vineri, 8 martie 2013

Moşii de iarnă

In acest an: Sambata,  9 martie.

Este de dorit ca pomenirile să se facă legate de săvârşirea Sfintei Liturghii, aceasta fiind cea mai importantă slujbă de mijlocire pentru cei morţi.

Biserica a stabilit zilele de pomenire generală a morţilor, şi anume: sâmbăta dinaintea duminicii lăsatului de sec de carne sau a Înfricoşatei judecăţi, numită şi Moşii de iarnă, sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt sau Moşii de vară, la care tradiţia a adaugat şi Moşii de toamnă (între 26 octombrie şi 8 noiembrie), sâmbetele Postului Mare, Paştele blajinilor (luni după Duminica Tomei) şi Joia Înălţării, în special pentru eroi, ca şi ziua hramului bisericii

Potrivit învăţăturii şi credinţei creştine, viaţa omului nu se sfârşeşte o dată cu moartea trupului, iar sufletul îşi continuă existenţa şi dincolo de hotarele vieţii pământeşti. Din acest motiv, nu dăm uitării pe cei adormiţi nici după înmormântarea lor, ci îi pomenim pururi, ne rugăm şi mijlocim pentru odihna şi pentru iertarea păcatelor lor.
 
Cât timp suntem în viaţă putem să facem toate pentru sufletele noastre: să priveghem, să postim, să ne rugăm continuu etc. Imediat ce murim, însă, nu mai putem face nimic pentru acestea. Însă dacă cineva vorbeşte lui Dumnezeu despre cei răposaţi, îl va auzi Dumnezeu, îi va asculta rugăciunea. Cu alte cuvinte în faţa lui Dumnezeu este utilă şi folositoare „mijlocirea”. Când cei dragi nouă pleacă din lumea aceasta, lasă în urma lor o rugăminte, care sună mai degrabă a poruncă: „…vă rog pe toţi şi cu stăruinţă cer vouă să vă rugaţi neîncetat lui Hristos-Dumnezeu pentru mine, ca să nu fiu rânduit, după păcatele mele, la locul de pedeapsă, ci să mă aşeze unde este lumina vieţii” (Slava de la Slujba înmormântării). Aşadar, cei adormiţi doresc să ne pese totdeauna de ei. Întotdeauna să facem ceva pentru sufletele lor.

In continuarea acestor randuri, puteti citi raspunsuri la cateva intrebari:

Ce putem face pentru ei?
Ce materii pregătim pentru parastas?
Când nu facem parastase?
Alte sfaturi legate de pomenirea morţilor
 

5 comentarii:

kristi spunea...

Lăsați primăvara să vă pătrundă în suflet, să va încălzească și să vă umple de bucurie și iubire! Vă doresc o primăvara de împliniri! La mulți ani!

Pr.Victor spunea...

Foarte corecte învăţăturile din link, de folos oricărui cititor (creştin practicant ori nepracticant) blogul tău Adriana. E bine ca oamenii să înveţe corect anumite lucruri, fiindcă aşa vor scăpa de costuri suplimentare, inutile ce pot veni asupra familiei şi mai mult decât atât, se respectă unitatea de credinţă, îndepărtându-se inovaţiile ce nu-s dorite nicăieri în cult, în bisericile unde se doreşte slujire curată şi bună.
Altfel, aşa, ca fapt divers, parohia mea se numeşte tot Domniţa Bălaşa, iar istoria ei este una foarte interesantă.

adriana spunea...

kristi, asa o sa fac; multumesc de sfat

adriana spunea...

Pr.Victor, comentariul a aparut la o alta postare dar dupa continut mi-am dat seama ca aici doreati sa apara, asadar l-am mutat

Astept cu interes o postare pe blogul dumneavoastra referitor la istoria parohiei pe care o pastoriti.

Pr.Victor spunea...

Mulţumesc frumos Adriana! De multeori pagina ta se încarcă foarte greu, nu cunosc motivul, probabil o viteză mai mică a internetului meu. Şi dând clik pe căsuţa de comentariu se prea poate să se fi deschis la altă postare. Oricum, ai fost inspirată şi ai acţionat perfect.