joi, 15 martie 2012

Sfaturi practice

Pr. Răzvan-George Topală, Taina Sfântului Maslu, slujbă cu folos pentru toţi creştinii, articol in ziarul Lumina:
Prin Taina Sfântului Maslu, în urma rugăciunilor săvârşite în cadrul slujbei de către preoţi, credincioşii, prin împărtăşirea de harul dumnezeiesc, primesc tămăduirea atât a bolilor trupeşti, cât şi a celor sufleteşti. Această Sfântă Taină este folositoare nu numai celor bolnavi, ci şi celor sănătoşi, pentru că prin această slujbă se cer în mod expres, pe lângă vindecare, iertarea păcatelor şi împărtăşirea milei şi a îndurării lui Dumnezeu. 

Taina Sfântului Maslu se săvârşeşte şi în biserici, numindu-se "Maslu de obşte", pentru ca toţi credincioşii participanţi, prin ungerea cu uleiul sfinţit, să primească harul vindecării trupului şi iertarea păcatelor, sfinţirea sufletului şi curăţirea întinăciunii păcatului.

Biserica doreşte mântuirea şi vindecarea omului întreg, cu trupul şi sufletul, şi cunoaştem faptul că păcatele săvârşite prin simţurile trupeşti aduc neputinţă, slăbiciune şi implicit îmbolnăvire trupului.
Astfel, ca urmare a folosului său, Sfântul Simeon al Tesalonicului îndeamnă prin învăţăturile şi scrierile sale ca fiecare creştin să se nevoiască a-şi face Maslu. Şi din rugăciunile cuprinse în cadrul slujbei observăm clar că se cere sfinţirea uleiului, ca prin ungerea cu acesta să avem folos "spre tămăduire şi spre izbăvirea de toată patima şi întinăciunea trupului şi a sufletului şi de toată răutatea", ca acest ulei sfinţit să fie "untdelemn de bucurie, de sfinţenie, îmbrăcăminte împărătească, pavăză puternică izbăvitoare de toată lucrarea diavolească, pecete nestricată, bucurie a inimii, veselie veşnică", lucruri care privesc pe orice om indiferent că este sănătos ori bolnav.

Desigur, Taina Sfântului Maslu se săvârşeşte cu precădere pentru cei bolnavi, dar să nu uităm că orice credincios poate participa la săvârşirea acestei Taine şi poate fi beneficiarul darurilor dumnezeieşti izvorâte prin Sfintele Taine. Conform pravilelor bisericeşti, există şi excepţii.

marți, 13 martie 2012

Ady spunea...

Ady spunea... si spun si eu mai departe, adaugand si o fotografie pentru miercurea de la Carmen
Buna ziua, ma iertati ca va deranjez. Vin cu rugamintea sa scrieti un articol despre  mama mea, Gabriela Tudorache. Timpul nu ne permite sa asteptam. Mai multe detalii gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la dumitru_gabriela31@yahoo.com sau la nr. de tel. 0724342082  sau  0244582978. Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.
Gabriela, 42 de ani, Meningiom (tumoră cerebrală benignă) pe nervul optic. Operatia este programata in Germania pentru luna iulie 2012 si FAMILIA GABRIELEI NU FACE FATA COSTURILOR. Daca doriti sa o ajutati, gasiti pe blogul ei toate informatiile despre conturi si o modalitate on line de a dona. VA MULTUMESC!

Marti, in cea de a treia saptamana din Postul Mare

din cartea Sfantul Teofan Zavoratul, Talcuiri din Sfanta Scriptura pentru fiecare zi din an, Editura Sofia, Bucuresti, Marti, in cea de a treia saptamana din Postul Mare:
“Intelepciunea”, Dumnezeu-Cuvântul “şi-a zidit sieşi casă”, Sfânta Biserică, şi în ea “a gătit masă”- cuvântul lui Dumnezeu şi Sfintele Taine, mai ales Taina Trupului şi a Sângelui; şi “a trimis slugile sale”, pe Sfinţii Apostoli şi pe urmaşii lor, ca să-i cheme pe toţi la cina Sa (Pilde 9, 1-8). Mulţi s-au adunat deja, dar alţii sunt chemaţi neîncetat, ca să umple casa toată - iar cina continuă fără încetare. Slavă Domnului, Care este atât de milostiv faţă de noi! Să mergem, dar, toţi! Să intrăm înăuntru, nimeni să nu rămână la uşă. În aceste zile de post este deosebit de puternică chemarea, şi deosebit de bogată cina: dar este cu atât mai de neiertat să te lipseşti de cină. Fiecare să-şi sape în amintire următoarele cuvinte ale Înţelepciunii: "cei ce păcătuiesc împotriva Mea vatămă sufletele lor” (Pilde 8,36) şi să se milostivească de sine.

vineri, 9 martie 2012

12 intrebari si raspunsuri despre post

Sf. Ioan Gura de Aur zice: "Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hrapire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine... Gura trebuie sa posteasca de sudalme si de alte vorbiri rusinoase"

12 intrebari si raspunsuri despre post: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism28.html

joi, 8 martie 2012

La multi ani! Dar nu oricum!

La multi ani tuturor dar sa avem grija ca toate zilele anilor nostri sa fie pline de delicatete inspirata de gingasele lacramioare, curaj precum al sfintelor femei  si dragoste, asemanatoare cu dragostea de mama!  Si daca se spune ca dragostea trece si prin stomac, inseamna ca trebuie sa avem grija si de acesta, mai ales ca si astazi, 8 martie,  este tot o zi de post.

Inca din copilarie, asteptam cu drag ziua de 8 martie, cand aveam la scoala serbarea pentru mamele noastre, pentru ca era ziua mamei. Peste ani, devenind femeie, dar nu mama, m-am bucurat sa aud ca 8 martie este ziua femeii. Astazi, o alta zi de 8 martie din viata mea, ma bucur ca sunt in asteptarea altor zile: 25 martie (Buna Vestire), 29 aprilie (Duminica mironositelor) si multe alte zile cand femeile crestine sunt pomenite.

Cautand un acatist al femeilor sfinte, am descoperit un blog cu putine articole, dar folositor: http://acatistulsfintelor.blogspot.com

miercuri, 7 martie 2012

Idei principale


Intreg articolul „Postim ca să ieşim din timp“ cu raspunsuri ale pr. dr. Atanasie-Tănăsache Costea, parohul Bisericii "Sfântul Ilie"- Grant din Bucureşti,  la intrebari ce fac referinta la post, in ziarul Lumina: http://www.ziarullumina.ro/articole;1891;1;69730;0;Postim-ca-sa-iesim-din-timp.html
  • Din duminicile Triodului, premergătoare postului, aflăm că trebuie să ne iertăm unii pe alţii, să ne rugăm şi să nu arătăm oamenilor că postim;
  • Prin post noi nu imităm pe Mântuitorul Iisus Hristos, ci-L urmăm;

  • Postim ca să scoatem grăsimile şi piatra din inima noastră;
  • Un om care vrea să fie veşnic fericit posteşte;
  • Numai cei care nu vor nu pot să postească;
  • Cel care se sperie atunci când vine postul înseamnă că e speriat de veşnicie;
  • Cheia este cantitatea. După ce m-am obişnuit să nu mai mănânc cărnuri, brânzeturi şi celelalte, atunci eu încet, încet mă învăţ să postesc şi cantitativ;
  • Când postesc de mâncăruri, îmi cultiv mai mult mintea;
  • Postesc ca să-mi uşurez sufletul de păcate, dar aceste păcate nu se pot ierta decât prin Sfânta Taină a Spovedanie;
  • Postul, milostenia, rugăciunea, Sfântul Maslu ne ajută ca să ne vindecăm de bolile păcatelor, dar ele ni se iartă prin Spovedanie;

marți, 6 martie 2012

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea sunt ieşirile vieţii


 "Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea sunt ieşirile vieţii" (Pilde 4, 23) Creştinul care a postit, s-a spovedit şi s-a impartasit cu Sfintele Taine înnoieşte în sine izvoarele harului deschise în el prin Sfântul Botez, care după aceea au fost de atâtea ori înnoroite prin nepăsare şi căderi şi de atâtea ori au fost curăţite prin pocăinţă. acum ele sunt iarăşi curăţite după ultimele căderi. Să le păzim deci cel puţin de acum, a nu le astupa iarăşi prin neluare aminte, împrăştiere şi nepăsare faţă de acele lucrări prin care se păstrează curăţenia şi dreapta curgere a apelor lor. Să prelungim postirea, să nu dăm frâu liber simţurilor, să nu contenim a ne ruga cu osârdie şi lacrimi, să nu uităm faptele dragostei, să căutăm ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi, mai presus de toate, să vorbim cu Domnul, Care este în noi, şi prin această impreua - vorbire să păstrăm în noi frica de Domnul şi râvna de a plăcea lui Dumnezeu, în care se şi află izvoarele vieţii noastre duhovniceşti!

Cu un click pe fiecare dintre randurile de mai jos, puteti descoperi ce inima frumoasa avem:

duminică, 4 martie 2012

La multi ani!

La multi ani! De ce?! Pentru ca astazi este Duminica Ortodoxiei. Si la cat mai multe icoane in casele noastre! De ce ?!

Pentru ca icoanele sunt ferestre catre vietile sfintilor prezentati in ele sau catre evenimentele pe care le prezinta. Iar sfintii si evenimentele au legatura stransa cu Dumnezeu. Cred ca fiecare dintre noi a citit cate ceva despre un sfant, atunci cand i-a vazut icoana, si a aflat din viata acestuia, lucruri folositoare pentru mantuirea sufletului. Cand ne rugam in fata icoanei sunt convinsa ca si sfantul reprezentat in icoana se roaga alaturi de noi si asta inseamna ca deja suntem doi in rugaciune si acolo unde sunt doi sau trei in numele Domnului, stim cu totii cat de bine este.

Cand plec de acasa, inchinandu-ma la icoana din hol, simt ca drumul nu va fi greu iar la intoarcere, sunt mereu intampinata de sfantul drag din icoana. Ma bucur sa stiu ca atunci cand pregatesc mancarea, ma vegheaza Maica Domnului si ca  pot privi si eu la Dansa, in timp ce gatesc. Cand stiu ca la capatul patului stau sfintii ocrotitori, somnul este mai dulce si linistit.

Asa cum am la vedere fotografii cu cei dragi,  pe care chiar daca nu ii mai vad, stiu ca sunt langa mine, asa mi se pare firesc ca si pe cei carora le cer ajutorul in rugaciune, sa ii pot privi.

Cand esti in preajma unei icoane, te rusinezi de faptele urate. Acesta este motivul pentru care am postat si pe blog icoanele; atat pentru mine, pentru a fi atenta ce subiecte abordez in articole, cat si pentru cei care vin in vizita. Nici eu, nici voi, nu suntem sfinti, dar in preajma unei icoane, cred ca vrem sa devenim mai buni.

Pentru cei care doresc sa afle mai multe despre aceasta zi si despre icoane, se deschid ferestre noi cu un click pe randurile d emai jos:

vineri, 2 martie 2012

Anunt pentru cei interesati

Fragmente din prima saptamana a Postului Mare din cartea Sfantului Teofan Zavoratul aici: http://invat-sa-fiu-buna.blogspot.com/2012/03/prima-saptamana-din-postul-mare-din.html

joi, 1 martie 2012

Va ofer un martisor

In aceasta perioada suntem obisnuite sa primim martisoare sub diverse forme dar toate au ceva comun; doua culori impletite, alb si rosu, strans legate de fiecare martisor.

Pentru cititorii mei, am pregatit un martisor cules dintr-o carte des folosita in aceasta perioada si vi-l ofer rosu pe alb, un pic aici si mai mult acolo unde se vor strange toate:

În dumnezeiescul car al virtuţilor suindu-se Ilie, cu postul fiind luminat, s-a suit spre înălţimea cerului. Acestuia râvneşte, smeritul meu suflet, şi posteşte de toată răutatea, pizma şi vrajba şi de desfătarea cea trecătoare şi îndulcitoare. Ca să scapi de întristarea ce cumplită şi vecuitoare a ghenii, strigând lui Hristos: Doamne, slavă Ţie.