miercuri, 9 noiembrie 2011

Pentru a fi mare trebuie sa iti doresti sa fii mic

Evanghelia zilei Luca 9, 44-50: "Puneţi în urechile voastre cuvintele acestea: Căci Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înţelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei ca să nu-l priceapă şi se temeau să-L întrebe despre acest cuvânt. Şi a intrat gând în inima lor: Cine dintre ei ar fi mai mare? Iar Iisus, cunoscând cugetul inimii lor, a luat un copil, l-a pus lângă Sine, şi le-a zis: Oricine va primi pruncul acesta, în numele Meu, pe Mine Mă primeşte; iar oricine Mă va primi pe Mine, primeşte pe Cel ce M-a trimis pe Mine. Căci cel ce este mai mic între voi toţi, acesta este mare. Iar Ioan, răspunzând, a zis: Învăţătorule, am văzut pe unul care, în numele Tău, scoate demoni şi l-am oprit, pentru că nu-Ţi urmează împreună cu noi. Iar Iisus a zis către el: Nu-l opriţi; căci cine nu este împotriva voastră este pentru voi."

 
Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul
S-a născut la 1 octombrie 1846, în Silivria, un orăşel din provincia Tracia, pe malul Mării Marmara, în nordul Greciei. De la părinţii săi, săraci, dar credincioşi, a primit o aleasă educaţie creştină. La vârsta de 14 ani pleacă la Constantinopol, mânat de dorinţa de a-şi continua studiile şi de a-şi ajuta familia.
Este tuns monah la Mănăstirea Nea Moni, la vârsta de 27 de ani, pe 7 noiembrie 1876, primind numele de Lazăr, de către mitropolitul Gheorghe de Chios. Un an mai târziu este hirotonit de acelaşi mitropolit diacon, cu numele Nectarie. În anul 1885, termină Facultatea de Teologie din Atena, după ce absolvise liceul cu rezultate deosebite. În acelaşi an, Sfântul Nectarie pleacă în Egipt, unde slujeşte timp de trei ani la Biserica "Sfântul Nicolae" din Cairo. Câţiva ani mai târziu, în 1889, patriarhul Sofronie l-a hirotonit mitropolit onorific de Pentapolis. Nectarie a fost nevoit să se întoarcă la Atena, după ce câţiva detractori invidioşi au reuşit să obţină destituirea sa. Aici a rămas câţiva ani predicator (1891-1894), după care acceptă postul de director al Şcolii Teologice Rizarios, după ce a câştigat încrederea oamenilor ca preot predicator, în cadrul Mitropoliei de Evvia. În decembrie 1908, la 62 de ani, Sfântul Nectarie pleacă de la conducerea şcolii teologice şi se retrage în Mănăstirea "Sfânta Treime" din Eghina, unde rămâne până la sfârşitul vieţii. A trecut la cele veşnice la 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat un an şi jumătate chinurile cancerului. A fost înmormântat în mănăstirea sa, "Sfânta Treime", de către ieromonahul iconar Sava, care, mai târziu, a pictat prima icoană a sfântului.
După moartea sa, s-a descoperit printr-o minune că din trupul său izvora mir, iar Patriarhia Ecumenică din Constantinopol l-a proclamat sfânt al Bisericii în 1961, cu pomenirea pe 9 noiembrie. O părticică din sfintele sale moaşte se află şi la Mănăstirea "Radu Vodă" din Bucureşti.
Sursa: http://www.ziarullumina.ro/

4 comentarii:

Tzzumbi spunea...

si pe mine m-a ajutat enorm Sfantul Nectarie ... !!!

Sophie spunea...

am fost foarte impresionanta de povestile cu sf nectarie

cammely spunea...

Exact despre Sf. Nectarie am vrut să postez.
Dar acum că ai făcut-o tu am să trec Acatistul.
O seară cu pace!

daurel spunea...

Sunt multe invataturi in crestinism; nu-i inteleg pe cei care cauta filozofii asiatice, africane...
Sa aveti bucurii!