marți, 25 ianuarie 2011

Bună dimineaţa de marţi

 sursa foto aici
Ca să vă fie ziua bună pe mai departe începem prin a savura  o cafeluţă gustoasă. Cred că cei mai mulţi dintre noi am băut  prima dată cafeaua preparată la ibric. Cel mai cunoscut mod de preparare al cafelei dar şi cel mai migălos după părerea mea. O secundă de neatenţie şi licoarea  se revarsă peste marginile ibricului. Cel mai bine se savurează acasă în linişte sau în compania unei bune prietene.

  informaţii: aici
Cafeaua turceasca este de fapt o modalitate specifica de preparare a cafelei, nu o varietate separata. Se foloseste echipamentul specific, un ibric (ibrik), o lingurita si un aparat de incalzit. Ingredientele sunt: cafea macinata foarte fin, apa rece si zahar dupa gust (zaharul se adauga in apa inainte de preparare). Se poate adauga nucsoara pentru aroma.
Cafeaua turceasca trebuie sa fie macinata pudra. Este cea mai fina varianta de macinare. Este de preferat o varianta de cafea neagra, cu boabe prajite proaspat. Pentru fiecare ceasca, se folosesc una sau doua lingurite cu varf.
Se adauga cafeaua si zaharul in apa si se amesteca bine pana la dizolvarea zaharului si scufundarea cafelei. Cafeaua nu se mai amesteca dupa ce se pune pe foc, pentru a nu se dizolva spuma. Spuma cafelei turcesti trebuie sa fie groasa si omogena, fara particule observabile. Cand incepe sa fiarba, se inlatura ibricul de pe foc si se toarna in cesti.  Se serveste in cesti mici.

4 comentarii:

Mariana spunea...

Bună dimineaţa la cafeluţă!Şi mulţumesc pentru pontul cu mestecatul în cafea...
Să ai o zi senină, cu bucurii de la Hristos!

adriana spunea...

Buna dimineata, darry.anna! Ce pofta mi-ai facut...de baclava...am vizitat sursa ta de inspiratie si mi-a placut ce am vazut.

CafeauA o voi inlocui cu un ceai de visine.

darry.anna spunea...

Intamplator am gasit si eu sursa si mi-a placut ce am citit acolo.
E minunat si un ceai aromat cu o felie de lamaie.

Iuliana spunea...

Eu nu sunt o cafegioaica, dar aroma cafelutei tale a ajuns pana la mine si mi-a facut o pofta...