joi, 2 septembrie 2010

Suntem atenti cu adevărat la dorurile sufletului?

Arhimandrit Sofian Boghiu: Smerenia si dragostea, însusirile trăirii ortodoxe
Dacă sufletul este lucrul cel mai de pret al fiintei noastre, cea dintâi si cea mai mare grijă a noastră trebuie să fie grija fată de suflet si fată de mântuirea lui. Sufletul trebuie să fie centrul de greutate al tuturor preocupărilor si străduintelor noastre.

Bine si firesc este să ne îngrijim si de cele ale trupului: de mâncare, de îmbrăcăminte, de adăpost si de celelalte.

Dar în primul rând Sfânta Evanghelie ne îndeamnă să ne ocupăm de suflet, de hrana si de mântuirea lui: ''Au nu este sufletul mai mult decât hrana si trupul decât îmbrăcămintea? (...) Căutati mai întâi Împărătia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adăuga vouă'', ne învată Mântuitorul (Matei 6; 25, 33). Iar atunci când a fost ispitit de diavol, Domnul Hristos a spus: ''Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu'' (Matei 4, 4). Adică pâinea este într-adevăr trebuincioasă pentru hrana trupului, dar ea nu îndestulează, nu satură întreaga fiintă a omului. Căci omul are si un suflet, iar sufletul acesta are si el nevoie de hrana si de băutura lui, pe care dacă nu i-o dai, tânjeste si slăbeste, ca si trupul lipsit de pâine si apă.

Puteti aprofunda aceste cuvinte de folos prin lectura intregii carti http://www.sfaturiortodoxe.ro/sofian_smerenia.htm

2 comentarii:

miki spunea...

Adriana, acum am nevoie de ajutorul tau!http://miki-ganduripentrufiecarezi.blogspot.com/2010/09/sa-nu-mi-o-luati-in-nume-de-rau.html

adriana spunea...

miki, voi prelua si eu pe blog anuntul tau