marți, 8 mai 2012

Apostolul care a auzit cum bate Inima Domnului

Incepand de la Slujba Invierii, pana la Duminica Rusaliilor, fragmentele ce se citesc din Noul Testament fac parte din Sfanta Evanghelie dupa Ioan.

Intre  "La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul" si  "Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin." descoperim in cele 21 de capitole ale acestei Evanghelii, puterea si iubirea dumnezeiasca. Fila dupa fila, in multe dintre randuri, ne regasim si noi insine, cu pacate, boli, sperante, bucurii, pentru ca de la inceputul lumii, lucrurile stau cam la fel.

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, praznuit astazi, este cel care si-a plecat capul pe pieptul Domnului la Cina cea de Taina: Iar la masă era rezemat la pieptul lui Iisus unul dintre ucenicii Lui, pe care-l iubea Iisus.(cap.13,23). Este cel care stand langa crucea Domnului, a fost incredintat Maicii Domnului si a primit-O in grija pe Aceasta, cum citim in cap. 19 al Evangheliei:  "26. Deci Iisus, văzând pe mama Sa şi pe ucenicul pe care Îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău! 27. Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta! Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine" Apropape de finalul Evangheliei scrie: " Acesta este ucenicul care mărturiseşte despre acestea şi care a scris acestea, şi ştim că mărturia lui e adevărată." (cap.21, 24).

Cum ar fi, ca pana la Duminica Rusaliilor, zilnic, blogurile noastre sa gazduiasca un capitol din Sfanta Evanghelie dupa Ioan.?!

Comparativ cu cat de multe lucruri a facut Dumnezeu pentru noi, a ne cumpara de la biserica Noul Testament si a citi cateva randuri sau capitole zilnic, cred ca este cel mai mic efort din partea noastra,  prin care dovedim ca ne pasa si ca nu dorim sa ne ratacim pe drumul vietii.

Intr-un carnetel ne putem nota toate nelamuririle si apoi, duminica, dupa Sfanta Liturghie, il putem ruga pe preot sa ne lamureasca. 

Sfanta Evanghelie dupa Ioan
click pe fiecare capitol: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21


Niciun comentariu: