miercuri, 29 februarie 2012

O carte cu multe cuvinte de folos

Anunt pentru cei care vin miercurea in vizita: in perioada Postului Mare, voi posta cateva fragmente din TRIOD la aceasta adresa: http://invat-sa-fiu-buna.blogspot.com/search/label/TRIOD

Dăruieşte-mi şi mie, Cuvinte, desfătarea postirii, precum lui Adam raiul, odinioară, şi a gusta din toate poruncile Tale, Dumnezeul nostru, şi a mă feri pururea de rodul păcatului, pe care l-ai oprit. Ca să ajung şi eu cu bucurie la patima Ta cea de pe Crucea purtătoare de viaţă. (Vecernia zilei de miercuri, în prima săptămână din Post)

duminică, 26 februarie 2012

A ierta

 • EL ne iarta, precum si noi iertam gresitilor nostri.
 Eu iert / Tu ierti / El, ea iarta / Noi ietam / Voi iertati / Ei, ele iarta

 • Rugãciunea Sfântului Efrem Sirul
Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, slugii Tale.
Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.
 • Pasi spre Biserica:
Luni, marti, miercuri, joi: Canonul Sfantului Andrei Criteanul unit cu Pavecerniţa Mare
Miercuri şi vineri: Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite
Sâmbătă: Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur şi pomenirea morţilor, 
Duminică este Duminica Ortodoxiei:  Liturghia Sfântului Vasile cel Mare

miercuri, 22 februarie 2012

Miercurea, cuvintele la control!

Ma dor ochii. Ma doare capul. Nici nu mai stiu ce fotografii am vazut astazi. La jumatatea listei inscrisilor de la Carmen am renuntat. De vina sunt doar eu ca am vrut sa las un semn pe la fiecare participant pe unde am trecut. PREA MULTELE CUVINTE DE VERIFICARE M-AU AMETIT!!! Cred ca si pe voi.

Rugaminte: Cel putin miercurea, va rog sa renuntati la cheia de verificare; moderati comentariile si eliminati spamurile (daca este cazul).

sursa foto: internet

Vorbe in vant

Mi-a placut intotdeauna asocierea dintre o imagine si un text. Postul a inceput, mai este un pic si intram in Postul Mare si ar trebui sa ne amintim ca gura noastra nu se ocupa doar de mancare ci mai are obiceiul sa si vorbeasca vrute si nevrute. Fulgii de la pasari pot fi cernuti din perne iar cei picati din nori pot forma multa zapada. Despre ce lasa albul zapezii in urma cand se topeste, cititi aici: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/viata-noastra-acum-cand-se-topesc.html 

Despre vorbe, fulgi din perne, femei cotcodacitoare si filme, in randurile ce urmeaza:

"Doua femei stateau de vorba, barfind. Mergand la spovedanie, una din ele isi marturiseste pacatul iar preotul ii da un sfat; sa ia o perna, sa se urce pe acoperis si sa o spintece. Femeia ii urmeaza sfatul si la a doua intrevedere, preotul o intreaba ce s-a intamplat cu perna.

-Fulgii au zburat, a spus femeia.

-Du-te sa-i aduni! a spus preotul.

-Dar s-au imprastiat peste tot si sunt multi, nu pot.
-Vezi, asa este si cu barfa."
Va amintiti de jocul din copilarie: telefonul fara fir? Nu-mi amintesc, mai ales in cazul cand eram multi jucatori, ca finalul sa coincida cu inceputul. De multe ori, ultimul cuvant nu mai pastra nimic din forma sau intelesul celui dintai. Dupa ce am vazut filmul, m-am rusinat, gandindu-ma ca poate am aruncat si eu vorbe in vant, uitand de sfatul primit cu multi ani in urma de la tatal meu: "Mare atentie la vorbe, un cuvant, odata iesit din gura, nu il mai poti lua inapoi." Filmul se numeste Doubt si daca nu l-ati vazut, descoperti acum imaginea care precede povestirea.

Muzica pentru urechile prietenilor

Oana mi-a atras atentia ca nu a prea fost vizitat coltul cu muzica in timpul petrecerii de la SALATA PRIETENIEI Este doar vina mea ca nu am semnalizat acest colt dar ma revansez fata de el acum,  ca tot vin in vizita musafirii fotografi de la Carmen.


Se aude bine si de la voi?!


Dedicatii de la darry.annaAlina; copilaroasa Rux

marți, 21 februarie 2012

Viata noastra, acum cand se topesc nametii de zapada

Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege (din Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel)

sursa foto: aici
A nins mult si pentru cateva zile orasul a fost alb si curat, doar cateva zile, adica vreo doua - trei, cam atat cat dureaza si sarbatorile. Acum, cand zapada se topeste, lasa descoperita mizeria stransa la marginile drumurilor.

Asa ni se intampla si noua oamenilor: ne albim un pic duminica sau de sarbatori si pe urma, cum trec acestea si se duce bucuria, incep sa apara pe suflet petele greselilor de zi cu zi.

Slava Domnului ca exista zilele de post, in care pe langa abtinerea de la manacrurile grele, ce contin proteine animale, incercam sa ne retinem si de la toate celelate fapte care ne ingreuneaza sufletul si nu il lasa sa aspire spre cele inalte.

Postul nu este un subiect despre care sa vorbim prea mult si nici nu poate fi generalizat. Postul este un drum, dar mai ales  Calea pe care trebuie sa mergem, este o reteta Adevarata  pe care ne-o poate adapta doar duhovnicul, nu noi singuri, nici prietenii si in mod special postul este o mica jertfa  prin care ne umplem de  Viata.

Postul este in acelasi timp un joc de echipa pe un drum comun, pentru ca trebuie sa fii cu bagare de seama atat la tine cat si la cei din jurul tau. Altfel, ajungi sa patesti, la fel cum se intampla prin parcari: faci curat in jurul tau, dar blochezi cu zapada calea altuia.

Am practicat cateva sporturi, volei, atletism ,patinaj, gimnastica. Nu de performanta, dar cu participari si la concursuri. Suficient timp, incat sa imi dau seama ca inainte de a incepe concursul este nevoie de antrenament si incalzire.

Postul este un concurs, in care fiecare concureaza doar cu el insusi sau mai bine zis cu poftele sale. Postul este un examen in care avem voie si chiar este indicat sa tragem cu ochiul la  Sfanta Scriptura, la Vietile Sfintilor, la marturiile acestora si obligatoriu sa fim cu urechile ciulite la sfaturile duhovnicului. Din toate acestea putem invata cum sa ne facem si noi canonul prescris doar de duhovnic.

Uneori postul este mai usurel asa cum este si cel din aceasta saptamana, in care am inceput incalzirea pentru Postul Mare.

Postul este mai aspru incepand cu saptamana viitoare, in care este bine sa participam si la slujbele din Biserica, la Canonul Sfantului Andrei Criteanul si la Liturghia Darurilor mai inainte Sfintite.

Postul este din ce in ce mai greu pe masura ce inaintam, pentru ca raul din noi insine nu vrea sa ne paraseasca asa repede cum am vrea noi.

Postul este o lectie de viata si la sfarsitul ei ne dam seama ca a trecut prea repede si nu am avut timp sa ne insusim toate cele predate. Nu trebuie sa deznadajduim, pentru ca stim ca postul este o scara, ale carei trepete se parcurg una cate una si chiar daca mereu ne aflam la baza ei, cu ajutorul postului, putem tine mereu privirea atintita spre ultima treapta, acolo unde ne asteapta Invierea, insotita de celelalte roade adaugate postului. Pentru ca postul este o frana in calea raului si atunci cand este impletit cu rugaciunea, cu milostenia, cu spovedirea pacatelor si impartasirea cu Sfintele Taine ne mai spune ceva despre el; postul este prieten cu dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa,  blândeţea, curăţia asa cum ne invata Sfantul Apostol Pavel.

Daruri pentru urechile prietenilor

O intalnire intre prieteni este reusita, atunci cand pe langa bucatele gustoase, musafirii au parte pe langa binecuvantare si de buna cuvantare. La SALATA PRIETENIEI de duminica, musafirii au adus si cuvinte pentru suflet iar la plecare au fost invitati sa nu ocoleasca cosuletul cu ravase; http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/cosuletul-cu-ravase-pentru-prieteni.html

Dupa ce au plecat musafirii, mi-am reamintit ce am primit pentru inima si minte de la fiecare. Unii dintre ei, pe langa conversatia in direct de la petrecere, au postat cuvinte de folos si pe blogurile lor:

Pr. Victor: "Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu. Unde-i El cu harul Său niciodată nu e greu". 
Am trecut acest dicton la început de postare pentru a vă spune că orice lucru bun trebuie făcut cu rugăciune. Printre aceste lucruri se numără şi masa.(...) Eu vă spun poftă bună şi vă redau şi rugăciunea de după masa de prânz. "Mulţumim Ţie, Hristoase, Dumnezeul nostru, că ne-ai săturat pe noi de bunătăţile Tale cele pământeşti; nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta împărăţie, ci, precum in mijlocul ucenicilor Tăi ai venit, Mântuitorule, pace dându-le lor, vino si la noi si ne mântuieşte."
Corina: din Pildele lui Solomon 
Varga şi certarea aduc înţelepciune, iar tânărul care este lăsat (în voia apucăturilor lui) face ruşine maicii sale.(Pilde23:15)
        si din Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol     Pavel
De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator. Si de as avea darul prorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste. Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste nu se lauda nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata! (Cap.13, 1;8)


http://anastasiateodosie.blogspot.com/
Anastasia: Ce cred eu despre prietenie?
Prietenia este o scară a inimii, locul concesiei, al blândeţii şi al dăruirii. Prietenia presupune, întotdeauna, implicarea sufletească şi abia apoi schimburile, interesele, ajutorul reciproc. Fără iubire, prietenia este doar apă de ploaie. Cum tot apă de ploaie se face atunci când nu este însoţită de fapte. Relaţia de prietenie poate fi încercată prin situaţii delicate... şi eşti pus in situaţia de a dărui. A primi ştie oricine. A dărui însă este o artă... arta de a iubi, de a-l pune pe celălalt deasupra meschinăriilor şi judecăţilor care te avantajează doar pe tine. Renunţare la egoism... hmm... Incapacitatea de a renunţa, de a dărui, arată profunzimea şi calitatea afecţiunii, dar şi caracterul unei persoane. Mulţi oameni singuri, care se cred înşelaţi sau trădaţi, sunt victimele propriei definiţii greşite date prieteniei. Cine dăruieşte pentru a primi înapoi, greşeşte. Prietenia nu-i de vânzare, iar cine o vinde nu face decât să-ţi vândă sufletul. Şi cine crede că poate manipula un sentiment... sfârşeşte prin a se manipula pe sine. Iar preţul vânzării .... e greu de estimat. Cândva a fost 30 de arginţi!
Mariana: Despre petreceri, ingeri si prieteni (adaptare după Phil Bosmans)
Îngerii sunt oameni care lasă să treacă lumina prin ei. Unde sunt ei, totul este clar şi luminos. Îngerii sunt oameni plini de viaţă, care însufleţesc tot ce este amorţit. Îngerii sunt oameni care aduc cu ei o bucată de fericire din paradis. Crede-mă: îngerii sunt fiinţe care în mod nevăzut menţin lumea în echilibru!
În adîncul lor, se simte ceva din misterul unei bunătăţi infinite care vrea să pătrundă totul pentru a ajunge la oameni. În ei devine palpabilă o iubire care vrea să te îmbrăţişeze.

Ai o problemă. Nu te descurci. Şi, ca printr-o antenă invizibilă, cineva primeşte o inspiraţie, un gând, un imbold să se apropie de tine şi să te ajute, să-ţi dea sfatul potrivit sau un cuvânt binevenit de înţelegere, de mângâiere. "Eşti un înger!", exclami atunci! O spui unui bărbat, unei femei, unei fete ori unui băiat. Sexul şi vârsta nu au niciun fel de importanţă.Vine la tine ceva bun, ceva minunat. Viaţa se luminează, suferinţa se alină.

Dar îngerii nu vin la comandă. Uneori apar aşa, din senin! Uneori sunt aici şi abia sunt observaţi; îţi arată drumul şi apoi dispar iarăşi.
Am întâlnit până acum mulţi îngeri: uneori se opreau în mijlocul străzii, ieşeau din mulţime, întindeau mâna, rezolvau o problemă şi apoi dispăreau iarăşi neştiuţi în tumultul străzii, în mijlocul mulţimii, anonimi, fără a aştepta o mulţumire.

Există încă îngeri în această lume. Dar sunt prea puţini, de aceea domneşte atât întuneric şi mizerie.
Dumnezeu caută azi îngeri printre oameni. Dar aşa mulţi oameni nu-L văd, nu-L aud...Antena lor de recepţie este defectă sau ruptă. Ei nu mai captează nimic şi nici nu mai transmit nimic.

Vino! Fii un înger! În jurul tău sunt o mulţime de oameni care aşteaptă o atingere plină de dragoste, sunt o mulţime de oameni pentru care poţi fi un înger!

luni, 20 februarie 2012

Cafea si ceai pentru toti prietenii

Buna dimineata! Stiti cum este dupa o petrecere reusita, cum a fost cea de ieri. Vorbesti despre ea toata saptamana si sigur merge o cafea sau un ceai dupa o salata. Si in timp ce savurezi ceaiul sau cafeaua, intorci vizita musafirilor: mihaeladr abbilbal handmade.in.covasna: Loredana; darry.anna anastasia; CorinaPr.Victor ;Cristi; Mariana; copilarim; dulceameacasa ; angiCarmen, Alina si le spui ca le-ai scris reteta unei  salate albe in care vor gasi si un ravas.

2 salate, 19 cafelute si un ceai cald va asteapta pe toata aceasta pagina foarte lunga. asezonate cu tot felul de lucruri placute. Daca nu doriti sa le degustati pe toate, puteti alege din meniu, cu un click pe fiecare trand de mai jos

SALATA PRIETENIEI
Salata alba

A doua zi dupa SALATA PRIETENIEI

Dragi prieteni salatieri, 
Suntei buni prieteni! 
mihaeladr abbilbal handmade.in.covasna: Loredana; darry.anna anastasia; CorinaPr.Victor ;Cristi; Mariana; copilarim; dulceameacasa ; angi ; Carmen, Alina , Cristina si toti cei care veti mai gusta din salata.

Sper ca ati plecat cu amintiri placute de la petrecere si ati presarat in salata sare si piper din solnita pregatita cu drag aici :http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/sarea-si-piperul-din-salata.html

SALATA PRIETENIEI, mi-a conturat mai clar un gand pe care il tot port cu mine de ceva timp: cand o sa fiu mare o sa fac multe salate pentru prieteni. Asta spune dardindar, care are acum abia trei anisori impliniti pe 11 februarie, iar petrecerea de ieri a vrut sa sarbatoreasca acest eveniment. Pentru cei care nu au reusit sa ajunga ieri, toata saptamana portile sunt larg deschise, doar meniul este altul, ouale, laptele, branza, pestele si legumele dau la o parte carnea din salata. Intrarea se face tot pe aici, ca si ieri: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/bine-ati-venit-un-mic-ghid-pentru-cei.html.

Pentru ca suntem in "saptamana alba" va propun o reteta pentru alta salata: din oua fierte, branza rasa, smantana si maioneza... alternate in straturi... avand grija ca dupa branza sa urmeze smantana si dupa oua maioneza si neaparat toate puse intr-un castron transparent...ouale sa fie cate unul de fiecare persoana invitata la masa....branza mai taricica pentru a putea fi rasa cu usurinta...ultimul strat sa fie format din smantana care a fraternizat cu maioneza...asta ca sa folosim tot ce ramane. Succesul: garantat! Timp de pregatire: tocmai buna pentru lenesi! (pot folosi maioneza cumparata)! Aspect: cu cateva pete de culoare date de felii de ardei (rosu, verde, galben) orice zi mohorata se destinde. Gust: mmm!!!...cred ca o voi pregati zilnic pana duminica! Pofta buna!
Inca se comenteaza  aici: http://www.blogger.com/comment.g?blogID=6311854393345787903&postID=700977267306259668

duminică, 19 februarie 2012

Toate fotografiile se duc la SALATA PRIETENIEI

Prelungim petrecerea in jurul SALATEI PRIETENIEI si pentru musafirii fotografi de miercuri: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/bine-ati-venit-un-mic-ghid-pentru-cei.htmlLa plecare, fiecare musafir poate sa aleaga un dar din cosulet: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/cosuletul-cu-ravase-pentru-prieteni.html

Musafirii de duminica au fost foarte darnici si gazda trebuie sa arate tuturor ce a primit:
 
Carmen a facut o salata de fructe pe care am gustat-o in lipsa ei
abbilbal; a adus flori de iasomie
 handmade.in.covasna a adus rulada cu stafide si scortisoara
darry.anna a adus un cufar plin cu melodii pe care l-am asezat in coltul cu muzica
anastasia a adus o salata de fructe
Corina a adus ravase, tort si compot
Pr.Victor a imbogatit masa cu o binecuvantare si o rugaciune, dupa asa masa bogata

Mariana; a adus lingurile cu care am amestecat in salata si cuvinte pentru suflet
copilaroasa Rux;  a adus paine de casa

Oana scrie pe dulceameacasa a adus placinta cu mere

 angi a adus salata de sfecla dar i s-a stricat aparatul foto

 
mihaeladr a adus halvita

Alina a adus salata de ton dar nu avem poze

Cosuletul cu ravase pentru prieteni

Va multumesc ca ati fost oaspeti la SALATA PRIETENIEI si sper ca am fost o gazda buna. Nadajduiesc ca veti reveni si luna viitoare sa degustam o alta varianata a salatei.

Drept amintire de la aceasta vizita, va invit sa scoateti din cosulet un citat. Cand ajungeti acasa la voi, adica pe blog, daca doriti sa il puneti undeva la vedere, puteti adauga langa el ca l-ati primit de la o prietena.
 • Nimeni nu poate trai fara prieteni, chiar daca stapaneste toate bunurile lumii. – Aristotel
 • Ospitalitatea, curtoazia si prietenia sunt intalniri ale omului in om. – Antoine de Saint Exupery
 • Rux a ales: Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim. Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri gata facute de la negustori. Si cum nu exista negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. – Antoine de Saint Exupery
 • Prietenia este inchisoarea sufletului de buna voie in trup strain. – Dimitrie Cantemir
 • E bine sa te induiosezi de nenorocirea prietenilor tai, dar mai bine este sa le vii in ajutor. – Voltaire
 • Oana a ales: Alaturi de un prieten adevarat este cu neputinta sa ajungi la deznadejde. – Honore de Balzac
 • Prietenia indoieste bucuriile si injumatateste necazurile. – Francis Bacon
 • Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima. – Gabriel Garcia Marquez
 • Rux a ales si: Cei rai nu au decat partasi; voluptosii, tovarasi de orgii; oamenii de afaceri, asociati; oamenii politici aduna pe nemultumiti; cei mai multi oameni fara ocupatie au relatii, principii au curtezani; doar oamenii virtuosi au prieteni. – Voltaire

 • Prietenia este una din mângâierile vieţii - Gala Galaction
sursa citatelor: aici

Sarea si piperul din salata


Toate acestea dau un gust bun SALATEI PRIETENIEI:

Reteta salata prieteniei

Aceasta a fost salata pregatita de mine la  SALATA PRIETENIEI.

Alina a adus si ea o salata de ton si reteta o postez imediat dupa fotografii.
 
Uitati-va la ea cat este de frumoasa! Pe urma uitati-va repede prin frigider; sigur gasiti tot ce aveti nevoie. Si daca nu gasiti, nu va speriati: se poate si improviza!

Pe un platou care trebuie sa aiba si o margine inalta, se aseaza gramajoare de: morcov crud ras, telina cruda rasa, sfecla rosie cruda rasa, ardei gras culori diverse si taiate fisii 2*4 cm, rosii cubuelte sau fasii, cartofi pai prajiti, oua fierte taiate, muschi file, piept de pui (tot fasii subtiri).

In mijlocul platoului se aseaza maioneza; in jurul ei o coronita de verdeata (salata verde si optional marar, patrunjel); in jurul coronitei se grupeza gramajoarele, astfel incat paleta de culori sa fie frumos combinata (mai sus nu am gasit o culoare potriviat pentru telina; sa nu credeti ca nu se pune in salata; trebuie sa fie si ea prezenta si pentru a nu se oxida, e bine sa o stropim cu zeama de lamaie).

Cand o asezati la masa, aveti grija ca toti cei din jurul mesei sa aiba tacamurile pregatite pentru a trece la etapa cea mai haiosa: amestecarea ingredientelor:Si acum reteta salatei de ton facuta de Alina:

Se pregateste usor si repede. Invitate la salata sunt: o ceapa, salata verde, ton (eu aleg doua conserve de ton in suc propriu) si amestec mexican (o conserva). Inainte de petrecere, imbaiez ceapa taiata julien in putin otet, apoi adaug salata taiata si le las sa se cunoasca bine :) Dupa ce s-au imprietenit, le stropesc cu putin ulei de masline. Le fac apoi cunostinta cu tonul si dupa ce le-a trecut timiditatea si s-au imbratisat cu caldura, e randul sa li se alature amestecul mexican. Veselia din salatiera nu va poate lasa indiferenti, iar gustul va va cuceri prietenii de la prima imbucatura.

Cum vom raspunde la aceste intrebari?

Evanghelia de azi: Mt. 25, 31-46
Predica parintelui Constantin Galeriu: http://www.crestinortodox.ro/predici/predici-duminica/predica-duminica-lasatului-de-carne-128860.html
Dupa slujba, va invit la o salata: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/bine-ati-venit-un-mic-ghid-pentru-cei.html 
Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale.  Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit;. Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.. Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei?  Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? . Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?  Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut. Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau;  Străin am fost şi nu M-aţi primit; gol, şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat. Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit?  El însă le va răspunde, zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut. Şi vor merge aceştia la osândă veşnică, iar drepţii la viaţă veşnică.

Bine ati venit!

Up date 23 februarie Le multumesc  musafirilor  participanti la aceasta  SALATA a PRIETENIEI  care au observat ca in coltul de sus al blogului avem un musafir tacut: micul meu prieten Calin, pe care il cunosc de cand era in burtica mamicii lui. Pentru el am adus la petrecere formularele  230 si 200, poate este cineva doritor sa il sprijine; 

Postarea http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/01/calin-andrei-este-prietenul-meu.html contine date suplimentare despre aceasta modalitate de donatie, care nu va costa practic nimic, decat un pic de timp si bunavointa. Va multumesc eu, in numele lui Calin si va doresc o vizita cat mai placuta pe oricare dintre paginile blogului meu: http://adriana-dardindar.blogspot.com/


Up date 21 feb am cautat si alte fotografii de la prima salata (reala) si mi-am zis: Doamne, ce salata buna fac prietenii impreuna! Si salata este buna, chiar daca acum nu punem carne deloc in ea: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/viata-noastra-acum-cand-se-topesc.html

La fel mi-am spus si cand am strans la un loc toate cuvintele frumoase, primite in dar:


Up date 20 feb Dragi prieteni salatieri,
Suntei buni prieteni!
SALATA PRIETENIEI, mi-a conturat mai clar un gand pe care il tot port cu mine de ceva timp: cand o sa fiu mare o sa fac multe salate pentru prieteni. Asta spune dardindar, care are acum abia trei anisori impliniti pe 11 februarie, iar petrecerea de ieri a vrut sa sarbatoreasca acest eveniment.

Pentru cei care nu au reusit sa ajunga ieri, toata saptamana portile sunt larg deschise, doar meniul este altul, ouale, laptele, branza, pestele si legumele dau la o parte carnea din salata. pentru ca am intrat in post: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/viata-noastra-acum-cand-se-topesc.html

Tema discutiei, ramane aceeasi referitoare la vechimea prieteniilor si efortul pe care il depunem pentru a le cultiva frumos.

Sarea si piperul sunt tot aici http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/sarea-si-piperul-din-salata.html

Up date ora 19.30 Prima editie a SALATEI PRIETENIEI are succes. Am numarat mai multi musafiri decat degetele de la ambele maini si cred ca mai sunt cativa inzapeziti pe drum dar care sigur vor servi o portie de salata. Si cum o salata buna are  sare si piper in ea, avem si o solnita aici: 
http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/sarea-si-piperul-din-salata.html

Up date ora 18.30 UAU!!! Prelungim programul, pentru ca vad ca inca mai avem musafiri, ceea ce inseamna ca discutile vor continua pe aceeasi tema referitoare la vechimea prieteniilor si efortul pe care il depunem pentru a le cultiva frumos.

Up date ora 16.30 Oooo! Este casa plina de musafiri si am observat ca am primit si daruri

Fug un pic pana la fiecare sa le adun si ma intorc. Pana atunci, va las sa discutati pe marginea urmatoarei teme:

Cat de vechi sunt prieteniile pe care le aveti? Cum le cultivati pentru a da roade bune?


ora 14 Bine ati venit! Un mic ghid pentru cei care sunt pentru prima data pe blog. Ati nimerit la o salata: SALATA PRIETENIEI. Astazi, de la 14 pana la 18, comentariile nu sunt moderate, ceea ce inseamna ca imediat ce postati un mesaj, acesta va fi publicat imediat. Toate cuvintele verzi au atasate adrese catre alte pagini, asa ca dati un click pe ele si se deschid.

Fiind vorba despre salata, prima oprire o puteti face chiar la barul cu salate, unde, pe masura ce vin musafirii, s-ar putea sa avem  si alte retete.

Nu putea sa lipseasca un loc unde urechile prietenilor sa fie rasfatate: coltul cu muzica este acesta si sper sa nu il ocoliti.

Daca ati citit invitatia, sper ca nu ati uitat de Pasul 2: "Pregatim un dar pentru petrecere, ii facem o poza, o postam fiecare pe blogul sau  si anuntam ca mergem la petrecerea SALATA PRIETENIEI" .  Nu este un pas obligatoriu, dar daca l-ati parcurs, va rog sa ma indrumati spre el, pentru ca am pregatit un loc special unde strang toate darurile de la voi.

Pentru a nu deranja musafirii care doresc un pic de liniste in timp ce rasfoiesc cartile pentru a ajunge la pagina 92, discutile le vom purta aici.

Chiar daca nu este dimineata, cred ca este potrivita si o cafeluta, pentru doritori. 

Vine un moment in care castronul cu salata se goleste, semn ca petrecerea se apropie de sfarsit. Nu puteti pleca fara o mica amintire, asadar cosuletul cu ravase va asteapta sa il goliti si pe el.

Motivul pentru care v-am invitat la SALATA PRIETENIEI este unul simplu: cand suntem prieteni unii cu altii, ne este mult mai usor sa ne iubim.


Va doresc ca pana la salata viitoare, sa aveti numai intalniri intre prieteni iar cei care pana acum nu va sunt prieteni, sa va devina de acum incolo astfel incat din ce in ce mai multi oameni sa devenim prietenosi. O invitatie la salata poate fi un inceput: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/invitatie-la-salata-prieteniei.html
sâmbătă, 18 februarie 2012

Coliva simbolizează însuşi trupul celui răposat


Un alt loc de cinste în cultul nostru liturgic îl are şi coliva. Ea este făcută din grâu curat şi este nelipsită din sâmbetele noastre şi din toate zilele în care se face pomenire pentru fraţii noştri cei adormiţi în Domnul. Ce ne puteţi spune despre simbolismul ei?
Cuvântul colivă vine de la grecescul "ta koliva", care înseamnă ofrandă. Ea se prepară din grâu fiert, îndulcit cu miere sau zahăr şi amestecat cu mirodenii şi miez de nucă. Coliva simbolizează însuşi trupul celui răposat, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul. Ea este totodată o expresie materială a credinţei noastre în nemurire şi Înviere, fiind făcută din boabe de grâu, pe care Domnul însuşi le-a înfăţişat ca simboluri ale învierii trupurilor. "După cum bobul de grâu, ca să încolţească şi să aducă roadă, trebuie să fie îngropat mai întâi în pământ pentru ca să putrezească, tot aşa şi trupul omenesc mai întâi se îngroapă şi putrezeşte, pentru ca să învieze apoi, întru nestricăciune", spune Apostolul Pavel.
Cu privire la dulciurile şi ingredientele ce intră în componenţa colivei, ele reprezintă virtuţile răposaţilor pomeniţi, ori dulceaţa vieţii celei veşnice pe care nădăjduim că o va dobândi cel răposat. Aceeaşi simbolistică o are şi pâinea, sau colacul, care se aduce la cei răposaţi pe lângă colivă, uneori chiar şi în locul ei. În Ardeal, de pildă, sunt locuri unde se aduce doar colac şi se numeşte parastas. La noi, în Oltenia, s-a împământenit tradiţia pregătirii colivei şi este bine ca ea să fie respectată.

vineri, 17 februarie 2012

Taticule, mi-e dor de tine!

Pentru ca sambata vom fi cu gandul la mosii si stramosii nostri, leganand colivele si cantand  "Vesnica lor pomenire!", postez aceaste versuri care mi s-au lipit de suflet imediat ce le-am citit. Dumnezeu sa ii odihneasca pe toti cei adormiti din neamurile noastre, chiar daca unii dintre ei nu au avut bucuria de a fi parinti!


Cand sunt copiii nostri mici
Noi pentru ei suntem tatici.

Ce gingas e, si suna bine:
Taticule, mi-e dor de tine!

Dar anii trec si deodata

Nu esti tatic, acum esti tata.
Dar si asa tot suna bine:
Tata, mi-e dor de tine!

Dar cresc, nu le mai esti pe plac,

Din tata, tu devii babac
Si vorba suna trist si gol:
Babacule, mai da-mi un pol...

Dar viata e un foc de paie

Si vrei nu vrei, ajungi tataie.

Iar vorba ta, in ras e luata:
Tataie, ia mai las-o balta...

Si-n anii care-ti mai raman

Te vor numii doar "Al batran".
Si vorba lor te nauceste:
Batrane, ce-ti mai trebuieste?

Copile, tu sa ai stiinta

C-am fost un tata cu credinta.
Si din putin, de-a fost sa fie,
Eu am rabdat, si ti-am dat tie...

