luni, 28 noiembrie 2011

Ti-ar placea sa calatoresti printr-o frunza?

Cred ca ar trebui sa calatorim cu totii prin frunze, poate asa am lasa acolo ca intr-un laborator ceea ce este rau in noi; toamna frunzele s-ar usca si in felul acesta noi am deveni mai buni; si tot asa in fieare an. Dar pentru ca omul este mult prea mare pentru a incapea tot intr-o frunza, Dumnezeu ne-a lasat un dar: postul, acest laborator in care avem prilejul sa ne transformam din rai in buni, consumand si frunze (loboda, spanac, ceapa verde, usturoi).

Si pentru ca postul este un laborator, avem la indemana cand intram in el, cateva unelte cu care sa lucram la modelarea sufletului nostru: dorinta de a ne schimba, la care se adauga infranarea poftelor prin rugaciunea fierbinte insotita de  milostenia frecventa si spovedania sincera.  In functie de stradanie, impartasirea cu Sfintele Taine va veni la momentul potrivit pentru fiecare dintre noi.

Este tare grea munca in acest laborator dar este si tare frumoasa; practicand-o mai des ea va deveni chiar usoara. Oricat de mult ne-ar vorbi cineva despre binefacerile postului, pana cand nu vom deveni si noi laboranti in acest laborator de transformare, nu vom stii ce foloase putem primi.

Nu se intra singur in laborator, pentru ca sunt multe intrebari de pus. Este  nevoie de  indrumator: un duhovnic.

In aceasta perioada, pe usa laboratorului este un afis: Postul Craciunului. Ce este mai usor; sa deschizi usa si sa intri sau la un moment dat, la finalul calatoriei, sa iti fie atat de rusine incat sa doresti sa devii mic, mic de tot, incat sa te poti ascunde intr-o frunza?!

Niciun comentariu: