miercuri, 22 iunie 2011

Incursiune în adâncul sufletului

Tăcerea se învaţă, uneori la fel de temeinic ca şi vorbirea într-o limbă străină. Pornind de la cuvintele părintelui Dumitru Stăniloae, care spunea că "persoana umană se comunică şi prin vorbire, dar şi prin tăcere" şi că "tăcerea înseamnă reflecţie la taina lui Dumnezeu şi la taina propriei persoane", acest articol îşi propune să reamintească beneficiile tăcerii.
În primul rând, se cere precizat că tăcerea înseamnă mai mult decât a nu vorbi. La fel cum bucuria nu este sinonimă cu râsul, tăcerea este o stare care se referă nu numai la exterior, ci şi la interiorul nostru. O cunoaştem şi am trăit-o toţi de-a lungul vieţii, poate atât de rar încât i-am uitat gustul, şi azi atât de greu de atins, încât pe drept poate fi considerată o virtute. Ca să-l auzim pe celălalt e nevoie şi ca noi să tăcem. Nu numai să nu vorbim odată cu el, ci în mintea noastră să fie linişte, astfel încât mesajul auzit să fie, cu adevărat, ascultat şi, astfel, înţeles corect. Tăcerea este, deci, obligatorie, atât într-o comunicare corectă, cât şi într-o ascultare eficientă, fapt recunoscut chiar de Cicero, care credea în aparentul paradox că "tăcerea este una din marile arte ale conversaţiei". Continuarea articolului in Ziarul Lumina

2 comentarii:

loredana spunea...

Draga mea Adriana ,
Vreau sa-ti spun ca de cand ti-am descoperit blogul ma simt mult mai bogata si mai fericita .Si nu continui sa ma minunez de cate minunatii incap in sufletul tau mare , mare .Dumnezeu sa te binecuvanteze . Te rog , daca nu cumva ai facut-o deja , sa intri pe blogul lui Siluan si sa citesti despre minunea care s-a savarsit de catre Sfintii mucenici Rafael , Nicolea si Irina cu scumpul nostru Siluan .Si cum tu cunosti atatia copilasi care au nevoie de ajutor da de stire despre aceasta minune ca sa fie ajutati si altii de catre acesti Sfinti mucenici .Te imbratisez cu mult drag

adriana spunea...

Draga Loredana,

Iti multumesc pentru vizite. Am citit cele scris pe blogul lui Siluan inca de acum cateva zile si chiar doream sa anunt vestile si pe blogul meu, pentru ca Siluan este un copil indragit de catre cei care imi viziteaza blogul.

Trec printr-o perioada mai aglomerata si din acest motiv intru mai rar pe net.

Pornind de la cele citite pe blogul lui Siluan,am cautat mai multe articole despre acesti trei sfinti martiri si am citit Acatistul, vietile si date despre manastire. Si eu simt ca m-am imbogatit si sa stii ca imi doresc ca acesti trei sfinti sa deveina si prietenii mei.

http://adriana-dardindar.blogspot.com/2011/06/ocrotitori-pentru-micutul-siluan.html