miercuri, 13 martie 2013

Invitatie la masa

Dragi prieteni ai blogului meu,

Mai sunt cateva zile si o parte dintre noi plecam din nou la drum, intr-o noua calatorie din lunga calatorie a vietii noastre, pentru ca de luni incepe Postul Mare. Ce bucurie!!! vor spune unii dintre voi. Ce post? Ce nevoie am de post? vor spune altii.

Nu stiu cati dintre voi vor tine post in perioada ce urmeaza si ma gandesc ca nici nu este treaba mea, pentru ca postul, pana la urma, este o problema a fiecarei persoane  ce tine  legatura cu duhovnicul si cu Dumnezeu, care doreste de la noi un loc in inima, inima pe care El ne-a tesut-o.

Calatoria prin post este cu folos si bagajul trebuie intocmit din timp si incalzirea facuta din vreme; poate va amintiti de orele de sport, cand fara cateva exercitii pregatitoare nu incepea nici un meci. 

Aceste ultime trei saptamani parcurse, primele din perioada Triodului, au fost precum jocul de glezne, inaintea cursei de maraton. Au menirea sa ne pregateasca treptat pentru urmatoarele sapte saptamani: a fost o saptamana in care ne-am infruptat din toate, apoi alta cu zile de miercuri si vineri de post si acum o saptamana cu lactate, oua si peste.

La toate acestea s-au adaugat cuvintele Sfintelor slujbe si ne-am putut identifica cu vamesul sau fariseul in prima duminica, cu fiul risipitor intors acasa in cea de a doua si cu modul in care vom fi judeacti, in duminica ce a trecut. Duminca ce vine ne va reaminti ca omul, pentru neascultare, a fost prin Adam si Eva, alungat din Rai. 

Daca nu stiti ce ascultare trebuiau sa faca, ne spune Sfanta Scriptura imediat:
Şi a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse şi l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze şi s-o păzească. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: "Din toţi pomii din rai poţi să mănânci, iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit! ( Facerea, cap 2, 15-17)
Multi dintre noi ne apucam sa citim despre Dumnezeu sau sa il rugam cate ceva, cu burtile pline si mintea invalmasita de ganduri si ne miram ca nu ne raspunde. dar daca ne raspunde si noi nu auzim ce ne spune?!  Aici interevine postul, care mai intai, precum o maturica, face curat prin corpul omului, prin inima si apoi prin minte, pregatindu-le pentru Marea Intalnire cu cel care le-a creat.din acel moment, incepi sa il vezi cu alti ochi pe cel de langa tine si prin el ajungi sa il descopri pe  Dumnezeu, care iti spune:Fiule, dă-mi inima ta! (Pilde 23:26) urmand ca apoi prin Pilde sa te invete tot ce iti este de folos, precum odinioara l-a invatat pe Solomon, prin tatal sau David:
Pildele lui Solomon, fiul lui David, folositoare pentru cunoaşterea înţelepciunii şi a stăpânirii de sine, pentru înţelegerea cuvintelor adânci, pentru dobândirea unei îndrumări bune, pentru dreptate, pentru dreapta judecată şi nepărtinire, pentru a prilejui celor fără gând rău o judecată isteaţă, omului tânăr cunoştinţă şi bună cugetare. Să ia aminte cel înţelept şi îşi va spori ştiinţa, iar cel priceput va dobândi iscusinţa de a se purta, pătrunzând cu mintea pildele şi înţelesurile adânci, graiurile celor înţelepţi şi tâlcuirea lor nepătrunsă. Frica de Dumnezeu este începutul înţelepciunii; cei fără minte dispreţuiesc înţelepciunea şi stăpânirea de sine. (Pildele lui Solomon, cap 1, 1-7)

Dragi prieteni ai blogului meu, de luni va invit la masa si felurile de mancare le gasiti usor, deschizand meniul afisa.

La asa masa bogata, sunt convinsa ca veti veni nemancati si va doresc tuturor pofta buna de cuvinte, in Marele Post!3 comentarii:

Pr.Victor spunea...

Postul trupului e bucuria sufletului. Un suflet fericit întăreşte un trup slăbănogit, căci, trebuie să recunoaştem că îmbuibarea atrage după sine multe boli.
Cu bucurie, cât îmi va permite timpul, am să trec prin gustările din pagina ta, Adriana, cele ce aduc hrană sufletului cu cuvintele săţioase ale perioadei Triodului.
Seară binecuvântată să fie la voi!

adriana spunea...

Sa ne ajute Dumnezeu sa incepem, sa parcurgem si sa finalizam postul cu bine, stiind cate roade bune se dobandesc in urma acestuia. Sper ca in acest an sa reusesc sa completez toate rubricile pe care le-am propus.

corina spunea...

Post cu mult folos draga Adriana.