vineri, 31 ianuarie 2014

Când vei cădea, străduieşte-te să te ridici

Iubite frate! Îmi spui că adeseori cazi, în pofida strădaniilor tale de a trăi cu bună rânduială şi de a nu-L jigni pe Domnul cu păcatele de voie şi fără voie, şi că tu, simţind în tine un noian al răului, te deznădăjduieşti de mântuirea ta, de miluirea ta la Înfricoşătoarea Judecată dumnezeiască. Cred însă că, dacă vrăjmaşul aduce împotriva mântuirii tale o mulţime de sminteli, de ispite şi de căderi, în schimb Domnul, din partea Sa, ca un Părinte preamilostiv, a Cărui bunătate este nesfârşit mai mare decât răutatea diavolului, aduce împotriva bântuielilor diavoleşti şi a căderilor tale o mulţime de chezăşii - în împrejurările şi în lucrurile vieţii tale - că vei fi miluit la Judecată.(Sfântul Ioan de Kronstadt, Cunoașterea de Dumnezeu și cunoașterea de sine, Editura Sofia, București 2010, p. 114)

duminică, 26 ianuarie 2014

joi, 23 ianuarie 2014

Ajutor pentru familia lui Stefanel Ciocoi

Doamne, ajuta!  

Despre Stefanel Ciocoi si problemele cu care se confrumta familia lui ( familie cu trei copii minori ) am scris aici. http://ai-suflet-bun.blogspot.ro/search/label/STEFANEL
 
Revin astazi cu un nou apel catre cei ce il indragesc. 

De data aceasta, doua sunt problemele:
  • factura Romtelecom, ajunsa din cauza penalizarilor la valoare de 556,79 lei. Familia micutului doreste sa renunte la abonament dar contractul este pana in luna noiembrie. In caz de neplata, vor fi dati in judecata, urmand sa plateasca si cheltuieli suplimenate plus alte penalizari. Numarul de telefon este 0242.535.497, abonat Ciocoi George, cod facturare 41285430003907 (pentru cei care doresc sa achite un pic din factura direct la orice caserie Romtelecom sau online)
  • in fiecare an Stefanel trebuie sa urmeze o cura de tratament recuperator la sanatoriu; in aceasta perioada, o cura de 2 saptamani ii costa 200 lei.
Daca ii puteti ajuta, va rog sa luati legatura cu mamica.
 
Ciocoi Alexandra 
Comuna Independenta, Judetul Calarasi 
(0727.205.695)  
sau Banca Transilvania – Agenţia Brâncoveanu
RON: RO 30 BTRL 012 012 01 T 239 74XX 
Va multumim!

marți, 21 ianuarie 2014

Maica Domnului, azi

Copia Icoanei Maicii Domnului Îndrumatoarea de la Mănăstirea Xenofont, săvârşită în veacul al XVII-lea şi aflată la Biserica Mihai Vodă din Bucureşti

http://sfintisiicoane.wordpress.com/tag/21-ianuarie/


Icoana Maicii Domnului „Îndrumatoarea” (Hodighitria) de la Xenofont

http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/icoana-maicii-domnului-indrumatoarea-hodighitria-de-la-xenofont


Icoana Maicii Domnului Paramythía (Mângâietoarea)

http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/sfantul-munte-athos/icoana-maicii-domnului-paramythia-mangaietoarea

http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/icoana-maicii-domnului-injunghiata-esfagmeni-de-la-vatoped

luni, 20 ianuarie 2014

Slava Tie, Celui ce m-ai chemat la viata

Condacul 1 
Imparate al veacurilor, Cel ce nu suferi stricaciune, Tu tii in dreapta Ta toate cararile vietii omenesti cu puterea proniei Tale celei mantuitoare. Iti multumim pentru binefacerile Tale cele aratate si cele ascunse, pentru viata pamanteasca si pentru cerestile bucurii ale Imparatiei Tale. Arata-ne si de acum mila Ta, celor ce cantam: Slava Tie, Dumnezeule in veci!

Icosul 1
Venit-am pe lume prunc slab si neajutorat, dar Ingerul pazitor a intins aripi luminoase, ocrotind leaganul copilariei mele. Dragostea Ta straluceste de atunci peste toate cararile mele, in chip minunat calauzindu-ma catre lumina vesniciei. Cu slava s-a aratat, din prima zi si pana acum, darurile Proniei Tale cele imbelsugate. Iti multumesc si iti strig cu toti cei care te cunosc pe Tine:
Slava Tie, Celui ce m-ai chemat la viata,
Slava Tie, Celui ce mi-ai aratat frumusetea lumii,
Slava Tie, Celui ce ai deschis inaintea mea cerul si pamantul ca pe o carte a vesnicei intelepciuni,
Slava Tie, pentru vesnicia ce se arata in lumea cea vremelnica,
Slava Tie, pentru milele Tale cele aratate si cele ascunse,
Slava Tie, pentru fiecare suspinare in incercarile mele,
Slava Tie, pentru fiecare pas al vietii, pentru fiecare clipa de bucurie.


miercuri, 15 ianuarie 2014

Taina Euharistiei dăruieşte omului comuniune cu Hristos

Diac. George Aniculoaie in dialog cu pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad

Hristos este prezent în Biserică în chip adevărat, real, prin prefacerea pâinii şi a vinului în Însuşi Trupul şi Sângele Său, în timpul Sfintei Liturghii. Prin împărtăşirea euharistică, credincioşii se unesc în mod deplin cu Iisus Hristos. Despre acestea şi alte înţelesuri ale Sfintei Taine a Euharistiei ne-a vorbit pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.

Părinte profesor, vă rugăm să ne vorbiţi despre Cina cea de Taină ca moment al instituirii Tainei Sfintei Împărtăşanii şi ca anticipare tainică a jertfei lui Hristos de pe Golgota şi a Învierii Sale, actualizate continuu în Jertfa Euharistică.

Sfânta Euharistie a fost instituită de Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taină, ca lucrare sau Taină sfântă prin care El Însuşi să fie cu noi oamenii până la sfârşitul veacurilor. Înaintea Patimilor Sale, Hristos Domnul a pregătit cea din urmă Cină cu ucenicii Săi. Sfintele Evanghelii ne relatează că Iisus Hristos, „luând pâine şi binecuvântând, a frânt şi dând ucenicilor a zis: Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu. Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat zicând: Beţi dintru acesta toţi. Că acesta este Sângele Meu al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor“ (Matei 26, 26-28; Luca 22, 19-23; Marcu 14, 22-24; Ioan 6, 53). La Cina cea de Taină, Iisus Hristos Îşi retrăieşte, anticipat, cu ucenicii Săi, întregul drum al suferinţelor, pătimirilor, jertfei, morţii şi Învierii Sale, pentru ca aceştia să înveţe din ceea ce Domnul le-a dat ca pildă, pe de o parte, dar, în acelaşi timp, ei să ştie că, după moartea şi Învierea Sa, El va fi prezent cu ei în alt mod, tainic, sacramental, prin puterea Duhului Sfânt, extinzând, întărind şi constituind Biserica, ca Trup al Său. În felul acesta, accesul la Hristos şi la lucrarea Lui mântuitoare nu poate avea loc în mod direct altundeva decât în Biserică - Trupul Său.


miercuri, 8 ianuarie 2014

Împărtășania, medicamentul cel mai prețios

Creştinii încă n-au înţeles că Sfânta Împărtăşanie este una dintre tainele obligatorii ale Bisericii. Cei mai mulţi nu se împărtăşesc cum ar trebui. Bătrânul Filotei zicea referitor la acest subiect: „Din necredinţă şi lipsă de evlavie, unii nu se împărtăşesc deloc. Alţii, din ignoranţă, lipsă de credinţă şi neglijenţă, prin lipsa de dragoste adevărată şi curată faţă de Dumnezeu, se împărtăşesc o dată sau de două ori pe an. Şi atunci din obişnuinţă, fără frică de Dumnezeu, fără credinţă şi fără dragoste. Este o situaţie tristă şi vrednică de plâns când preotul, deschizând uşile împărăteşti, îi pofteşte pe credincioşi să se împărtăşească şi nimeni nu se apropie!”(Andrei Andreicuț Arhiepiscopul Alba Iuliei, Mai Putem Trăi Frumos? - pledoarie pentru o viaţă morală curată, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2004, p. 62)

2014 - Anul omagial euharistic

Împărtășania, medicamentul cel mai prețios: http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/impartasania-medicamentul-cel-mai-pretios

http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/impartasania-medicamentul-cel-mai-pretios :

Taina Euharistiei dăruieşte omului comuniune cu Hristos:  http://ziarullumina.ro/anul-omagial-euharistic/taina-euharistiei-daruieste-omului-comuniune-cu-hristos

http://ziarullumina.ro/anul-omagial-euharistic/taina-euharistiei-daruieste-omului-comuniune-cu-hristos

 

miercuri, 1 ianuarie 2014