joi, 12 ianuarie 2012

Botezul Domnului, sarbatoarea praznuita timp de 13 zile

Botezul Domnului, sarbatoarea praznuita timp de 13 zile 
Incepand cu secolul IV, Biserica a stabilit ca praznicele imparatesti si chiar ale unor sfinti, sa fie sarbatorite intr-un chip mai deosebit. Pentru pregatirea sufleteasca a credinciosilor, aceste sarbatori sunt precedate de un timp de pregatire, de anticipare, numit pre-serbare sau inainte-praznuire, iar dupa ziua stabilita a sarbatorii urmeaza o perioada de continuare sau prelungire a serbarii, numita dupa-serbare sau dupa-praznuire, ca un fel de ecou al zilei de praznic.

In toata perioada pre-serbarii si a dupa serbarii, pe langa slujba sarbatorii respective se adauga cantari, rugaciuni si lecturi in legatura cu praznicul respectiv.

Botezul Domnului sau Teofania  - insemnand "manifestarea" sau "aratarea" lui Dumnezeu - este praznuit  pe 6 ianuarie. Are  o perioada de praznuire de 13 zile, cuprinsa intre 2 si 14 ianuarie. Continuare:http://www.crestinortodox.ro/botezul-domnului-boboteazai/botezul-domnului-sarbatoarea-praznuita-timp-13-zile-122844.html

Un comentariu:

Alex spunea...

Ce frumoase tradiţii şi atât de vechi. Şi toate sunt atât de bine gândite, spre slava lui Dumnezeu. Păcat că oamenii de azi ştiu atât de puţin despre aceste sfinte tradiţii.

O seară frumoasă!