joi, 7 iunie 2012

Cine este Duhul Sfant?

Sfantul Duh este Cea de-a treia Persoana a Sfintei Treimi
Sfanta Treime este structura supremei iubiri (Parintele Dumitru Staniloae)

Duhul Sfant este Persoana care face din om un rug aprins, Care ne umple de lumina lui Hristos daca incercam fara incetare sa traim in Hristos avand mereu in gandul nostru pe Iisus. (Sfantul Duh in teologia si viata bisericii ortodoxe, Parintele Dumitru Staniloae)
Condacul al 9-lea: Atat a iubit Dumnezeu lumea ca si pe Fiul Sau cel Unul Nascut, Care S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si Si-a intins pe Cruce mainile Sale de Ziditor al lumii, L-a trimis de a rascumparat din pacat si moarte intreaga lume cu sangele Sau! Pentru aceasta, toata zidirea, asteptand libertatea maririi fiilor lui Dumnezeu, canta Tatalui care a iubit, Fiului care a rascumparat si Duhului care sfinteste: Aliluia!

Icosul al 9-lea: Duhul Cel Facator de Viata, Care S-a pogorat asupra lui Hristos la Iordan, in chip de porumbel S-a odihnit si asupra mea, cand ma aflam in scaldatoarea Sfantului Botez; s-a intunecat insa lucrarea bunatatii Sale din pricina negurii greselilor mele. Pentru aceea, precum asteapta zorii drumetul ratacit noaptea in padure, asa si eu insetez de razele tale, Bunule, ca sa nu pier cu totul:
Vino dar, la cel pecetluit cu Numele Tau cel Infricosat;
Vino dar, si usureaza cugetul chinuit si parjolit fara crutare;
Vino si innoieste intru mine chipul lui Dumnezeu ce s-a acoperit de neguri;
Vino si risipeste nalucirile nascute din pacat;
Vino si ma invata sa impartasesc durerile straine;
Vino si pleaca-ma sa iubesc intreaga Ta zidire;
Vino si da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale;
Vino, Mangaietorule, Duhule Sfinte, si te salasluieste intru noi!
Cât sunt de mari minunile lui Dumnezeu! Fiul trup S-a făcut, iar Duhul porumbel S-a văzut! Fiul în pântece de Fecioară S-a sălăşluit, iar Duhul în inimă de creştin Se sălăşluieşte. Fiul petrece cu trupul puţini ani cu noi pe pământ, iar Sfântul Duh cu noi petrece în veac. Fiul în taină a venit, iar Duhul în văzul lumii S-a arătat. Fiul în iesle de dobitoace Se culcă, iar focul Duhului pe tronul inimii Se aşează. Fiul S-a făcut Mucenic pentru om, iar Duhul Sfânt ne face pe noi mucenici pentru Hristos. Fiul ne-a vestit Cuvântul vieţii, Duhul Sfânt ne tâlcuieşte înţelesul Lui. Fiul ne-a adus tainele, Duhul Sfânt ne descoperă adâncul lor. Fiul seamănă sămânţa cea bună, iar roua Duhului o face să răsară. Semănătorul puţină arătură face şi numai într-un loc aruncă sămânţa, iar văpaia Sfântului Duh, prin Sfinţii Apostoli, toată lumea cu plugul cuvântului o răscoleşte şi sămânţa Evangheliei o înmulţeşte.
Duhul Sfant locuieste intru tine cand ai credinta ortodoxa si cand modul tau de viata e pe potriva acestei credinte. Cand credinta ta a fost slabita sau ai pacatuit intr-un fel sau altul, nu te intrista! Sau, mai degraba: da, intristeaza-te, dar nu deznadajdui, caci Dumnezeu iti vede slabiciunea: Carnea este neputincioasa, asa ti-a zis, in bunavointa Sa, Facatorul tau (Mt. 26:41). Templele pamantesti sunt supuse stricaciunii si trebuie refacute, si sunt facute din piatra, caramida, marmura, fier – materiale mult mai tari decat trupul tau care, ca urmare a caderii, transmite slabiciunile si predispozitiile sale fata de boli mai departe chiar sufletului tau celui nemuritor. Daca iti arati ardoarea, atunci, in ziua Cincizecimii (Duminică Pogorârii Duhului Sfânt), pe cand te vei ruga, templul tau se va innoi, iar harul Duhului Sfant este puternic a-l face inca o data mai puternic si mai maret. Roaga-te ca niciodata sa nu incetezi a fi un templu al lui Dumnezeu, si ca Duhul Sfant nu numai sa nu Se departeze niciodata de la tine, ci sa te si innoiasca, sa te intareasca, sa te sfinteasca si sa te umple cu har.

