marți, 18 decembrie 2012

Sarbatorile se petrec cu fericire

Mai avem de parcurs putine zile pana cand vom sarbatori Nasterea Domnului Nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii: Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut; Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria şi S-a făcut om.

Din pacate, fiind mereu in mare viteza cu viata noastra, nu reusim sa ne bucuram de daruri si de multe ori nici nu reusim sa fim cu pace in suflet de sarbatori, pentru ca dorim sa oferim doar cadouri celor dragi.

Alergam sa cautam cadoul potrivit pentru fiecare, uitand de noi insine. Nu este de mirare, ca dupa sarbatori suntem foarte obositi in loc sa fim bucurosi ca le-am petrecut.

Este foarte bine sa ne iubim aproapele, este chiar o datorie crestineasca dar uitam ca trebuie ca pe noi insine sa il iubim pe apropaele nostru.

Daca ne vom face mai intai noua un dar, vom observa ca ne va fi mai usor sa gasim daruri potrivite si pentru cei dragi, daruri dupa care poate nici nu este  nevoie sa alergam, pentru ca ele se afla de multe ori chiar la indemana noastra, dar nu le vedem. Un dar pentru noi  insine ar putea sa inceapa cu cateva seri de liniste in  care sa cugetam la vremea care a trecut si sa vedem daca simtim in noi dragoste, bucurie, pace, indelunga rabdare, bunatate, facere de bine, credinta, blandete, infranare, curatie. 

Daca ne lipseste vreuna dintre aceste dulci roade, inseamna ca nu am lucrat bine viata noastra. Din fericire, timpul nu este pierdut. Rugaciunea si postul vor alunga negura pusa pe suflet si in minte si vom vedea ce am facut de am alungat de la noi toate aceste roade. Chiar daca ne apuca plansul si bine ar fi sa avem multa ploaie de lacrimi, nu trebuie sa ne pierdem speranta. Parintele duhovnic ne asteapta mereu cu bratele deschise la rugaciune, spovedanie si iertarea pacatelor. Daca nu avem duhovnic, tot o rugaciune ne poate ajuta sa il gasim. Maica Domnului, care si-a pus intreaga viata in slujba noastra, ne va veni in ajutor pentru ca isi doreste ca si inimile noastre sa fie transformate in iesle primitoare pentru Fiul Lui Dumnezeu.
Hristos Se Naste! auzim tot mai des in aceste zile tocmai bune de colindat. Slaviti-L! este indemnul care urmeaza in colinde.

De ce nu ne pregatim sa il primim asa cum se cuvine?!  Poate pentru ca acum in iarna, uitam ce a facut Fiul Lui Dumnezeu pentru noi, dupa ce S-a facut om: S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat; Şi a înviat a treia zi, după Scripturi; Şi S-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui;  Şi iarăşi va să vină cu slavă să judece viii şi morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârşit.

Nu ne este mila de El?  El Care a venit la noi sa ne invete cum sa ne rugam Tatalui nostru:

Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie Impărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ; pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi, şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri, şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău

Că a Ta este Impărăţia şi puterea şi slava, a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. 

Nu ne este drag de noi? Tot El ne-a invatat si cum sa fim fericiti: 

Fericiţi cei săraci cu duhul, că a acelora este împărăţia cerurilor.
Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.
Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul. 

Fericiţi cei flămânzi şi însetaţi de dreptate, că aceia se vor sătura.
Fericiţi cei milostivi, că aceia vor fi miluiţi.

Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.
Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.  
Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a acelora este împărăţia cerurilor. 
Fericiţi veţi fi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind pentru Mine.
Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri.

Pentru tot ce a patimit pentru noi, ii suntem datori macar cu cateva zile de post si cateva rugaciuni, cu cercetarea constiintei si spovedanie in zilele care au mai ramas pana la Nasterea Domnului si impreunala Sfanta Liturghie, sa luam aminte la rostirea Simbolului credintei noastre stramosesti, pentru ca le suntem datori si Maicii Domnului si Sfintilor Parinti pentru toata osteneala pe care si-au dat-o in a-si lucra bine vietile, spre folosul nostru. Altfel in loc de daruri, vom primi mustrari ,pentru ca Sfintii Ierarhi Alexandru, Atanasie, Nicolae si Spiridon, care s-au straduit sa ne faca cunoscut Crezul  sunt cu privirile atintite spre noi pentru ca ne iubesc si ne vor binele, spre Slava Sfintei Treimi in care credem si marturisim.

Si inainte de a ne pregati de masa de acasa, din familie, sa ne pregatim cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, sa ne apropiem de Pruncul Iisus, Care smerit vine la noi sa ne hraneasca si sa ne asculte cum ii marturisim:

Cred, Doamne, şi mărturisesc că Tu eşti cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu, Care ai venit în lume să mântuieşti pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu. Încă cred că Acesta este însuşi Preacurat Trupul Tău şi Acesta este însuşi Scump Sângele Tău. Deci mă rog Ţie: Miluieşte-mă şi-mi iartă greşelile mele cele de voie şi cele fără de voie, cele cu cuvântul sau cu lucrul, cele întru ştiinţă şi întru neştiinţă. Şi mă învredniceşte, fără osândă, să mă împărtăşesc cu Preacuratele Tale Taine, spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci. Amin.
Cinei Tale celei de taină, Fiul lui Dumnezeu, astăzi, părtaş mă primeşte, că nu voi spune vrăjmaşilor Tăi, Taina Ta, nici sărutare Îţi voi da ca Iuda, ci ca tâlharul mărturisindu-mă strig Ţie: Pomeneşte-mă, Doamne, în împărăţia Ta. Nu spre judecată sau spre osândă să-mi fie mie împărtăşirea cu Sfintele Tale Taine, Doamne, ci spre tămăduirea sufletului şi a trupului. 

Orice dar am primi de sarbatori, nu se compara cu Darul Sfintei Impartasanii. Ce poate fi mai spre bucurie decat sa spui din toata inima:

Am văzut Lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc; am aflat credinţa cea adevărată, nedespărţitei Sfintei Treimi închinându-ne, că Aceasta ne-a mântuit pe noi.

Sunt convinsa ca cei care ati citit cele pe care le-am scris simtiti la fel ca mine. Grija noastra trebuie sa fie ca si cei din jurul nostru sa isi doreasca sa simta si ei aceste bucurii. Nu au cum sa si le doreasca daca noi nu suntem buni si rabdatori cu ei. Darul nostru pentru acestia trebuie sa fie dragostea, pentru ca Slava Domnului, avem de unde sa oferim dupa ce ne intoarcem de la Sfanta Liturghie, Locul si Timpul in care invatam sa ne iubim aproapele ca pe noi insine, pentru ca Il iubim pe Dumnezeu.

In fiecare dintre noi sta ascuns copilul care eram odinioara. Il vom redescoperi doar daca facem putina liniste in sufletul nostru sa-i auzim plansul. Reintalnindu-ne cu el vom redescoperi bucuria copilariei si ne vom simti mereu ca si  cum am petrece marile sarbatori. 

Nasterea Domnului ne strange laolalata in Biserica, adulti si copii, pentru a invata sa fim fericiti in viata. 

Sa ne ajute Dumnezeu sa avem cu totii sarbatori fericite, avandu-L si pe Sarbatorit in inimile noastre de copii !  

Sursa foto:CrestinOrtodox.Ro
SARBATORI FERICITE !
2 comentarii:

Pr.Victor spunea...

Sunt zile binecuvântate, zile în care cerul se deschide spre a ni se dărui bucuria cântată de îngerii lui Dumnezeu ce vestesc dimpreună cu bunii colindători întruparea Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră.
Şi tinerii şi bătrânii, bărbaţii şi femeile, mirenii şi preoţii trebuie să-şi mărturisească păcatele, să-şi cureţe haina sufletului spre primirea în curăţenie blândă a Pruncului Hristos.
Zi binecuvântată la casa ta Adriana, la caselele celor ce-ţi deschid pagina virtuală, cu frumoasele cuvinte expuse spre zidirea sufletului.

adriana spunea...

Doamne ajuta,parinte!