marți, 19 noiembrie 2013

Intrebari si raspunsuri

Părintele arhimandrit Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, a susținut conferința cu titlul „Euharistia - Taina vieții”. 
Ce se întâmplă cu un creștin care fiind sub un canon dat de duhovnicul lui, moare? Cine face canonul: Biserica, familia, duhovnicul?
Iertați-mă, aceasta arată o mare neînțelegere a ce este canonul.Canonul, dacă vreți, e ceea ce e premergătorul pentru copil. Este o regulă, un îndreptar de viață pentru ca omul să înceapă să trăiască mai drept cu Hristos. Dar din momentul în care i-am spus omului: faci rugăciunea cutare, nu te mai duci în locul acela unde ai căzut în păcat, lucrurile acestea sunt ca el să înceapă să învețe să trăiască o viață mai curată și mai dreaptă. Dar odată ce omul a depășit o regulă, regula respectivă nici nu mai e nevoie să i-o mai dau. Copilul, după ce a învățat să meargă cu premergătorul, n-o să-l țin până la 18 ani în premergător. El trebuie să alerge, iubiți credincioși, nu să meargă cu premergătorul. Creștinul trebuie să alerge deasupra oricăror reguli, el nu trebuie să mai țină doar Canonul de pocăință, rugăciunile de dimineață și de seară, atâtea metanii. Acestea sunt o îndrumare pentru cel care vine la început. Cel care vine la început în Biserică trebuie să știe să se ferească de păcat, trebuie să știe cum să se roage, ca să ajungă să înțeleagă să se roage mai drept. Dar din momentul ce a cunoscut dulceața rugăciunii, el trebuie să zboare duhovnicește. De aceea, la început, omului îi este de trebuință să se spovedească foarte des și să ia prin preot mărturie că gândurile lui sunt adevărate, nu crede oricăror năluciri, oricăror vedenii, visuri, închipuiri de sfințenie, ci și le cântărește cu preotul, cu dohovnicul. Dar după ce omul a început să fie încercat, se poate spovedi un pic mai rar, pentru că deja el începe să lucreze mai atent, mai adevărat.

Un pictor își supraveghează la început ucenicul zi de zi, oră de oră, îndeaproape. Dacă am un copil, până la 4-5 ani sunt tot timpul cu ochii pe el. Dar când are 17 ani, pleacă singur de acasă. Nu mai stau tot timpul după el, să mă uit să văd ce face. Am încredere. La fel și în viața duhovnicească: suntem chemați să fim deasupra oricăror canoane și reguli. Ce spune Sfântul Apostol Pavel? Legea nu este îndeajuns ca să mântuiască pe om; Dumnezeu Însuși Se unește cu omul. Canonul este legea prin care încep să mă apropii de Hristos; mi-e de folos. Omul care este sub canon, făcându-și canonul cât ar putea să-l facă, o zi, o oră, și-a mărturisit dorința de a fi cu Hristos. De aici încolo – taina lui Dumnezeu și Viața veșnică.
 Alte intrebari si raspunsuri http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/parintele-arhim-nichifor-horia-euharistia-este-taina-care-ne-face

Niciun comentariu: