marți, 17 septembrie 2013

Dorul de Sofia


O sarcina dureaza in mod obisnuit aproape noua luni. Anul scolar se intinde si el pe parcursul a noua luni. Daca scadem zilele libere si zilele de vacanta, anul scoar efectiv dureaza aproximativ sase luni.. In fiecare an, dupa lunile de invatatura urmeaza o vacanta mare, incarcata de bucurii, cu drumetii in locuri pline de verdeata, unde nu exista decat veselie, pentru copiiii care au fost cuminti pe parcursul anului scolar.

Pentru fiecare om, anul scolar incepe inca din burtica mamei, atunci cand invingatoarea samnata purtata de tata, intalneste solul fertil in care fatul urmeaza sa isi inceapa viata. 

Din data de 1 septembrie, port in inima mea o fetita botezata si numita

fetita cu o viata ca de poveste, o fetita care numai dupa 5 zile de viata, a plecat spre locul unde multi alti copii se roaga pentru rudele lor ramase aici, pentru prietenii lor ramasi aici, dar mai ales cred eu ca se roaga pentru toti copiii de pe pamant.


Suntem in zilele de inceput de nou an scolar, suntem in zilele de inceput de viata a multor copii, dar suntem si in zilele de inceput de nou an bisericesc, pentru ca au trecut doar doua saptamani de la 1 septembrie. Cum ar fi ca dorul de intelepciune sa vina peste noi si incepand de astazi, ziua cand cinstim Icoana Maicii Domnului "a Sfântului Macarie"si o pomenim pe Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis,sa incepem sa invatam ce trebuie sa facem pentru a deveni intelepti si poate la sfarsitul anului scolar, in mod minunat, lumea din jurul nostru va fi mai buna, ca un dar de la Dumnezeu, pentru efortul pe care il vom face in incercarea noastra de a ne schimba in bine, si a deveni fericiti.

Cum ar fi sa ne inscriem in aceasta toamna la cea mai frumoasa scoala,  Scoala Vietii Vesnice si Adevarate, ale carei lectii se desfasoara in Biserica si se numesc Sfinte Slujbe, care ne vor descoperi Sfinte Taine. Fara aceste Taine Sfinte, riscam sa ramanem vesnic saraci, tristi sau rai, plini de ura,  adica vesnic nefericiti. Sa ne fereasca Dumnezeu de asa ceva! Dar pentru aceasta, suntem si noi datori sa incepem sa purtam timp de noua luni, pana in vara, sarcina pe care Sofia nu a fost nevoita sa o poarte, sarcina cunoasterii binelui si a raului, sarcina inteleapta ce ne conduce spre Viata, doar daca o purtam in Biserica, asistati si indrumati de parintii duhovnicesti. Amin!  

Un comentariu:

Pr.Victor spunea...

Uneori unor suflete le cresc aripile foarte de vreme, şi odată crescute, nu pregetă deloc în a-şi lua zborul către locul unde lumina îşi are izvorul.
Sofia= înţelepciune, înţelepciunea luminii.