Dar fa-mi, te rog, o bucurie

La cimitir, de vii la mine,
Sa-mi zici ca in copilarie:
Taticule, mi-e dor de tine!


sursa: http://bios-doareu.blogspot.com/2012/02/dor-de-tata-autor-necunoscut.html

Rugaciunea are puterea de a vindeca

Este vreunul dintre voi în suferinţă? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui. Mărturisiţi-vă deci unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului. (din Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov, cap 5, 13-16)

Anul 2012 este declarat de catre  Biserica Ortodoxe Română "Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor',
Participarea repetata la slujba Sfântului Maslu este benefica pentru toti, aducand  o buna schimbare in viata noastra:
 • Pentru cei sănătoşi fizic:  iertarea păcatelor şi sfinţirea vieţii;
 • Pentru cei bolnavi: împărtăşirea milei şi îndurării lui Dumnezeu prin iertarea păcatelor, tămăduirea sufletească şi trupească
 • Pentru bolnavi incurabili şi muribunzi: mângâiere şi alinare a suferinţei, care devine scară către cer şi căutare a mântuirii;

joi, 16 februarie 2012

Invitatie la Salata Prieteniei

Adevăratul sfârşit al lumii va avea loc atunci când vor dispărea potecile dintre casele oamenilor spunea ÎPS Bartolomeu Anania
Duminica 19 februarie: Salata prieteniei este gata, doar trebuie sa o amestecam aici: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/bine-ati-venit-un-mic-ghid-pentru-cei.html. Distractie placuta, dragi prieteni!


Up date 18 februarie: Pentru acest eveniment virtual, maine, incepand cu ora 14 si pana la 18, voi renunta la moderarea comentariiilor, tocmai pentru ca cei prezenti in acelasi timp pe blog sa puteti comunica; doar sunteti la o petrecere, nu?!

16 februarie Tortul pregatit astazi de Corina, mi-a dat un imbold: sa va invit la o petrecere virtuala, aici pe blog, duminica la pranz, pentru ca tot se lasa sec de carne si sa stam la povestit in jurul mesei. Invitatia fiind formulata, trecem la pasul doi si dam vestea mai departe. E simplu si sper sa va faca si voua pofta de a va intalni si in realitate cu cei dragi in jurul mesei.
 • Pasul 1: Dam de stire blogurilor prietene ca blogul dardindar are portile deschise, duminica la pranz  la SALATA PRIETENIEI.
 • Pasul 2: Pregatim un dar pentru petrecere, ii facem o poza, o postam fiecare pe blogul sau  si anuntam ca mergem la petrecerea SALATA PRIETENIEI
 • Pasul 3: Cand avem timp, venim la SALATA PRIETENIEI, deschidem usa la comentarii si stam de vorba unii cu altii.
Bannerul este aceasta fotografie expresiva, reteta pentru salata o spun cand veniti la petrecere si adresa unde are loc petrecerea este aceasta: http://adriana-dardindar.blogspot.com/search/label/SALATA%20PRIETENIEI Daca vreti anticipat o felie de tort, o puteti servi aici   

Va astept cu drag, 
Adriana

Nimic fara Dumnezeu

Responsabil cu tortul: Corina
Se numeste Nihil sine Deo si este un blog mai tanar decat dardindar, cu numai cateva zile: 5 zile doar  Este scris de un domn obisnuit cu folosirea cuvintelor, mai ales cele ce se trag din Cuvant, pentru ca autorul blogului este preot. Blogul implineste astazi 3 ani si sincer nu ma supar daca in urmatoarele zile va mutati acolo cu cititul. Eu am imprumutat prima postare, cea din 16 februarie 2009. Restul postarilor se pot citi direct la blogul sarbatorit, caruia ii dorim sa creasca si mai mare, multi ani de acum inainte,  cu multe articole  de folos postate pe: http://preotvictor.blogspot.com/
Cand nu auzim de Dumnezeu decat o data pe saptamana la biserica credem ca El este doar acolo. Treaba e ca Dumnezeu chiar este cu noi si nu numai acolo ci peste tot. Chiar acum cand citesti aceste cuvinte si te intrebi daca vor avea vreun efect asupra ta. El este acolo cu tine in camera, la net la o cafea...peste tot.
 
Important este motivul pentru care Dumnezeu este cu noi. El nu cauta fiecare greseala si sa o noteze in carnetelul Sau ca apoi sa te traga la socoteala (sunt destui care fac asta). Dimpotriva El vrea sa te insoteasca pentru ca te iubeste si vrea sa stie ca in fiecare moment esti bine si ferit de orice primejdie.

Si mai e ceva. Dumnezeu a pus o parte din El in noi si astfel am devenit dependenti. Despartiti de El nu putem face nimic dar cu El TOATE ne sunt posibile.
Indemnul meu este sa stai aproape de Dumnezeu si sa nu uiti sa te mai uiti din cand in cand si sus
Sursa::http://preotvictor.blogspot.com/2009/02/nimic-fara-dumnezeu.html

miercuri, 15 februarie 2012

Chiar daca este ger afara, să aveţi primăvară în minte şi speranţă în suflet

Joi, imediat dupa aceasta miercuri tacuta, blogul de unde am imprumutat floarea si cuvintele din titlu, implineste trei ani de postari ce incalzesc sufletul; La multe postari si multi ani de cuvinte!

