joi, 29 iulie 2010

Gradina zmeilor

Nu, nu va spun o poveste. Doar va invit in excursie. Daca cea de ieri de la Cascada cailor v-a deschis apetitul pentru drumetie, astazi va propun un alt loc. Tot la noi in tara. In spatele cuvintelor boldate veti gasi multe imagini. Fotografia am preluat-o de aici. Ce am citit despre acest loc ?!

Este un loc bizar, cu stanci uriase, intr-o dezordine extraordinara: ciuperci, turnuri, blocuri, stalpi, pe care localnicii le-au numit sugestiv si le-au grupat nu intamplator sub aceste nume. Formele intalnite in Gradina Zmeilor s-au format prin alunecarea stratelor de conglomerate si gresii pe un plan inclinat de argila. Apele din precipitatii au modelat aceste roci.

Eroziunea selectivă şi-a pus amprenta pe existenta formelor stancoase, iar roca acoperitoare este responsabilă de perioada de viata a fiecarei forme în parte. De la un an la altul, configuraţia terenului se poate schimba foarte mult, pentru ca actiunea de acumulare este foarte dinamica datorita unor ploi intense sau de lunga durata.

Niciun comentariu: