vineri, 29 octombrie 2010

Urcus spre fericire

Slava Domnului! Sper ca si voi ati reusit sa va bucurati de daruri in aceasta saptamana.

Pozele sunt aici,  dar mai intai va invit cu bucurie, cu speranta si cu dragoste sa va infruptati din intelepciunea parinteasca, citind un extras din "Urcusul duhovnicesc" de Arhimandritul Teofil Paraian, astazi, la un an de la plecarea la cer a parintelui. Dumnezeu sa il odihneasca!

...urcusul spre fericire...urcusul acesta incepe cu credinta in Dumnezeu. Nu poti sa inaintezi intr-o viata dupa voia lui Dumnezeu decat crezand in Dumnezeu. Credinta in Dumnezeu te angajeaza. Cineva care e credincios lui Dumnezeu ar putea purta numele grecesc Teopist, care inseamna "credincios lui Dumnezeu".


Cine crede in Dumnezeu se angajeaza pentru Dumnezeu si devine lucrator al poruncilor lui Dumnezeu, Ii slujeste lui Dumnezeu si asa ajunge el sa fie rob al lui Dumnezeu. Cam ocolesc oamenii cuvantul "robul lui Dumnezeu", mai ales in ultima vreme...Parca ar vrea sa zica altfel, dar sa stiti ca gresesc. Gresesc, pentru ca Maica Domnului, s-a numit pe sine "roaba Domnului", si atunci daca Maica Domnului a zis: "Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau" (Luca 1, 38) sau: "Ca a cautat spre smerenia roabei sale" (Luca 1, 48) de ce sa nu zicem si noi ca suntem robi ai lui Dumnezeu? Robi ai lui Dumnezeu in inteles de supusi lui Dumnezeusi in inteles de slujitori ai lui Dumnezeu.


Deci cel credincios, implinind poruncile lui Dumnezeu, straduindu-se pentru poruncile lui Dumnezeu, devine robul lui Dumnezeu. Asta in greceste se numeste Teodul; e si un nume Teodul."
Apoi, cine implineste poruncile lui Dumnezeu - pentru ca Dumnezeu e ascuns in poruncile Sale si Se descopera pe masura implinirii poruncilor - ajunge sa fie cunoscator de Dumnezeu, adica Teognost (in greceste).


Deci intai e Teopist, apoi Teodul, apoi Teognost.
Cine-L cunoaste pe Dumnezeu nu se poate sa nu-L iubeasca pe Dumnezeu. Cu cat e mai mare cunostinta de Dumnezeu, cu atat e mai mare si iubirea fata de Dumnezeu. Iar cine este iubitor de Dumnezeu se numeste Teofil.


"Teofil" inseamna iubitor de Dumnezeu.


Cine e "Teofil", nu se poate sa nu fie fericit din iubirea pe care o are fata de Dumnezeu si din constiinta ca si Dumnezeu il iubeste pe om. Noi stim din Sfanta Scriptura, din Epistola I a Sfantului Apostol Ioan, ca Dumnezeu este iubire. E scris in doua locuri, in aceasta epistola, ca Dumnezeu este iubire si ca pe Dumnezeu Il cunoaste numai cel care iubeste (I Ioan 4,8;4,16). In masura in care suntem si noi iubitori de Dumnezeu, in masura aceasta ne putem bucura de iubirea lui Dumnezeu.


La noi la manastire a trait candva un parinte, parintele Arsenie Boca si el spunea ca "iubirea lui Dumnezeu fata de cel mai mare pacatos este mai mare decat iubirea celui mai mare sfant fata de Dumnezeu" este ceva extraordinar! Deci ce spunea parintele? Spunea ca "iubirea lui Dumnezeu fata de cel mai mare pacatos este mai mare decat iubirea celui mai mare sfant fata de Dumnezeu".


Iar cine-L iubeste pe Dumnezeu si cine se stie iubit de Dumnezeu, din insusi acest fapt este fericit. Si fericit, in limba greaca, se numeste Macarie. Prin urmare, urcusul duhovnicesc spre fericire ar fi acesta:


Teopist - credincios lui Dumnezeu;
Teodul- implinitor al poruncilor lui Dumnezeu, slujitor lui Dumnezeu, robul lui Dumnezeu;
Teognost- cunoscator de Dumnezeu
Teofil- iubitor de Dumnezeu
Macarie- fericit.
 
Sursa: aici
Mai multe poze aici 

4 comentarii:

Dili spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca! Frumoase randuri!

stefania spunea...

Doamne ajuta!

Am o intrebare.
De Mos Nicolae si de Craciun imi doresc sa merg cu cativa colegi la copii bolnavi de cancer de la Marie Curie, dar nu stim ce sa le luam, inafara de jucarii. Cam ce alimente au voie?

Stefania

adriana spunea...

Stefania, te rog sa iei legatura cu doamna Olga Cridland

olga.cridland@asociatiapavel.ro 0735526962

DoarATAT spunea...

Bună Ziua !
Doamnei "adriana" !
~
Nu ştiu dacă vă interesează Reţelele Ning. Există acolo, "Tânăr Pelerin", al domnului Iordăchescu Constantin, unde am iniţiat un GRUP, numit: "Urcuş duhovnicesc".
Ştiu că mi-aţi mai dat acordul, pentru a utiliza ... aspecte (adică ... idei !), eventual fragmente ... [desprinse, schimbat contextul, precizat autorul, ori sursa de inspiraţie ... după caz] ... Eu vă mulţumesc şi ... dacă doriţi, POATE fi chiar Reciprocitate ! Adică, aveţi acordul meu ... măcar să găsiţi ceva care să merite interesul dvs. !
Dacă doriţi, vă voi face invitaţie ... în Reţeaua Ning: Tânăr Pelerin !
Vă mulţumesc pentru atenţie !
Vă mulţumesc pentru această postare !
Vă mulţumesc pentru Blogurile dvs. şi pentru ACTIVITATEA dvs. profund UMANITARĂ !
Dumnezeu să vă Binecuvânteze !
~
Cornelius,

PS: ... încă nu-mi dau seama, dar, sunt sigur că cel puţin la unele aspecte de comunicare, Reţelele Ning şi altele asemenea lor, oferă eficienţă crescută la distribuirea informaţiei !
(în funcţie de câţi membrii numără respectiva reţea !)
PS2: ... îţi mulţumesc, de asemenea pentru că acest articol, mi-a adus aminte ... câte Cărţi frumoase, sănătoase şi de folos ... am în bibliotecă, inclusiv câteva ... de-ale Arhimandritului Teofil Pârâian ~ Dumnezeu să-l Odihnească în Pace !
~,