miercuri, 27 februarie 2013

Gustati, va rog! Cuvinte de leac pentru boli grele

Pentru o miercuri linistita din perioada Triodului

.

10 comentarii:

adriana spunea...

din Triod, la Vecernie, Sambata seara

Să nu ne rugăm, ca fariseul, fraţilor, că cel ce se inalţă pe sine se va smeri; ci să ne smerim inaintea lui Dumnezeu ca vameşul, prin postire, strigând: Dumnezeule, milostiveşte-Te spre noi păcătoşii.

Fariseul de slava desarta fiind biruit, iar vamesul cu pocainta plecandu-se, au venit la tine, singurul, Stapan. ci acela laudandu-se, s-a lipsit de bunatati; iar acestanegraind, s-a invrednicit darurilor. in aceste suspinuri intareste-ma, Hristoase Dumnezeule, ca un iubitor de oameni.

Atottiitorule, Doamne, stiu cat pot lacrimile! Ca pe Iezechia din portile mortii l-au ridicat, pe cea pacatoasade greselile cele de multi ani au izbavit-o; iar pe vamesul, mai presus decat pe fariseul, l-au indreptat. Ci ma rog, impreuna cu acestia numarandu-ma, miluieste-ma

adriana spunea...

Evanghelia Luca 18, 10-14
Zis-a Domnul pilda aceasta: doi oameni s-au dus în templu ca să se roage: unul era fariseu şi altul vameş. Fariseul, stând drept, se ruga în sine astfel: Dumnezeule, îţi mulţumesc pentru că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi şi desfrânaţi, sau ca acest vameş. Postesc de două ori pe săptămână şi dau zeciuială din toate câte câştig. Iar vameşul, stând mai departe, nu îndrăznea nici ochii să-şi ridice spre cer, ci îşi bătea pieptul său şi zicea: Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. Vă spun vouă că acesta s-a pogorât mai îndreptat la casa sa, decât acela; pentru că oricine se înalţă pe sine se va smeri; iar cel care se smereşte pe sine se va înălţa.

Sfantul Teofan Zavoratul:
Ieri, Evanghelia ne-a învăţat stăruinţa la rugăciune; acum, ea ne învaţă smerenia sau simţământul că nu avem dreptul de a fi ascultaţi. Nu-ţi însuşi dreptul de a fi ascultat, ci să purcezi la rugăciune ca unul ce eşti cu totul nevrednic de luare-aminte şi cutezi a deschide gura şi a înălţa rugă către Dumnezeu numai şi numai datorită nemărginitului pogorământ al Domnului faţă de noi. Nici prin gând să nu-ţi treacă: „am făcut cutare şi cutare faptă bună; aşadar, dă-mi cutare şi cutare lucru". Tot ce ai făcut să socoti ca ţinând de datoria ta; erai dator să faci toate aceste fapte. Dacă nu le-ai fi făcut, ai fi fost vrednic de osândă, iar pentru ceea ce ai făcut nu ai de ce să fii răsplătit - nu ai făcut nimic deosebit. Fariseul şi-a înşirat drepturile de a fi ascultat şi a ieşit din templu fără să se fi ales cu nimic. Rău nu a fost faptul că a făcut ceea ce spunea că a făcut - fiindcă aşa se şi cuvenea să facă -, ci faptul că a făcut caz de asta, în vreme ce nici n-ar fi trebuit să-i treacă prin cap aşa ceva. Izbăveşte-ne,Doamne, de păcatul acesta fariseic! Rareori vorbeşte cineva ca fariseul, însă puţini sunt cei care nu simt astfel cu inima: fiindcă de ce se roagă oamenii rău? Pentru că şi fără rugăciune se simt drepţi înaintea lui Dumnezeu.

adriana spunea...

fragmente din Cuvant inainte la Triod

In viata liturgica a Bisericii Ortodoxe, Triodul ocupa un loc central, fiind cartea de cult fundamentala a perioadei cu acelasi nume din calendarul bisericesc. Cuprinsa intre Duminica Vamesului si a Farisaeului si Duminica Sfintelor Pasti, perioada prepascala a Triodului urmeaza perioadei Octoihului, o precede pe cea a Penticostarului si este structurata in trei sapatamani, respectiv patru duminici premergatoare Postului Sfintelor Pasti si sase saptamani, respectiv sase duminici, ale Postului Mare.

Duminica Vamesului si a Fariseului
Duminica Fiului Risipitor
Duminica Infricosatei Judecati (se lasa sec de carne)
Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (se lasa sec de branza si urmeaza Intaia Saptamana a Postului Mare)
Duminica Ortodoxiei
Duminica Sfantului Grigore Palama
Duminica Sfintei Cruci
Duminica Sfantului Ioan Scararul
Duminica Sfintei Maria Egipteanca (urmeaza Saptamana Floriilor)
Duminica Floriilor (urmeaza Saptamana Patimilor)

De-a lungul acestei perioade, Biserica, prin slujbe specifice acestui timp liturgic, ne pregateste gradual, sufleteste si trupeste, pentru intalnirea cu Hristos Cel rastignit si inviat, chemandu-ne la o innoire a vietii spirituale, prin rugaciune smerita, post aspru, pocainta fierbinte, spovedanie si impartasire euharistica intensa si milostenie marinimoasa.

Mesajul frumoaselor cantari ale Triodului se concentreaza asupra pocaintei izvorata din iubire, a regasirii sensului existential pierdut, a intoarcerii acasa la Tatal nostru al tuturor, a revenirii la starea de impacare si comuniune cu Dumnezeu.

adriana spunea...


In aceasta perioada, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper ca zilnic sa va pot bucura cu cateva fragmente din aceasta comoara de cuvinte si sper ca cei care le vor citi sa isi doreasca sa le auda si in Biserica.

In prima Saptamana a Postului Mare, de luni pana joi, Sfantul Andrei Criteanul ne cheama la Canonul cel Mare, slujba pe care de cand am descoperit-o, o astept cu nerabdare in fiecare primavara. Postul si rugaciunea ne ajuta sa ne cercetam amanuntit constiinta si ne indreapta pasii spre Taina Sfintei Spovedanii. Nu zice nimeni ca este o perioada usoara, dar avand mereu in minte Duminica Invierii, timpul trece parca pe nesimtite, mai ales daca in fiecare saptamana incercam sa abandonam cate ceva din cele ce ne fac rau.

Perioada Triodului, precum intreg anul biserices, trebuie privita ca o lectie de viata, ceea ce impune ca noi, invatatceii, sa ascultam de sfaturile parintilor duhovnici. La fel ca in sport, unde este nevoie de incalzire in prezenta unui antrenor, asa si in viata duhovniceasca, abordarea postului si a rugaciunii fara a avea un parinte duhovnic, este o metoda gresita.

Va doresc spor in acest urcus duhovnicesc, pe care il incepem si in acest an, din mila lui Dumnezeu pentru noi.

kristi spunea...

Gustoase cuvinte!

Pr.Victor spunea...

Ziditor, atât spun. :)

Minnie spunea...

Esti o dulce si o simpatica!
Ai transmis totusi mesajul scris î comentarii! :))))))))
Carmen cred ca se va distra! :))))
O zi binecuvantata sa ai!

CARMEN spunea...

Dumnezeule mare! Tu ai copiat intreaga Biblie aici in cele 4 autocomentarii?...

Iti multumim sincer pentru gandurile tale bune!
Happy WW!

Liviu Bimbea spunea...

Lumina vine din Scripturi.

adriana spunea...

va multumesc tuturor pentru ganduri si sper ca ati reusit sa cititi si cuvintele