Sursa: http://preotvictor.blogspot.com/2012/01/floarea.html

O voce grava din serate muzicale, un om prin care generatii intregi ne-am indragostit de muzica

Pentru vizitatorii de miercuri: Iosif Sava ar fi implinit astazi 79 de ani. Va amintiti seratele muzicale cu care ne incanta?

Iosif Sava  15 februarie 1933 - 18 august 1998


Sergiu Celibidache 28 iunie 1912-14 august 1996

Ma mai tineti minte?

Asa pare ca ne intreaba...15 februarie, iarna din 1850 venea pe lume un copil ce urma sa devina pictor; pleca spre o alta lume la numai 32 de ani, in anul 1882, an in care  a pictat  si autoportretul.

Intrebare pentru toti vizitatorii din aceasta miercuri: ION..............?

Cineva, acolo sus, ne aude rugaciunile

Miercurea, fotografiile tacute, se strang toate la Carmen.

Raspuns pentru cei care au vizitat miercurea tacuta de saptamana trecuta, cand am postat Iarna sfanta: Fotografiile erau de la Manastirea Sihastria.

Sursa si detalii interesante pentru fotografiile de astazi: http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-sfanta-teodora-peloponez-vasta-96845.html


marți, 14 februarie 2012

Am intrat in cel de-al patrulea an pe blog

Va multumesc pentru urari si pentru cuvintele frumoase la adresa blogului: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/trei-ani-pe-blog.html

Dupa o virgula de cateva zile, am revenit  cu o postare plina de dragoste, pe care am regasit-o printre postarile mai vechi: http://adriana-dardindar.blogspot.com/2009/02/exercitiu-de-sinceritate.html; i-am schimbat doar titlul pentru a fi in ton cu ziua de astazi, ca tot este 14 februarie, adica Valentine’s Day. 


Pentru cei care au ajuns pe blog la ore tarzii de seara, anunt titlurile postarilor de astazi, ce se pot citi daca dati click pe randurile de mai jos:
Am pregatit si postarea pentru miercurea tacuta de maine (apare fix la ora 00:00) dar cu multe fotografii gazduita de Carmen iar pentru cei care nu au vizitat pana acum fotografiile postate pe blog miercurea, las usa deschisa aici, clanta fiind tot un click pe urmatoarele cuvinte cheie: Toate fotografiille de miercuri

Rugaminte: daca esti pe net imediat dupa miezul noptii, te rog deschide si blogul meu, copiaza html-ul de la postarea de miercuri, cea in care vor fi prezente fotografiile de maine, intra la Carmen si inregistreaza si  postarea mea in tabel. La nume scrii Adriana si in caseta de sub nume, treci html-ul postarii mele. Multam fain!

Adevarate zile de Sfinti Valentini

Daca tot am pomenit in postarea precedenta despre cativa sfinti, ne-ar fi de folos sa le cunoastem si vietile si sa invatam din ele, adevarata masura a dragostei lor, atat fata de Dumnezeu cat si fata de semeni. 

Sfintii zilei 14 februarie  http://www.calendar-ortodox.ro/luna/februarie/februarie14.htm

Sfinti Valentini:
Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie, : http://www.calendar-ortodox.ro/luna/iulie/iulie18.htm
Sfantul Mucenic Valentin - 24 octombrie
Ce am mai postat azi pe blog

De Valentine’s Day, lipsesc personajele principale

Nu cred ca este rau ca am importat aceasta zi,  numita Valentine’s Day. 

Daca nu au un calendar ortodox in care sa se uite, unele persoane se uita la televizor si prin magazine si cred ca il sarbatorim azi pe Sf. Valentin,  afland astfel ca exista un sfant cu acest nume, insa crestinii ortodocsi ce se numesc Valentina sau Valentin se sarbatoresc in zilele sfintilor, consemnati in calendarul ortodox: Sfanta Mucenita Valentina - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valent - 16 februarie; Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie, Sfantul Mucenic Valentin, Episcopul  Umbriei -  30 iulie, Sfantul Mucenic Valentin - 24 octombrie. 

Se vede ca in aceasta zi este vorba despre un alt Valentin, neregasit astazi printre sfinti in calendarul ortodox. Si pentru ca tot am pomenit de sfinti, corect este sa ii pomenim pe cei praznuiti astazi: Cuviosii Auxenţie, Maron şi Avramie; Sf. Filimon Episcopul Gazei; Sf. Mucenic Nicolae din Corint.

Rau este ca Iubirea a ajuns sa fie folosita pentru a vinde multe lucruri care nu au nimic in comun cu Dragostea. Se vand atat de multe obiecte in aceasta perioada tocmai pentru a umple golul acela unde ar trebui de fapt sa stea Iubirea, pentru ca in realitate, atunci cand iubesti cu adevarat, nu ai nevoie decat de cel pe care il iubesti. Nu ai nevoie nici de flori, nici de bomboane, nici de cadouri care conduc de multe ori doar spre sex. Sunt suficiente daruri precum un suras, o vorba buna, o strangere de mana, un sarut, o imbratisare, o mangaiere, daruri care conduc spre dragoste,  care dureaza vesnic, nu doar pret de cateva clipe. 

Cum stati cu dragostea?
http://adriana-dardindar.blogspot.com/2009/02/exercitiu-de-sinceritate.html