Frate, intelegi tu cine este Duhul Sfant? Duhul Sfânt
este lumina de mai-nainte de veci; El este Focul de viaţă făcător; El este Dătătorul vieţii şi Viaţa Însăşi; El este Minte şi Putere, ale Cărui adâncuri nici un muritor - nici chiar puterile îngereşti - nu le poate atinge sau descrie! Duhul Sfânt este Dumnezeu, a treia Persoană a Sfintei Treimi, purcezând de la Tatăl (şi fiind trimis în lume) prin Fiul, fiind împreună-slăvit şi împărăţind pe acelaşi tron cu Ei. Duhul Sfânt este Cel mai minunat dintre toate cele ce sunt pe pământ 
Duhul Sfant a fost dintotdeauna, este si va fi. Roaga-te Lui ca sa Se pogoare peste tine, ca si tu sa afli intotdeauna harul Sau. Duhul Sfant este Viata tuturor fiintelor, Duhul Datator de viata. Duhul Sfant este Foc. Roaga-te ca sa prefaca in cenusa tot ceea ce este inlauntrul tau fara folos, si ca sa aprinda candela inimii tale si sa arda intru toti vecii, ca niciun intuneric sa nu o cuprinda. Duhul Sfant este Lumina. Roaga-te sa te lumineze, ca sa stralucesti ca un soare pe cerul duhovnicesc al Imparatiei lui Dumnezeu. Duhul Sfant este Dumnezeu. Roaga-te ca sa te sfinteasca si sa-ti dea har sa te impartasesti de El in veci. Duhul Sfant este totul. Roaga-te Lui – ca Unul Ce este Vistierul lucrurilor celor bune – sa Se reverse in inima ta, umpland-o pana sus, pana la revarsare, cu nesfarsita desfatare, astfel incat sa fii bogat intru toti vecii. Duhul Sfant este nemuritor. Roaga-te ca si tu sa fii duh, caci carnea si sangele sunt prea slabe ca sa mosteneasca viata vesnica, iar ele trebuie, intr-un fel minunat, inca viind aici pe pamant, sa devina duhovnicesti. Spune inimii tale: “Inima, ce faci aici pe pamant? De ce slabesti si nu vrei sa te ridici deasupra pamantului si a cenusii? De ce te intristezi de poverile si de lipsurile pamantesti? Sa stii ca toate cele de aici de pe pamant sunt altfel decat cele din Cer si dreptatea lor, si ca tu esti facut sa apartii Cerului!

Duhul Sfant te cheama in Cer. Grabeste-te, raspunde degrab chemarii Lui! Duhul Sfant este Mangaietorul. Vino si cazi ganditor pe pieptul Lui si plangi inaintea Lui. Spune-i necazurile si toate tristetile tale, si cere sa te ia in bratele Sale ca pe un copil. Striga dupa El. Nu te rusina de neputinta ta, caci El este Tatal tau, si El nu te va rusina si nici respinge. Dimpotriva, El este singurul Bun (cf. Mt. 19:17). El va intelege totul, si El te va mangaia cu o mangaiere dumnezeiasca, fara margini, imbelsugata, si va sterge toata lacrima de pe ochii tai (cf. Apoc. 7:17; 21:4).

Priveste la acest templu pamantesc, impodobit cu flori, si aminteste-ti ca Duhul Sfant este puternic si in stare sa te umple de mireasma vietii care nu piere niciodata.

Niciun comentariu: