sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Ajunul Botezului Domnului (Post)

Ajunul Botezului Domnului este cinstit prin post şi rugăciune, deoarece Botezul Domnului Hristos în apa Iordanului, la vârsta de 30 de ani, şi săvârşit de către Sfântul Ioan Botezătorul, are dublă semnificaţie. Pe de o parte este un dar de curăţire, de spălare, de ispăşire, de pocăinţă pentru toate păcatele lumii; iar pe de altă parte, un dar de împărtăşire din lumina şi din sfinţenia Duhului Sfânt( Ziarul Lumina).

Cuvant la Ajunul Botezului Domnului aici.


 Sfânta Cuvioasă Sinclitichia; Sfântul Mucenic Teopempt; Sfântul Mucenic Teonas

Astăzi pomenim pe Sfinţii Mucenici Teopempt, episcop în zilele împăratului Diocleţian, şi Teonas, vrăjitorul păgân. În timpul prigoanei pornite de crudul împărat, Teopempt a rămas nevătămat în urma chinurilor păgânilor. I-au dat şi otravă, adusă de vrăjitorul Teonas, dar, neavând nici un efect asupra sa, a adus la credinţă pe vrăjitorul păgân. Teopempt a primit mucenicia fiindu-i tăiat capul, iar pe Teonas l-au aruncat într-o groapă cu capul în jos şi l-au acoperit cu pământ de viu.
Tot astăzi pomenim pe Sfânta Cuvioasă Sinclitichia, de neam mare şi cu temere de Dumnezeu, originară din Alexandria. Nedorind să se căsătorească, a fugit din lume, nevoindu-se cu postul şi rugăciunea. La bătrâneţe a fost încercată cu boli, dar cu răbdare şi încredere în Dumnezeu le-a biruit.( Zarul Lumina)

Vietile sfintilor:

Un comentariu:

Anonim spunea...

Hello. And Bye.