vineri, 4 noiembrie 2011

Aniversarea presedintelui

Astazi, o parte din locuitorii tarii il felicita pe presedinte, alta parte ii transmit nu tocmai ganduri ortodoxe presedintelui. Crestineste ar fi ca macar astazi, gandurile noastre sa fie de bine, pentru ca daca un conducator de tara este bun sau rau, meritul sau vina ne apartin si noua.
din Ectenia mare: Pentru binecredinciosul popor român de pretutindeni, pentru cârmuitorii ţării noastre, pentru mai marii oraşelor şi ai satelor şi pentru iubitoarea de Hristos oaste, Domnului să ne rugăm. 

„Creştinii locuiesc în lume dar nu sunt din lume”, „se supun legilor rânduite de stat dar prin felul lor de viaţă biruiesc legile” se afirmă într-una din primele scrieri creştine. Ca locuitori în lume, de-a lungul întregii istorii, creştinii au căutat să împlinească îndemnul scripturistic de a se supune „înaltelor stăpâniri” (Romani 13, 1) chiar şi în vremuri de prigoană, dând Cezarului ce-i al Cezarului (Matei 22, 21; Romani 13, 7), fără însă a face compromisuri dându-i Cezarului cele ce se cuvin lui Dumnezeu. În acest sens Biserica se roagă pentru conducători ca aceştia să asigure cadrul necesar desfăşurării lucrării ei mântuitoare, cu atât mai mult cu cât suntem datori să-i iubim şi să ne rugăm pentru toţi oamenii, chiar şi pentru vrăjmaşi.
Rugăciunea pentru conducători este aşadar o parte firească a ecteniei mari, nedepinzând de vrednicia celor ce deţin puterea în stat. Înteleasă în mod greşit, mai ales de către cei din afara Bisericii, ca o formă de obedienţă faţă de autorităţi, rugăciunea pentru conducători a fost înlocuită, imediat după Revoluţia din decembrie 1989, cu rugăciunea pentru popor şi armată. După câţiva ani de confuzie în acest domeniu, s-a reintrat în normalitate prin stabilirea de către Sfântul Sinod a actualei formule, similară celei folosite de Biserica Greacă, în care ne rugăm pentru popor, pentru conducătorii ţării şi cei locali şi pentru armata care asigură păstrarea ordinii de drept şi apărarea ţării. 
Ectenia mare : http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-15.html

Un comentariu:

copilarim spunea...

Ce frumos ai scris:). ma bucur ca mai sunt oameni cu suflet bun si cald. Ai dreptate. Ma gandeam ... faptul ca denigrezi pe cineva si il batjocoresti, chiar daca ai avea motive intemeiate... te face intr-un fel chiar mai rau decat persoana aceea.
Pacat ca in lumea aceasta... exista tot mai putin oameni buni.