duminică, 1 august 2010

Vreme de post, rugaciune si fapta buna

Tropare:
Către Născătoarea de Dumnezeu acum cu osârdie să alergăm noi, păcătoşii şi smeriţii, şi să cădem cu pocăinţă, strigând din adâncul sufletului: Stăpână, ajută-ne, milostivindu-te spre noi; sârguieşte că pierim de mulţimea păcatelor; nu-i întoarce neajutoraţi pe robii tăi, că pe tine singură nădejde te-am câştigat. (de două ori)

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale, noi nevrednicii. Că de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbăvit din atâtea nevoi? Sau cine ne-ar fi păzit până acum slobozi? Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăveşti pe robii tăi pururea din toate nevoile.

Astazi a inceput Postul Adormirii Maicii Domnului. De mult folos ne va fi daca ne vom insoti in acest post cu rugaciunea si cu fapta buna si daca vom alege ca Paraclisul Maicii Domnului sa ne conduca pasii in acest post.

"Postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducere aminte a virtuţilor alese ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată din Biserica Ortodoxă. Acest post datează din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat, iar sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a început să primească o mai mare importanţă. La început, durata acestui post nu era la fel peste tot. În ţinuturile Antiohiei se postea o singură zi, la Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim opt zile. Data şi durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul al XII-lea, la un Sinod local din Constantinopol, din 1166. Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat un post aspru, asemănător cu cel al Paştilor. În acest post, credincioşii săvârşesc mai des acastiste, paraclise şi rugăciuni închinate Maicii Domnului, cum ar fi Acatistul Bunei Vestiri, Acatistul Bucuria celor întristaţi, Acatistul Adormirii Maicii Domnului sau paraclisele Maicii Domnului, care sunt slujbe speciale în cinstea Preasfintei Fecioare. Ne revărsăm cinstirea noastră în aceste rugăciuni fierbinţi închinate Celei care este Icoana Bisericii şi Împărăteasă a Cerurilor."

Surse Ziarul Lumina, Paraclisul audio: CrestinOrtodox.ro, Paraclisul scris: Dervent.ro

Niciun comentariu: