miercuri, 11 iulie 2012

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa, praznuita in data de 12 iulie

Miercurea cu fotografii, incepe aici, loc unde inscriu si eu fotografiile pentru aceasta rubrica, avand in vederea ca joi, 12 iulie este ziua de praznuire a icoanei  Maicii Domnului Prodromiţa.

Copia icoanei, care se afla în paraclisul din curtea viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului, a stat 40 de zile lângă icoana originală de la Schitul Prodromu.

http://www.crestinortodox.ro/liturgica/pictura/icoana-maicii-domnului-la-schitul-prodromu-prodromita-120242.html
http://adriana-dardindar.blogspot.ro/2011/10/linistea-din-8-fotografii.html
http://adriana-dardindar.blogspot.ro/2011/10/pasi-tacuti-de-pelerin.html
Sursa text: http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/calea_sfintilor_a_umplut_de_lumina_strazile_capitalei_2895.html
Odată cu sfinţirea paraclisului de lângă şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, a fost sfinţită şi Icoana Maicii Domnului - Prodromiţa, una din cele trei copii ale Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se află la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Despre această icoană se spune că este 'nefăcută de mâini omeneşti', chipurile Maicii Domnului şi al Mântuitorului Hristos fiind zugrăvite de penelul unui înger, potrivit voinţei lui Dumnezeu. Părintele arhimandrit Clement Haralam, fost ostenitor la Schitul Prodromu, a relatat pentru Radio Trinitas că icoana îşi are începutul în jurul anului 1863, din timpul lucrărilor de ridicare a Schitului Prodromu. Ieroschimonahul Nifon căuta un iconar care să zugrăvească pe lemn de tei o icoană a Maicii Domnului care să fie pictată potrivit rânduielilor bisericeşti: citirea zilnică a Acatistului Maicii Domnului, post negru cu o singură masă pe zi la sfârşitul lucrului, înfrânarea de la mânie, mândrie şi păcate trupeşti. Întrucât nu au găsit pe nimeni dispus să îndeplinească aceste condiţii, cuvioşii Nifon şi Nectarie au căutat un pictor în Iaşi şi l-au găsit pe iconarul Iordache Nicolau, care s-a încumetat să picteze icoana, apucându-se de lucru la Mănăstirea Bucium din Iaşi. Deşi era un pictor priceput, se poticneşte inexplicabil la zugrăvirea sfintelor feţe ale Fecioarei Maria şi a Pruncului Iisus. Speriat şi mâhnit că poate şi-a uitat meşteşugul sau o voinţă mai puternică se opune, acoperă icoana, încuie atelierul şi amână totul pentru a doua zi. În dimineaţa următoare, rămâne uimit că icoana era desăvârşită, fără să înţeleagă cum se petrecuse această minune. 'Această icoană este o mărturie a credinţei şi a evlaviei poporului român, pentru că s-a făcut la noi prin post şi rugăciune de către un credincios mirean şi totodată este o mărturie a prezenţei româneşti peste hotarele ţării noastre', a mai spus părintele Clement Haralam.


Istoria a consemnat numeroase minuni, în special vindecări de boli incurabile. Copii ale acestei icoane se mai găsesc în Rusia, la Sankt Petersburg, şi în România, la o biserică din Vatra Dornei. Copia icoanei, care se va păstra în paraclisul din curtea viitoarei catedrale, a stat 40 de zile lângă icoana originală de la Schitul Prodromu. Prăznuirea acesteia se face în fiecare an pe 12 iulie.

Acatistulhttp://www.crestinortodox.ro/acatiste/acatistul-maicii-domnului-prodromita-136564.html

11 comentarii:

geanina spunea...

frumoase imagini...:)
noapte faina!

Liviu Bimbea spunea...

Frumoase fotografii şi informaţii.
Să ai o noapte liniştită.

Alex spunea...

Frumos că ne aduci aminte şi de cele sfinte, că tare mai uităm!
Doamne ajută!

cafeauata spunea...

Multumesc!

Loredana spunea...

Foarte frumoasa icoana!
Sa ai o saptamana placuta!

Rocs spunea...

frumos, multumesc

handmade.in.covasna spunea...

Frumoase si linistitoare imagini! Ma alatur celor de mai sus si iti multumesc si eu!

Ana Maria spunea...

Doamne Ajuta! Dumnezeu sa ne apere de Rau! O icoana deosebita!!!

elly weiss spunea...

Frumoase fotografii, frumoasa icoana!
Multumiri pentru informatii!

CARMEN spunea...

Adriana draga, este foarte frumos din partea ta ca ne informezi în legatura cu sarbatorile religioase. Am apreciat întotdeauna sufletul tau bun.
Rubrica aceasta insa este fara cuvinte. Multumesc pentru intelegere.

adriana spunea...

Scuze ca raspund atat de tarziu si ca am incalcat regula ca postarea sa fie fara vorbe dar sper ca v-a fost de folos.