duminică, 24 februarie 2013

10 saptamani spre mai bine

In viata liturgica a Bisericii Ortodoxe, Triodul ocupa un loc central, fiind cartea de cult fundamentala a perioadei cu acelasi nume din calendarul bisericesc. Cuprinsa intre Duminica Vamesului si a Farisaeului si Duminica Sfintelor Pasti, perioada prepascala a Triodului urmeaza perioadei Octoihului, o precede pe cea a Penticostarului si este structurata in trei sapatamani, respectiv patru duminici premergatoare Postului Sfintelor Pasti si sase saptamani, respectiv sase duminici, ale Postului Mare.
Duminica Fiului Risipitor
Duminica Infricosatei  Judecati (se lasa sec de carne)
Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (se lasa sec de branza si urmeaza Intaia Saptamana a  Postului Mare)
Duminica Ortodoxiei
Duminica Sfantului Grigore Palama
Duminica Sfintei Cruci
Duminica Sfantului Ioan Scararul
Duminica Sfintei Maria Egipteanca (urmeaza Saptamana Floriilor)
Duminica Floriilor (urmeaza Saptamana Patimilor)

De-a lungul acestei perioade, Biserica, prin slujbe specifice acestui timp liturgic, ne pregateste gradual, sufleteste si trupeste, pentru intalnirea cu Hristos Cel rastignit si inviat, chemandu-ne la o innoire a vietii spirituale, prin rugaciune smerita, post aspru, pocainta fierbinte, spovedanie si impartasire euharistica intensa si milostenie marinimoasa.

Mesajul frumoaselor cantari ale Triodului se concentreaza asupra pocaintei izvorata din iubire, a regasirii sensului existential pierdut, a intoarcerii acasa la Tatal nostru al tuturor, a revenirii la starea de impacare si comuniune cu Dumnezeu. (fragmente din Cuvant inainte la Triod)

In aceasta perioada, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper ca zilnic sa va pot bucura cu cateva fragmente din aceasta comoara de cuvinte si sper ca cei care le vor citi sa isi doreasca sa le auda si in Biserica.

In prima Saptamana a Postului Mare, de luni pana joi, Sfantul Andrei  Criteanul ne cheama la Canonul cel Mare, slujba pe care de  cand am descoperit-o, o astept cu nerabdare in fiecare primavara. Postul si rugaciunea ne ajuta sa ne cercetam amanuntit constiinta si ne indreapta pasii spre Taina Sfintei Spovedanii. Nu zice nimeni ca este o perioada usoara, dar avand mereu in minte Duminica Invierii, timpul trece parca pe nesimtite, mai ales daca in fiecare saptamana incercam sa abandonam cate ceva din cele ce ne fac rau.

Perioada Triodului, precum intreg anul biserices, trebuie privita ca o lectie de viata, ceea ce impune ca noi, invatatceii, sa ascultam de sfaturile parintilor duhovnici. La fel ca in sport, unde este nevoie de incalzire in prezenta unui antrenor, asa si in viata duhovniceasca, abordarea postului si a rugaciunii fara a avea un parinte duhovnic, este o metoda gresita.

Va doresc spor in acest urcus duhovnicesc, pe care il incepem si in acest an, din mila lui Dumnezeu pentru noi.
 
 

7 comentarii:

Pr.Victor spunea...

Doar o mică corectură Adriana, duminica sfintelor Paşti nu mai ţine de Triod căci este prima a Penticostarului. Triodul se termină în Sâmbăta Mare.
În rest, cititnd blogul m-am simţit ca la seminar, când repetam lecţia de zi. Adică m-am simţit bine citind blogul tău. Seară binecuvântată!

adriana spunea...

Multumesc si am remediat, ba chiar am mai adaugat cate ceva spre folsul cititorului.

Doamne ajuta!

Pr.Victor spunea...

Iar eu ca un elev silitor am venit să citesc. Mulţumim!

adriana spunea...

Parinte,trebuie sa va contrazic. Elevul sunt eu. Pe dumneavoastra va invit sa fiti profesor.

Pe vremea bunicilor noastre, fetele mergeau la pension si invatayu cam tot ce aveau nevoie pentru a reusi in viata alaturi de familia pe care si-o intemeiau.

Ele deveneau sotii, mamici, matusi,bunici extraordinare. nu aveau nevoie de telenovele pentru a-si ocupa timpul, pentru ca ele nu prea aveau timp liber si cu toarte acestea erau mereu fericite.

Comentariul devs. de ieri m-a dus cu gandul de la seminar la pension.

Bune profesoare la pension ar putea fi doamnele preotese, pentru ca in casele danselor se regaseste atmosfera din casele bunicilor noastre.

Si pentru ca aveti langa dumneavoastra doua preotese, mama si sotia, m-as bucura daca ar imparti cu noi din secretele unei vieti de familie plina de toate bunatatile.

In fiecarea an, am avut o tematica a blogului, in functie de subiectul care mi-a fost mai aproape de suflet

Anul acesta, al cincilea, ma bate gandul sa se invarta in jurul raiului din sanul familiei.

Ce ziceti?!Colaboram?! Sper sa ne strangem mai multi in jurul acestei teme si sa invatam de la cele care deja au raiul in casele lor.

Ce frumos ar fi cand ne intreaba cineva unde locuim sau unde merghem dupa servici, sa raspundem; ma intorc acaaa, in raiul familiei mele!

Doamne ajuta!

Pr.Victor spunea...

Frumos ai scris Adriana. :)Ştii, am mai spus, mama mea (care e la 5 km de mine)nu vrea să audă de calculator, din cauza vârstei, fireşte. Soţia lucrează pe calculator, şi aşa, ca amuzament, îmi mai zice uneori că n-are loc de mine la calculator:)))
Altfel, revenind la partea de suflet a lucrurilor, ai spus minunat de raiul familiei, m-a mişcat această expresie.

adriana spunea...

Parinte, stie mamam dumneavoastra ce stie. Calculatorul SI televizorul cam scot usor, usor, raiul; din casa, pentru ca vor sa domneasca ele peste noi. si de multe ori reusesc sa ne prinda in mreaja.

Rugamintea mea este sa stati dumneavoastra de vorba cu mamam si sotia si sa aduceti in spatiul virtual, retetele dumnealor de fericire casnica, pentru ca o mama preoteasa care a crescut copii cu drag de Dumnezeu, si o sotie ce a devenit preoteasa, sigur au multe de spus.

E pacat sa nu ne infruptam si noi din experienta dumnealor.

Pr.Victor spunea...

Am să încerc Adriana, subtil, să le "fur" gândurile şi experienţa pentru a le transmite şi celor ce-mi trec pagina. Mulţumesc pentru înţelegere.