marți, 18 mai 2010

Regulament de ordine interioara

De curand am citit un indemn al parintelui Teofil Paraian, referitor la citirea Sfintei Scripturi.

Ideea era sa fie citita, citita si rascitita si cineva poate s-ar gandi de ce nu ajunge sa o citesti doar o singura data.

Va amintiti, cum scolari fiind, la orele de matematica, atunci cand ni se preda o lectie noua, pentru a stapani bine algoritmul, era nevoie de rezolvarea multor exercitii; cativa din clasa, pricepeau imediat; altii dupa cateva exercitii, altii dupa foarte multe exercitii.

Daca nu exersai indeajuns, cel mai grav lucru ce ti se putea intampla era sa iei o nota proasta. Urmau consecintele: te certau parintii, exista pericolul sa ramai corigent, se putea ajunge pana la repetarea anului si toate acestea doar pentru ca nu ai vrut sa cunosti teoreme, definitii, axiome adica niste reguli.

La fel este si in sport; la fel este si in viata.

Crezi că poţi face faţă fără să ştii regulile “jocului”?

Nu e o mare tragedie să nu ştii regulile jocului, pentru că poţi fi doar spectator, dar în viaţă nu există locuri în tribune, toţi suntem jucători.

Viaţa e un joc, iar în Sfânta Scriptură aflăm regulile jocului. Cu cât le aprofundăm şi le cunoaştem mai bine cu atât orice întâmplare din viaţa noastră capătă sens. Când ştii regulile jocului eşti mai încrezător în tine şi în Dumnezeu şi asta îţi va fi de mare folos în viaţă. Citirea Sfintei Scripturi nu e doar o recomandare literară, ci e o necesitate a vieţii de zi cu zi.

Citind mereu Sfânta Scriptură conştientizezi din ce în ce mai puternic că Domnul nu lasă nimic la voia întâmplării, şi planul Lui e unul foarte încurcat pentru mintea noastra, dar aşa de plin de înţelepciune. Citind mereu Sfânta Scriptură înveţi să-ţi laşi viaţa în mâinile lui Dumnezeu aşa cum foarte mulţi oameni au făcut-o, bucurându-se enorm de asta.

Când citeşti cuvintele Sfintei Scripturi mintea ţi se luminează şi gândurile se limpezesc. Citind, afli că tot ceea ce e în jurul tău astăzi în 2010, s-a mai întâmplat într-o altă formă şi mai de mult, şi te linişteşti pentru că şi atunci Dumnezeu a avut un plan, cum şi astăzi are. Nu e un plan prestabilit ci e un plan care vine în contrapondere la alegerile noastre greşite.

Intentionam sa trimit acest articol si la Ortodoxia Tinerilor dar am vazut ca si Claudiu ne scrie astazi despre reguli; mi-a placut foarte mult ceea ce a scris si am imprumut finalul de la el dar schimband ordinea frazelor; sunt convinsa ca nu se va supara pe mine ca i-am folosit textul.

Articolul sau porneste de la sport si ajunge la Sfanta Scriptura. il puteti citi in intregime aici.

Pentru ca indemnul parintelui Teofil l-am citit in cartea pe care i-am daruit-o Iulianei, luna trecuta, o rog sa il caute si sa ne daruiasca din timpul ei, transcriind intreg indemnul (este vorba despre o regula pe care orice crestin o poate respecta).

Sunt convinsa ca si tu ai citit ceva folositor astazi. Te rog sa ne spui si noua si astfel sa fim impreuna lucratori la fapte bune, folositoare si pentru altii.

Sursa citatului: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/2010/05/basketul-si-sfanta-scriptura/#more-16857


8 comentarii:

Dili spunea...

..... Mai citeam cum sufletul omului se aseamana cu pamantul. Nehranit cu ganduri bune, neudat cu rugaciuni - chiar daca ele sunt spuse neformal, asa din inima, tot conteaza mai mult decat nimic - acest suflet se abrutizeaza,, precum solul se batatoreste. Cu timpul, iti trebuie multa vointa si repetate "udari" pentru a-l afana din nou. Floarea inimii tale moare si doar cu greu o mai poti face sa imboboceasca. Astfel, contactul cu Dumnezeu ar trebui sa fie permanent, sa ne deschidem inima si sa trimitem iubirea si multumirea noastra pretutindeni, pentru a avea mereu sufletul inflorit.
Cam asta citeam eu in catea daruita tot de tine Adriana, "Fiecare zi- un dar de la Dumnezeu" Multumesc !

adriana spunea...

ai citit articolul anterior?

uite ceva din culise:
initial programul pe care il folosesc sa stabilesc castigatorul premiului, te-a desemnat pe tine...insa tie iti daruisem deja cartea, asa ca am repetat si a fost norocoasa Silvia

Dili spunea...

eeeeeei deci tot la mine trebuia sa ajunga iupiiiiiiii! Acum stau linistita :D:DD Ma bucur pt Silvia! Multumim!!

Iuliana spunea...

Adriana, cand voi ajunge acasa voi da curs rugamintii tale. Pupici si multumim pentru articol.

adriana spunea...

Dili, oricum tu o aveai promisa de mult..bag insa seama ca a vrut sa ajunga mai repede la tine, mai ales ca ce scria la ziua cand ne-am intalnit era la fix pentru tine.

adriana spunea...

Iuliana, intorc pupici si astept cu nerabdare....gasesti tu repede in carte...acolo unde e trecuta pravila de rugaciune

Iuliana spunea...

Adriana, cu scuzele de rigoare pentru intarziere, iata ca incerc sa ma tin de promisiune. Redau din cartea pe care mi-ai daruit-o cateva din indemnurile Parintelui Teofil Paraian, care recomanda un program de viata duhovniceasca in cinci puncte principale:
1.oamenii sa mearga duminica la biserica;
2.sa spuna rugaciunile de dimineata si de seara si rugaciunile din timpul mesei;
3.sa citeasca in fiecare zi doua capitole din Noul Testament;
4.sa-si pazeasca mintea prin rugaciunea lui Iisus;
5.sa tina post, in zilele de post.

Regretatul parinte ne spune: "Recomand sa se citeasca evangheliile de trei ori, una dupa alta, adica Evanghelia de la Matei, Evanghelia de la Marcu, Evanghelia de la Luca, Evanghelia de la Ioan o data, dupa aceea a doua oara si a treia oara, pentru ca evangheliile au totusi legatura intre ele, iar celelalte carti ale Noului Testament fiecare carte in parte citita de trei ori, ca sa ajungi odata sa citesti Noul Testament de trei ori si sa ai o privire de ansamblu. Si dupa aceea citesti fiecare carte din Noul Testament fara sa mai numeri de cate ori, in felul acesta citind Evanghelia de la Matei si celelalte evanghelii unele dupa altele, cata vreme iti mai tine Dumnezeu mintea si vederea si mai ai cartea Noului Testament din care sa citesti.

E foarte important lucrul acesta si pentru ca te informezi in legatura cu cele scrise in Noul Testament, dar si pentru ca iti imbogatesti mintea si simtirea cu ganduri mai presus de lumea aceasta, cu gandurile lui Dumnezeu, ajungand sa ai mintea lui Hristos, ajungand sa ai adunate in vistieria inimii ganduri bune pe care sa le scoti apoi la iveala de cate ori e necesar, sa iti intemeiezi viata pe gandurile Noului Testament.De altfel, Noul Testament este Biblia crestinilor, este cea mai importanta carte din cate carti circula in lumea aceasta.

Dupa ce citesti cartile Noului Testament de trei ori, nu mai numeri de cate ori citesti, ci citesti, cum am zice noi de program, de pravila, in fiecare zi doua capitole pana la sfarsitul Noului Testament si inca o data,
si inca o data si de cate ori vine randul sa le mai citesti o data, ca sa ti le impropriezi, sa ti le asimilezi."
(Din cartea In memoriam Parintele Teofil Paraian)

Acesta este pasajul pe care il vroiai, Adriana?

adriana spunea...

Multumim Iuliana si sper sa ne fie de folos tuturor aceste sfaturi parintesti