duminică, 1 septembrie 2013

La multi ani!

1 Septembrie este prima zi a Anuluii bisericesc. Scrie in calendar. Luna are 30 de zile, ziua si noaptea devin egale, impartind frateste cele 24 de ore. A trecut un an, incepe altul, Dumnezeu impletind pentru noi o noua cununa binecuvantata.
A toata faptura Ziditorule, Cel ce vremile si anii ai pus intru puterea Ta, binecuvinteaza cununa anului bunatatii Tale, Doamne, pazind in pace si tara aceasta, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu si ne mantuieste pe noi.

Cel ce locuiesti intru cei de sus, Hristoase Imparate, Facatorul tuturor celor vazute si celor nevazute si Ziditorule, Cel ce zilele si noptile, timpurile si anii ai facut, binecuvinteaza acum cununa anului, fereste si pazeste in pace pe cei binecredinciosii, tara aceasta si poporul Tau, mult Milostive.
Primul este Troparul, al doilea este Condacul Indictionului, adica al anului nou bisericesc. Participarea la slujbele bisericesti te apropie de invatatura, adult fiind, te simti din nou copil. Lectiile din biserica nu numai ca sunt lucratoare de minte dar sunt si hranitoare de suflet. Viata unuI sfant este un model de viata, icoana unui sfant este o fereastra spre o lume mai buna.

Pe parcursul unui an, avem clipe de bucurie. Sa nu uitam ca le datoram Maicii Domnului, care se roaga mereu pentru noi. Sa nu uitam nici ca inaintea noastra au trait stramosii, dintre care unii au trait atat de frumos, incat au devenit sfinti. 

Astazi, printre sfintii din calendar, il intalnim si pe Sfantul Cuvios Dionisie Exigul (cel Smerit), un stramos al neamului romanesc. Mai intai ne imprietenim cu dansul, privindu-l  in icoana, apoi, sfantul, din icoana ne invata o lectie desprinsa din propria viata.

Lectura placuta!Sursa Icoanei Maicii Domnului „Cernigov-Ghetsimani”
http://www.doxologia.ro/sarbatoare/41651/icoane

2 comentarii:

Pr.Victor spunea...

Începutul zidirii şi cel al propovăduirii mântuitoarelor zile să aducă şi la voi lumina unui nou început!

adriana spunea...

Amin!