marți, 27 noiembrie 2012

Părintele Arsenie Boca: Toate relele încep de la stomac
  • Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă a stăpânirii de sine.
  • Un organism topit cu postul nu mai are putere să schimbe convingerile conştiinţei.
  • Mai bine de jumătate din numărul patimilor sunt ale minţii. Postul lucrează şi asupra acestora.
  • Cu trupul nu putem trata decât prin post. El nu ştie şi nu recunoaşte convingeri. De aceea el trebuie uscat, încet şi cu socoteală, fiindcă, în mocirla uscată, porcii patimilor nu mai vin să se scalde.
Încă din rai i-a rânduit Dumnezeu lui Adam, strămoşul neamului omenesc, înfrânarea de la mâncare; şi n-a ascultat Adam. Iar neascultarea aceasta l-a scos afară din Rai. Şi a plâns Adam pe urmă! De atunci pribegim şi noi pe afară şi plângem plânsul lui Adam, căci de atunci noi nu mai putem vedea pe Dumnezeu. Aceasta întru pomenirea izgonirii lui Adam din Rai.
De atunci au postit toţi cei ce au făcut lucrul lui Dumnezeu: Moise, Proorocii şi toţi cei dinainte de Hristos. Nici nu mai vorbim de cel mai aspru post pe care l-a postit vreodată Sfântul Ioan Botezătorul. Mântuitorul Însuşi a postit 40 de zile înainte de a-şi începe propovăduirea. Întru pomenirea acestui post al Mântuitorului au rânduit Sfinţii Părinţi aceste 7 săptămâni şi totodată pentru curăţirea sufletului pentru înviere (învierea lui Dumnezeu în noi). Învierea Mântuitorului din morţi e o lucrare aşa de mare încât covârşeşte toată mintea şi nu poate intra în suflet necredincioşilor şi nici în trupul pătimaş. De aceea trebuie post, căci cu Învierea Mântuitorului din morţi mărturisim şi învierea noastră şi învierea lui Dumnezeu în noi.

Cateva intrebari si raspunsuri ale Părintelui Arsenie Boca (extrase din „Cuvinte vii” şi „Lupta duhovnicească cu lumea, trupul şi diavolul”) puteti citi in continuare aici:

http://apostolatintarafagarasului.blogspot.ro/2012/10/parintele-arsenie-boca-toate-relele.html
Cine e împotriva postului?
Cine nu poate posti?
De ce nu pot posti aceştia?
Cum să postim?
Nu e de ajuns să nu mănânci carne

Un comentariu:

daurel spunea...

Sunt argumente greu de contestat.