vineri, 28 ianuarie 2011

Casatoria ca pregatire pentru casnicia cu Dumnezeu

Am citit in ziarul Lumina din 30 ianuarie 2011 (da, da, ati citit bine data - desi suntem de abia in 28 ianuarie 2011, am gasit la biserica mai multe editii ale acestui ziar si le-am luat pentru a le citi) un articol interesant despre casnicie, scris de prof. Constantin Ghita. Vi-l copiez si voua aici (si nu cu copy/paste, ci litera cu litera din ziar, pentru ca nu l-am gasit pe internet).
" Prin casatorie intram intr-un spatiu in care avem sansa de a ne rotunji colturile si de a ne antrena pentru a deveni apti de convietuirea cu Dumnezeu, cu ingerii si cu sfintii. Se cere sa ne exersam virtutile in casnicie, astfel incat sa ne fie usor sa convietuim cu sfintii si ingerii, iar acestia sa ne ia in"spatiul" lor. Astfel, putem transfoma plictiseala in rabdare, nervozitatea in energie si dinamism al vointei spre bine, putem deveni mai ingaduitori cu celalalt, mai iertatori si sa ne indumnezeim iubind.
Te casatoresti si ca sa te pocaiesti, sa te infranezi, sa fii credincios unei singure persoane in fapta si gand, sa te nevoiesti, sa inveti iubirea. Te casatoresti ca sa te pocaiesti si sa te vindeci sufleteste prin umilinte, rabdare si iubire. Te casatoresti ca sa te pocaiesti si sa pimesti iertare.
Nu te casatoresti ca sa nu... mai faci desfranare, sa nu mai fii singur, sa nu ramai fara mostenitori, sa nu aiba cine te ingriji la boala si batranete, sa nu te cufunzi in saracie etc. Te casatoresti din iubire de Dumnezeu, ca sa te pocaiesti de pacatele tale, sa nu le mai faci, dar, mai ales, pentru a deprinde mestesugul iubirii dumnezeiesti.
Noi nu il putem suporta pe partenerul nostru de viata imperfect si, poate, pacatos. Dar cum ne vor suferi atunci pe noi, care suntem poate mai deficitari, ingerii si sfintii? Sunt situatii cand propriile noastre pacate au ca rezultat retragerea harului de la sotul nostru. Si atunci, intr-adevar, tonalitatile afective oscilante, dispozitia spre cearta, ne transporta, deodata, pe stadionul incercarii tuturor virtutilor.
Cu siguranta, trecem si prin ispite in care ne plictisim si poate chiar ne dezgustam de partenerul nostru, pentru ca duce o viata preponderent de rugaciune, de blandete si milostenie. Dar sfintii si ingerii in Rai nu au nici ei alta activitate! Este necesar sa ne rugam impreuna cu partenerul de viata, sa citim impreuna Sfintele Scripturi si alte carti ziditoare, pentru a evolua sincron pe linie duhovniceasca. De altfel, suntem cu totii chemati, oameni si ingeri, sa venim la unitatea de gand si simtire. Toti sa fim una in Domnul.
Si, in acest scop, il primim pe Hristos, in Taina Cununiei, ca membru al familiei noastre. Fiind Hristos membru al familiei noastre, avm obligatii specifice fata de El: ii sarbatorim ziua de nastere si, in momentele importante ale vieti Lui, Ii suntem alaturi, petrecand cu prietenii Lui, mancam si bem cu ei la masa. Prietenii lui Dumnezeu sunt sfintii si ingerii, deci mergi la biserica sa sarbatoresti Nasterea, suferintele si Invierea Domnului, sa te impartasesti cu Trupul si Sangele Lui. Esti sincer cu El, te marturisesti adica.
De asemenea, prin cununie, Dumnezeu isi asuma si El responsabilitati de membru al familiei tale. Poti apela la El ca sa te ajute in problemele de zi cu zi.
Dar si tu ai datorii fata de El, sa Il ingrijesti la boala, sa Il imbraci, sa Il vizitezi la inchisoare daca a gresit. Dumnezeu fiind, nu are nevoie de toate acestea, dar se identifica cu toti cei in suferinta. Iar daca ii ajuti pe acestia, inseamna ca Il sprijini efectiv pe Hristos ca membru al familiei tale, sub chipul celui amarat.
Pana nu dobandim constiinta ca Hristos fac parte, in mod real, din familia noastra, nu vom fi pregatiti de casnicia cu Dumnezeu, cu sfintii si ingerii, in viata vesnica de dupa moarte."

3 comentarii:

darry.anna spunea...

Foarte frumos si mai ales instructiv textul.

Multumim, Iuliana!

adriana spunea...

Iuliana, iti multumim pentru efort. Sa ii dea Dumnezeu sanatate si celui care l-a compus...vom vedea duminica, atunci cand apare ziarul pe net. Ma regasesc in aceste randuri in intregime :

"Te casatoresti din iubire de Dumnezeu, ca sa te pocaiesti de pacatele tale, sa nu le mai faci, dar, mai ales, pentru a deprinde mestesugul iubirii dumnezeiesti"

As adauga ca si din iubire pentru partener de viata.

Iuliana spunea...

Ma bucur ca v-a placut. Am cam mancat ceva litere, ca era tarziu cand l-am scris, dar sper sa ma iertati...

Doamne ajuta!