joi, 21 aprilie 2011

Invitatie de onoare

De Paşte, ne dorim cu totii sa fim invitati la Masă. Pentru ca am fost slabi si nu am putut din diverse motive sa postim, gandim ca nu se cuvine sa gustam Sfânta Împărtăşanie.

Cuvântul de învăţătură al celui între sfinţi părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului,  ne indeamna sa participam cu totii, dupa ce primim Sfânta Lumină, în sfânta şi luminata zi a slăvitei şi mântuitoarei Învieri a lui Hristos, Dumnezeul nostru,  la Sfânta Liturghie si sa cerem binecuvantare de la parintele duhovnic pentru a primi Sfânta Împărtăşanie:
De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos şi luminat. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-şi ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-şi primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulţumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al şaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primeşte pe cel de pe urmă ca şi pe cel dintâi, odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas ca şi pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; şi pe cel de pe urmă miluieşte, şi pe cel dintâi mângâie; şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte; şi faptele le primeşte; şi gândul îl ţine în seamă, şi lucrul îl preţuieşte, şi voinţa o laudă.
Pentru aceasta, intraţi toţi întru bucuria Domnului nostru; şi cei dintâi, şi cei de al doilea, luaţi plata. Bogaţii şi săracii împreună bucuraţi-vă. Cei ce v-aţi înfrânat şi cei leneşi, cinstiţi ziua. Cei ce aţi postit şi cei ce n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi. Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi-vă toţi din bogăţia bunătăţii. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat Împărăţia cea de obşte. Nimeni să nu se tânguiască pentru păcate, că din mormânt iertare a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului; a stins-o pe ea Cel ce a fost ţinut de ea. Prădat-a iadul Cel ce S-a pogorât în iad; umplutu-l-a de amărăciune, fiindcă a gustat din trupul Lui. Şi aceasta mai înainte înţelegând-o Isaia, a strigat: Iadul, zice, s-a amărât, întîmpinându-Te pe Tine jos: amărâtu-s-a că s-a stricat. S-a amărât, că a fost batjocorit; s-a amărât, că a fost omorât; s-a amărât, că s-a surpat; s-a amărât, că a fost legat. A primit un trup şi de Dumnezeu a fost lovit. A primit pământ şi s-a întâlnit cu cerul. A primit ceea ce vedea şi a căzut prin ceea ce nu vedea. Unde-ţi este, moarte, boldul? Unde-ţi este, iadule, biruinţa? Înviat-a Hristos şi tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos şi au căzut diavolii. Înviat-a Hristos şi se bucură îngerii. Înviat-a Hristos şi viaţa stăpâneşte. Înviat-a Hristos şi nici un mort nu este în groapă; că Hristos, sculându-Se din morţi, începătură celor adormiţi S-a făcut. Lui se cuvine slava şi stăpânirea în vecii vecilor. Amin.
Citeste: aici si aici

8 comentarii:

DoarEu spunea...

Multumesc de sfat si invitatie! Doamne ajuta!

Fie ca Sfintele Paste sa ne faca mai buni, sa ne luminieze, sa ne purifice si sa daruim neconditionat si sa ne ajutam mai mult unii pe altii.


Ganduri alese!

Sergiu spunea...

frumoasa postare

Paste fericit!

Dili spunea...

Paste luminat draga Ariana si iti multumim de cuvintele folositoare http://www.desenatori.ro/desen-1679710.htm Te imbratisam cu drag!

Anonim spunea...

Doamne, ajuta!

"ne indeamna [...] sa cerem binecuvantare de la preot pentru a primi Sfânta Împărtăşanie"

Sigur despre asta vorbeste Sf. Ioan Gura de Aur?
Oare despre impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului, care se cuvine DOAR celor ce au voie de la preotul duhovnic?
Sau inteleg eu gresit "invitatia"?

Toate cele bune,
Florin M.

elena marin-alexe spunea...

Da, important este sa ajungi cu El la masa, chiar daca ajungi ultimul...
El inca asteapta.El este viu si tine in mana Lui stapanirea. Slavit sa fie Numele Sau.
Multumesc Adriana.Am citit cu mare placere.Sa ne smerim si sa i ne prosternem la poala crucii Sale.
Merita! Fii binecuvantata in veci cu lumina din LUMINA! tE IMBRATISEZ CU MARE DRAG!

Iuliana spunea...

Multumesc mult, draguta mea! Am invatat atat de multe lucruri de folos de la tine si sper sa ne mai catehizezi si de acum inainte!

Sa aveti un Paste binecuvantat, linistit si cu bucurie in suflete!

Te sarut cu drag!

marada spunea...

Paste fericit alaturi de cei dragi!

corina spunea...

Adriana, Paste binecuvantat!iti doresc tie si tuturor celor dragi tie.
Hristos a Inviat!