joi, 5 august 2010

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul sau Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ

IoanIacobHozevitul.jpgIntru Tine Parinte cu osardie s-a mantuit Cel dupa Chip, caci lasand lumea si patria Ta, ai luat Crucea lui Hristos si in Valea Iordanului Te-ai asezat spre nevointa. Pentru aceasta si cu ingerii impreuna se bucura Prea Cuvioase Parinte Ioane, Duhul Tau. Roaga-te Lui Hristos Dumnezeu sa se mantuiasca sufletele noastre!

Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este unul dintre cei mai recenţi sfinţi din Biserica Ortodoxă Română, cu metania din Mănăstirea Neamţ, care s-a nevoit 24 de ani în Ţara Sfântă, atât pe valea Iordanului, cât şi în pustiul Hozeva, constituindu-se într-un model veritabil de vieţuire în Hristos în era contemporană. Biserica l-a rânduit ca pildă vie de credinţă şi de vieţuire creştinească, înscriindu-l în calendarul ortodox la data de 5 august.

S-a născut la 23 iulie 1913 într-un sat de pe malul Prutului, Crăiniceni, comuna Păltiniş, judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani foarte credincioşi, anume Ecaterina şi Maxim Iacob, fiind singurul copil la părinţi. Din botez s-a chemat Ilie, iar în familie i se spunea “Iliuţă”. Continuarea aici.

Un articol bogat in informatii Despre Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ la 50 de ani de la trecerea la cele veşnice, puteti citi astazi si in paginile ziarului Lumina.

"Rămas de mic orfan pe lume/Ca un copil al nimănui,/mi-am pus nădejdea mea spre Domnul,/Cerând de-a pururi mila Lui./Bunica, Dumnezeu s-o ierte,/Mi-a semănat de timpuriu/În suflet tainele credinţii/Şi rodul lor mă ţine viu./"

"Aproape de altarul Bisericii de lemn,/Un copilaş aduce făclie şi untdelemn./Sărută Sfânta Cruce la proaspătul mormânt/Apoi îngenunchează şi plânge suspinând./Când clopotele sună cu dangătul voios/Orfanul, lângă cruce, suspină dureros./Fiind în el durere cu totul adâncit, din sunetul de clopot/Un glas a auzit: "Nu plânge azi, copile şi nu fi supărat/Că iată sunt cu tine, Hristos a înviat!"/Era vorbirea dulce a maicii din mormânt,/Gonindu-i întristarea din pieptul lui înfrânt./"

2 comentarii:

π. Γεώργιος spunea...

SFINTE IOANE ROAGA-TE PENTRU NOI PACATOSI

DOAMNE AJUTA!

adriana spunea...

Doamne, ajuta!