marți, 27 aprilie 2010

Indemn valabil si in ziua de astazi

Am citit sambata, in proloage, un indemn al Sfantului Ioan Gura de Aur, despre indatorirea crestinilor de a lasa lucrul si a merge la biserica, atunci cand soseste vremea.

http://www.ortodoxism.ro/proloagele/aprilie/Proloage24Apr.shtml

Aceasta va spun eu voua, prietenilor si fratilor mei, ca s-ar fi cazut ca, din zi in zi, mai mult popor sa se adune la biserica, pentru ascultarea dumnezeiestilor cuvinte, iar acum, mai putini ati venit. Daca as fi grait eu de la mine, apoi ati fi facut nevenind de loc. Dar eu va arat voua voia lui Dumnezeu, pe care de o veti face, va veti mantui. Daca cineva aduce o scrisoare imparateasca, la cetateni, acestia nu se uita la viata celui ce a adus-o, de este bogat sau sarac, de este drept sau pacatos, ci toti asculta cu luare aminte cele ce se citesc, sau de nu le aude cineva, apoi intreaba pe cela ce le-a auzit.

Deci, daca atata frica fata de un domn pamantean este la voi, apoi, cu cat mai mult, se cade sa ascultam, cu luare aminte aici, in biserica, unde, din partea Facatorului puterilor ceresti, vorbim noi, pacatosii, slujitorii Sai. Drept aceea, va rog pe voi, cei ce veniti aici, sa invatati pe cei lenesi ca sa vina si ei la biserica. Pentru ca voi ati gustat din dulceata invataturii, iar aceia, nu. Pentru ca, daca cineva va face istet pe cel lenes, spre cele placute lui Dumnezeu, mult folos va lua de la Dumnezeu. Dar, inca si despre rugaciune va voi invata; ca printr-insa, se savarsesc faptele cele bune. Ca daca se suia cineva catre Dumnezeu, din inima smerita, fara de rautate, apoi, ca tamaia se suie acolo. Pentru aceasta si Proorocul a zis: "Sa se indrepteze rugaciunea mea, ca tamaia inaintea Ta." Precum tamaia este binemirositoare, cand este pe foc, asa si rugaciunea, cand se face din inima aprinsa, se apropie de Dumnezeu. Deci, veniti fratilor si surorilor si ascultati aceasta invatatura sfanta, care va fi spre mantuirea sufletelor voastre, de o veti face. Iar nefacand-o, osanditi veti fi, pentru ca n-ati ascultat pe acela ce v-a invatat. Voi n-ati mers atat cale, cat a mers imparateasa de la miaza-zi, ca sa auda intelepciunea lui Solomon. Si, iata, aici, mai mult, decat Solomon este. Ca nici pe cale lunga nu va osteniti, nici treceti peste mare, nici nu cheltuiti averi, nici de boli nu suferiti. Ca Biserica adapostire este tuturor celor ce alearga la dansa. Ca de esti drept, sa intri, ca sa nu-ti pierzi dreptatea, iar de esti pacatos, sa vii, ca sa te mantuiesti. Pentru ca eu, nu pentru mine va indemn pe voi, ca sa veniti, ca mai pacatos decat toti sunt, dar de veti asculta invatatura, veti mantui sufletele voastre. Iar, neascultand invatatura cea sfanta, cum va putea cineva a-si indrepta sufletul sau?

Ca lumina este cuvantul lui Dumnezeu si, inca, lumina mai mare decat lumina cea vazuta, ca pe suflet lumineaza. De aceasta si Isaia Proorocul a zis: "Poporul cel ce sedea intru intuneric, a vazut Lumina mare," invatatura cea adevarata. Deci, cati veniti la biserica, indemnati si pe cei ce nu vin, si nimeni sa nu zica: "Nu sunt slobod." Sa-ti aduci aminte, frate, de cei chemati la Cina cea Imparateasca, si care n-au mers, unul zicand: Perechi de boi am cumparat; altul: Mosie am dobandit, altul: Femeie mi-am luat. Si s-a maniat, pentru aceasta, asupra lor Imparatul. Oare, nu puteti voi sa daruiti lui Dumnezeu, nici macar un ceas? Ce greutate iti este tie, dupa ce vei asculta cantarea in biserica, in ziua Domnului, indata apoi, in celelalte zile sa mergi la lucrul tau? Ca de s-ar imparti la biserica, o data pe saptamana, aur si argint, sau miere sau bautura, apoi n-ati venit, oare, singuri si nechemati? Iata, aici, la biserica, totdeauna se impart cuvintele lui Dumnezeu, cele mai de pret decat aurul si mai scumpe decat pietrele cele de mult pret, mai dulci decat mierea, iar voi va lipsiti de ele, pentru a voastra lenevire, ca nu veniti la biserica, umbland cu nebagare de seama. Nu va lipsiti, deci, de a voastra voie, de invatatura cea duhovniceasca, prin care bine ati vietui si sufletele v-ati putea mantui, pentru Iisus Hristos, Domnul nostru, a Caruia este slava, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Niciun comentariu: