luni, 16 septembrie 2013

Icoana Maicii Domnului „Ajutatoarea celor smeriti”

Icoana Maicii Domnului „Ajutatoarea celor smeriti” („Care priveste spre cei umiliti”, „Prizni na smirenie”) a aparut in anul 1420, in apropierea lacului Stonii din tinutul Piskovului. in aceasta, Maica Domnului este reprezentata sezand, cu un sceptru in mana dreapta si cu Pruncul Sfant pe genunchi. Iisus Hristos tine in mana stanga un glob (simbol al lumii create), iar cu dreapta El atinge fata Maicii Sale, in mangaiere. in icoana originala, si Maica, si Pruncul, poarta pe cap coroane impodobite.

Icoana a plans cu lacrimi de sange in septembrie 1426, fapt corelat cu evenimente ulterioare, precum: foamete, incendiu de proportii si invazia unui print lituanian aliat cu tatarii, toate din zona Pskovului. La 16 septembrie 1426 a avut loc mutarea icoanei in catedrala din Pskov, fapt comemorat pana astazi in Biserica Rusa.

Una dintre copiile celebre ale aceste icoane „care plange pentru lume”, se afla la Kiev. Aceasta a fost adusa la manastirea intrarii Maicii Domnului la Templu (Kiev) in 1992, de catre schimonahia Feodora. inca dinainte de a face minuni cunoscute, icoana din Kiev a Maicii Domnului a fost iubita de credinciosi, datorita frumusetii ei, pentru stralucirea deosebita a culorilor, dar si fiindca toti cei ajunsi inaintea ei se simteau indemnati a se ruga vreme indelungata acolo, spunand Maicii Domnului toate pasurile lor.

Intr-o zi a anului 1993, staretul Damian al manastirii kievene a constatat innegrirea brusca a icoanei, pastrata in rama de lemn cu geam de sticla. indepartand grabit geamul, staretul a inteles minunea: icoana nu patise absolut nimic, doar ca pe sticla se imprimase o icoana identica, argintata, care dadea impresia de „intunecare”.

Minunea vizibila a fost doar inceputul. Au urmat multe vindecari, pornind de la tamaduirea unei femei insarcinate, amenintata cu pierderea sarcinii, din cauza unei hepatite confirmate de analizele medicale.

Numeroase familii cu copii au venit sa se roage, primind ajutor in toate cele solicitate cu rugaciune fierbinte si credinta neclintita.

Icoana este dusa in pelerinaj in diferite locuri ale lumii, intre care Moscova, iar la praznicul Schimbarii la Fata – 2009, ea a putut fi inchinata la o biserica din Codlea, jud. Brasov.

Sarbatoarea din 16 septembrie a fost stabilita in Rusia, cinstindu-se mutarea in catedrala din Pskov a icoanei originale a Maicii Domnului „Prizni na smirenie”.

Sursa: http://blog-pt-suflet.blogspot.ro/2011/09/icoana-maicii-domnului-cauta-la.html

Troparul, glasul 4:
Zid nebiruit - chipul tau si izvor de minuni, precum demult prin el ocrotirea ta orasului Pskov i-ai daruit asa si acum cu milostivire izbaveste-ne pre noi din toate nevoile si scarbele si mantuieste sufletele noastre ca o mult iubitoare Maica.
Condacul, glasul 3:
Preacurata Fecioara, de la cei ce cinstesc oglindirea Chipului tau daruri de multumire primind, celor vii si celor raposati le ajuti, orasul si tara noastra le aperi si inaintea Fiului Tau rugaciuni aduci si ne mantuiesti pre noi toti.
Marimuri:
Marimu-te pre tine Preasfanta Fecioara Prunca de Dumnezeu aleasa si cinstim a sfintei tale icoane minunata oglindire.
Rugaciune la Icoana Maicii Domnului „Ajutatoarea celor smeriti”
O, Preasfanta Doamna, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, ceea ce esti mai marita decat heruvimii si mai cinstita decat serafimii, Prunca de Dumnezeu aleasa! Cauta din inaltimea cerurilor cu ochiul tau bland spre noi, nevrednicii robii tai, care cu umilinta si cu lacrimi ne rugam inaintea Preacinstitului tau chip, nu ne lipsi pre noi de ocrotirea ta si de Acoperamantul tau Imparatesc in calatoria noastra pamanteasca plina de scarbe si nelinisti. Mantuieste-ne pre noi cei aflati in pierzare si nevoi, ridica-ne din adancul pacatelor, lumineaza mintea noastra intunecata de patimi si tamaduieste ranele sufletelor si trupurilor noastre.
O, Atotmilostiva Maica a Stapanului celui iubitor de oameni! Revarsa peste noi bogatia milei tale, intareste vointa noastra neputincioasa spre indeplinirea poruncilor lui Hristos, topeste impietrirea inimilor noastre cu dragostea catre Dumnezeu si aproapele, daruieste-ne noua zdrobire inimii si pocainta adevarata, ca, fiind curatiti de scarnavia pacatelor, sa ne invrednicim de sfarsit crestinesc cu pace si de raspuns bun la Strasnica si Nefatarnica Judecata a Domnului nostru Iisus Hristos, Caruia impreuna cu Tatal cel fara de inceput si cu Preasfantul si de Viata Facatorul Duh i se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
AcatistulUn comentariu:

RamonaM spunea...

Iti multumesc din suflet pentru postare....Am aceasta icoana in camera fetelor, este mare.....dar imi dau lacrimile cand ma gandesc cum am primit/o.

La Man Petru Voda mergem cand putem...acolo cunosc o Maica...mai multe...M intrat in biserica si cand iesim ii spun sotului ca vreau acea icoana (costa 50 lei, mai scump decat la Sihastria, de unde ne luam deobicei icoane)...o vreau mult, i-am spus...asta a fost intre noi doi.

Cand sa plecam, m-am dus sa imi iau ramas bun de la maica noastra, care, bucuroasa, imi intinde o sacosa cu carticele si ...ACEA ICOANA...am ramas fara cuvinte.

Cum lucreaza Maicuta Sfanta...cu rugaciunea.

Nu aveam rugaciunile, iti multumesc, am sa le scriu.

Numai bine