vineri, 31 octombrie 2014

Primiti cu Mosii de toamna?

Coliva, bombonele, nuci, smochine si mere dulci, dovleac copt si dulceata de gutui, mosule, ai tu unde sa le pui?

Flori de toamna ruginie, ciorchini storsi proaspeti din vie, lungi poeme de iubire si cantec de multumire, mosule, vrei sa le iei?

Sezatoare cu bunici, rugaciune cu cei mici, tablouri pe sevalet, concert ascultat in soapta, gand pios pentru oricine a trecut a Vietii Poarta!

Asta-am invatat de mici de la ai nostri bunici; asta vor ei sa primeasca, sufletul sa-si incalzeasca; prea le-a fost lor frig in lume, prea cu teama au trait, prea mult oare ne-au iubit?!

De ce vrem sa-i zvarcolim, amintirea sa le frangem, de ce vrem, in loc sa-i plangem, egoisti doar sa traim?!

De ce chipul drag de fata, a bunicului nepoata, noi il mazgalim cu spor, sufletului dand fior si nu dulce de iubire ci de-a mortii amagire?!

De ce baba cotoroanta, sa-mi atinga-a usei, clanta, sa ma sperie mai tare, si cand plec inspre culcare visul sa-mi fie cosmar?!

De ce ne imbraci pe noi, mici copii, chiar in strigoi?! De ce imi mazgalesti dintii?! De ce din fata frumoasa, vrei sa ma transformi in moarta?!

Chiar asa! Nu stiu ce mi-o fi venit! Bine ca m-ai lamurit!


joi, 30 octombrie 2014

Mi-e dor de privirile lor

Am scris azi, de ziua Anei, la 4 ani de cand a plecat spre cer.. Dumnezeu sa ii odihneasca pe toti cei adormiti!

http://salataprieteniei.blogspot.ro/2014/10/mi-am-reamintit-spre-vesnica-lor.html


Dumnezeu sa ii odihneasca pe toti cei adormiti!

marți, 21 octombrie 2014

Vreau sa fiu sănătos!

Sunt multe mame și mulți tați bolnavi în întreagă lume. Și copii sănătoși sau bolnavi care așteaptă să se vindece părinții lor. Și peste noi toți, sănătoși sau bolnavi, este Dumnezeu. Dânsului să ne rugăm, eliberându-ne pentru câteva clipe inima de patimi. Și inima se eliberează de patimi prin Taina Sfintei Spovedanii. Și inima se reumple de iubire la Sfânta Liturghie și la orice Sfântă Slujbă la care rostim Rugăciunea Domnească, Tatăl nostru:


"Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău; Vie împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi; Şi ne iartă nouă greşalele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău. Că a Ta este Impărăţia şi puterea şi slava, a Tatălui si a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!"
 
Vreau să fiu sănătos! La minte, la suflet şi  la trup! Doamne, ajută!

http://daruldininimanoastra.blogspot.ro/2014/10/vreau-sa-fiu-sanatos.html

joi, 16 octombrie 2014

Viata bate moartea

Iubirea, viata, familia, copiii, prietenii, fericirea.
Iubirea, Taina Botezului, Taina Cununiei, Fericirea.
Lepadarea iubirii, pierderea fericirii, frica, Taina Spovedaniei, nadejde, credinta, dragoste, binecuvantare, Taina Cununiei, rugaciunile incepatoare, Tatal nostru, La multi ani cu sanatate, sa va dea Domnul tot ce doriti, pentru credinta si mantuire, la multi ani sa traiti! Pentru iubirea si daruirea parintilor!Pentru zambetul vostru! Pentru bucuria noastra! Sfantul Maslu, Sfanta Liturghie, fericire, prieteni, copii, familie, viata. Iubirea

Dragi miri, va multumim pentru ca ati suferit cat pentru o lume intreaga! Draga mireasa, lichidul din burtica ta, pe care chiar daca nu l-am vazut si intai m-a speriat, dupa seara de marti, m-a schimbat si m-a facut sa vad cat de proasta am fost si cat timp am pierdut incercand sa schimb lumea, dorind sa fie numai iubire in lume in loc sa incerc sa ma schimb eu. Sa-mi intorc mintea si inima spre Dumnezeu si sa il rog sa se faca Voia Lui. Si sa stii ca  Dumnezeu este peste toate lichidele din lume. Priveste la Dansul si roaga-L simplu, in inima ta. Este Tatal nostru si noi fetitele, fetele si femeile stim cat de mult ne iubesc tatii nostri. si te rog sa nu iti faci griji. Ai vazut ca atunci cand la mijloc este Iubirea, Mos Nicolae si Mos Craciun vin la copii si in luna octombrie.Pentru ca au aceasta putere sa intre in inimile oamenilor si sa le schimbe in inimi de sfinti. 

Toti pentru Unul. Unul pentru toti  Asa am citit marti pe un afis scris in limba engleza. Sfanta Ttreime pentru toti: unii lucram in familie, unii lucreaza in manastire, unii in lume, cautand Iubirea. Asa arata Iubirea. E in inimi care nu se vad. Are ochi, gura, maini, picioare, urechi. Samanta mica la inceput, creste, asa cum cresc toti copilasii in burticile mamicilor, asa cum au crescut si cei doi copilasi ai vostri. Iubirea voastra pentru ei, va crea o forta ataat de mare incat va scoate lichidul din burtica ta. Respira adanc si impiunge! Adu-ti aminte de durerile de la nastere si de bucuria de dupa nastere. Iubeste lichidul din burtica ta pentru ca datorita lui ai intrat in marea familie ortodoxa. Nu curge lapte si miere dar avem posibilitatae sa ne mantuim, ajutandu-ne unii pe altii asa cum invatam de la Sfintii Parinti. Ei stiu ca O mireasă pe patul de suferinţă are nevoie de ajutor (o alta famile le-a scris si le-a trimis  si 12 fotografii). Acum, cuminti, asteptam. Si ca sa treaca timpul cu folos, ne gandim la Tatal nostru si al Sfintilor Parinti, cat mai des, pentru ca avem nadejde, credinta si dragoste. Se vede in toate fotografiile.


miercuri, 15 octombrie 2014

Imi arde sufletul de sete dupa Adevar

Poate vi se intampla si voua. In ultimul timp, fie ca intru in librarie, fie ca rasfoiesc internetul, fie ca butonez telecomanda, dau foarte des peste cuvintele unui om drag: Parintele Arsenie Boca: Ba mai mult. Intalnesc pe strada oameni care imi amintesc de Parintele Arsenie Boca..Si sunt atat de bucuroasa, incat intru in vorba cu ei, pentru ca mi-e dor de Parintele Arsenie Boca.

Nu imi amintesc sa il fi intalnit vreodata in carne si oase cum se spune, asa cum il vedem ca arata in fotografii. Dar cred ca Dansul, care avea puterea sa treaca dincolo de ziduri, asa cum am citit intr-o carte, cred ca avea si puterea sa isi schimbe  infatisarea si poate ca l-am intalnit sub chipul si asemanarea unei alte persoane. .. Poate vi s-a  intamplat si voua.

Eu sunt o proasta. Si nu o spun doar asa, ca sa va fac sa radeti. Am crezut multa vreme ca sunt desteapta. Uite ca nu sunt! 

Si vreau sa fac bine tuturor si mai mult incurc lucrurile, de ajung sa le fac rau celor dragi.

Si vreau sa le spun tuturor ca daca astazi traiesc, traiesc pentru ca Dumnezeu m-a trimis sa ma spovedesc atunci cand mi-a fost foarte rau. Si in loc sa le spun doar fraza asta, ma lansez in discutii lungi si enervante. Ma opresc aici si Il rog pe Parintele sa vorbeasca pentru ca Dansul a fost, este si va fi plin de Duh Sfant, asemenea cu Hristos. La fel cum erau si Sfintii Proroci Ilie si Ioan Botezatorul.


” (…) Totuşi, nouă preoţilor, Iisus nu ne-a dat şi darul tămăduirii minunate, cum îl avea El şi cum îl dă la ... puţini dintre Sfinţi, din vreme în vreme, dar ne-a dat Darul mai mare: “Darul Iertării păcatelor”. Nu L-a Dat Ingerilor, dar L-a Dat oamenilor.
“Darul Iertării păcatelor” e mai mare decât “Darul Minunilor”, întrucât priveşte sufletul; pe când Minunile privesc de obicei trupul.
O iertare a sufletului, o curăţire a lui, uneori e o adevărată înviere din morţi, şi-i mai de preţ aceasta decât tămăduirea unui picior.
Fără “Darul minunilor” între oameni ne putem mântui, dar fară darul preoţilor, al iertării păcatelor, nimeni nu se mântuieşte. Ce n-a dezlegat preotul pe pământ, aşa rămâne: nedezlegat nici în Cer. Şi preotul nu te poate dezlega dacă nu vii să-ţi mărturiseşti păcatele. De asemenea preotul nu te poate dezlega – ca oarecum cu sila – dacă nu-ţi dai însuţi toată silinţa de-a te dezlega tu de năravurile tale rele.
“Iertarea păcatelor” însemnează şi încetarea lor.
“Iertarea păcatelor” nu înseamnă că le spovedeşti mereu şi le iei de la capăt – că iarăşi le vei spovedi. Creştinismul mai e şi chestiune de refacere a voinţei. Ne trebuie bunăvoinţa voastră – ca s-o facem voinţă; tărie de caracter şi simţire de obraz.
Oamenii umblă după făcători de minuni – fie ei şi vrăjitori. Dar vă spun că Minunea cea mai mare e înnoirea vieţii tale pe temelia ei Iisus Hristos;
E încreştinarea voinţei tale: asta-i Minunea cea mai mare, care ne stă cu adevărat la îndemână şi ni s-a dat nouă poruncă: „înviaţi pe cei morţi !” După învierea ta tânjeşte Iisus. Ce însemnează aceasta n-ar putea să ţi-o spună mai bine decât înşişi cei ce au înviat din moarte sigură, ca dintr-un vis urât.
Deci de unde începe slăbănogirea? – De la socoteala trufaşă a minţii.
I se pare ei că e mai bine să nu se conducă după poruncile lui Dumnezeu, ci după capul ei, mai bine zis după păcat. Iar păcatul dă cu omul drept în plata păcatului, cum ai da cu oiştea-n gard.
Tot minte slabă dovedesc şi aceia ce nu vor să vie la ştergerea păcatelor; aceia n-au ce aştepta tămăduirea bolilor.
Ajută doctorii, dar minţii îi ajută Dumnezeu.
Dacă oamenii şi-ar potrivi purtările după Poruncile lui Dumnezeu, care sunt poruncile firii, şi n-ar face din Legi fărădelegi, ar ocoli, ar preveni toate pacostele necazurilor; dar aşa, drept în ele-şi sparg capul; – şi apoi umblă plângând…

Lasă-te frate Condus de un Sfat Dumnezeiesc, că de nu, capul care n-ascultă, odată se sparge şi n-are cine-l lega.
Oare de ce vin oamenii aşa de în silă la spovedit? – Fiindcă ştiu că li se cere lepădarea de păcate; ori lor le plac mai mult păcatele decât înfrânarea de la ele.
E o poveste ştiută pretutindeni, totuşi v-o spun şi de-aci.
Ştiţi că sunt şerpi care sug lapte. Şi sunt vaci, care, odată supte de şarpe, aleargă nebune după şarpe să le sugă iarăşi.
Se întâmplă că vaca se apropie de înţărcat, dar de nărav nu înţărca, ci se duce mereu la şarpe. Şarpele îi suge sânge şi în sfârşit o muşcă. Iată prostie de vacă osândită la moarte.
Dar şi prostia omului tot la moarte-i osândită.

Toată tinereţea ta o dai dracului, şi vezi pe urmă că ai ales rău. Dar întrebare dacă-ţi mai rămân zile să le dai lui Dumnezeu şi întrebare dacă-ţi mai primeşte o grămadă de hârburi, în loc de un vas frumos, cum puteai să fii.
Aspre vorbe. Ăsta e răspunsul la întrebarea de ce nu vin oamenii la spovedanie în primăvara şi vara vieţii lor: îşi dau vlaga s-o sugă şarpele!
„In toată lumea nu găseşti un lucru mai uşor de făcut decât păcatul.
Şi iarăşi: nimic nu pricepe omul mai greu, ca: ce-i acela, păcatul? De aceea păcătuim cu uşurinţă, dar ne pocăim cu anevoie” (Ilie Miniat, „Didahii” p. 113).
Altă pricină care te împiedică de la spovedanie e că judeci preoţii;
Eşti nemulţumit de preot; iar de care-ai fi mulţumit ţi-e frică.
La unul nu te lasă păcatele lui, la altul nu te lasă păcatele tale.
Orice Duhovnic – indiferent de bogăţia, sărăcia, cultura mai puţină, sau chiar şi sărăcia morală – este reprezentantul lui Dumnezeu, trimisul lui Dumnezeu, şi credincioşii n-au nici un motiv de-a-l ocoli.
Darul acesta e în atârnare de Dumnezeu, nu în atârnare de omul care-l poartă.
Prin glasul slugii Sale Dumnezeu te iartă ! LUI te mărturiseşti în faţa Altarului.
Nu de la tine se cer calităţile preotului; de la tine se cere căinţa din inimă şi voinţa de-a te îndrepta.

Sunteţi nemulţumiţi de preoţi?
Dar oare ce-aţi făcut pentru preoţi, ca să fiţi mai mulţumiţi Cerut-aţi de la Dumnezeu un copil măcar, pe care să-l închinaţi slujirii lui Dumnezeu?
Credeţi că vina o poartă numai ei? – Ei sunt fiii voştri; cum i-aţi născut aşa-i aveţi, ca oameni! Ce le băgaţi de vină?
Vă trebuie preoţi mai buni? – Naşteţi-i!
Iată vă spun că tot poporul e răspunzător că nu are slujitori mai străvezii spre Dumnezeu, mai ai împărăţiei lui Dumnezeu. Poporul îşi are, în toate privinţele, povăţuitorii care-i merită.
Repet: vă trebuie preoţi mai buni? – Naşteţi-i!
Nu mai staţi cu gânduri ucigaşe împotriva copiilor, că nu ştii în calea cărui mare “Dar” de la Dumnezeu te-ai găsit împotrivă – şi ai să dai seama – de aceea , mai bine gândiţi-vă şi rugaţi-vă Lui Dumnezeu, ca , copiii voştri să-I fie slujitori între oameni!
Iată ce spune Scriptura în privinţa aceasta: Se întreabă proorocul:
„Oare nu i-a făcut El ca să fie o singură făptură, trup şi suflet? Şi această făptură (unitatea căsătoriei) la ce năzuieşte ea? – Odrasle pentru Dumnezeu” (Maleahi 2,15).
Aceasta e Pretenţia Lui Dumnezeu de la căsătorie; – şi după atare roade tânjiţi şi voi băgând de vină celor pe care le-aţi adus.
Tămăduirea slăbănogiei neamului de-aci începe! Asta i-ar fi iertarea!


(Din: Parintele Arsenie Boca, Cuvinte Vii)

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Curcubeu, gutui si crizanteme


http://salataprieteniei.blogspot.ro/2014/09/radiografii-pe-sapte-ani.html
Sarut mana! 

Tuturor celor care va osteniti sa cresteti copii! Ai vostri sau ai altora.

Va daruiesc un buchet de flori de gradina tomnatica, trei gutui si un curcubeu de culori dintr-o radiografie alb negru.
Nu aruncati frunzele de gutui. Preparati un ceai parfumat si cu flori de tei. Taiati felii subtiri de gutuie dulce amaruie si odihniti-va un pic. Dar mai ales, bucurati-va impreuna cu copiii vostri. Pregatiti o salata si invitati-va rudele si prietenii la masa.

Si rugati-va  sa iubiti pe oricine. Iubirea face bine la inima. Si la cap. Si la picioare. Si sfinteste locurile pe unde trece.

Daca as putea sa dau timpul inapoi, singurul curs pe care l-as frecventa ar fi un curs de iubire desavarsita. Si mi-as pune un fermoar la gura ca sa nu o pierd si ceva cald la inima.

Va multumesc pentru acesti sase ani in care am crescut impreuna. Aproape cat am locuit in curtea bunicilor. Apoi intr-o iarna ne-am mutat la bloc si in toamna a inceput scoala. Si pe nesimtite, am crescut.

Astazi m-am hotarat sa iubesc. Nu incepand de maine. De astazi. Din aceasta secunda. Am vazut ca exista oameni care iubesc desavarsit. Daca ei pot, inseamna ca nu e greu. Si daca e greu, merg la scoala sa invat. Pentru ca fara Iubire simt ca mor. Si daca mor, parintii mei, bunicii mei, toti cei care au trait inaintea mea, nu se vor odihni linistiti.

Luati florile, gutuile, ceaiul si curcubeul si veniti cu ele la Salata Prieteniei.

Dardindar ramane aici, un loc mereu drag sufletului meu, la fel cum a ramas si curtea bunicilor. Daca v-am suparat vreodata cu ceva, va rog sa ma iertati. Daca v-a bucurat ceva gasit pe blog, nu este meritul meu. Toate cele bune si frumoase vin catre noi de la
Vistierul Bunatatilor, pentru rugaciuniule parintilor nostri vii si adormiti, trupesti si duhovnicesti..

Dar mai ales pentru rugaciunile si dragostea Maicutei Domnului, care ne acopera.


Spre bucuria Maicutei, nadajduiesc sa lucrez cu spor la Salata. Impreuna cu familia si cu prietenii, spre pomenirea inaintasilor nostri si cred ca intr-o zi de toamna bogata, iesind din casa vom intra direct in rai, pentru ca raiul este acolo unde oamenii doar iubesc. Si acolo unde oamenii iubesc este mereu  pace, bucurie, blandete, curatie, infranare, facere de bine, credinta, nadejde, bunatate. 

Adica este fericire. Ceea ce va doresc tuturor, la fel cum imi doresc si mie!

La revedere!  

La o Salata!

http://salataprieteniei.blogspot.ro/2014/09/radiografii-pe-sapte-ani.html