duminică, 5 aprilie 2015

De ce avem nevoie de Hristos in noi

De Florii. Ghenele de gunoi, pline ochi. Dovada ca lumea face curatenie prin case. Aruncand gunoiul, galeata de gunoi se goleste si cuminte, asteapta sa fie reumpluta cu gunoi.

Si langa ghena de gunoi, un trecator. Si in apropierea galetii de gunoi, alti oameni. