multe ce dusese cu diavolul. Iar duhul lui era curat, nedoritor de dezmierdari, nici de ras si nici cuprins de intristare. Vazand acea multime ce venise la el, nu s-a tulburat si nici nu s-a bucurat fiind imbratisat de atatia, ci deopotriva, ca acela ce era indrumat de judecata. Avand ajutorul domnului, a tamaduit pe unii din cei ce venisera, fiind bolnavi, iar din altii a scos draci. Pe cei mahniti ii mangaia, iar pe cei invrajbiti ii facea iarasi prieteni si tuturor le zicea: - Nimic din cele ce sunt pe lume sa nu se cinsteasca mai mult decat dragostea lui Iisus Hristos.

Niciun comentariu: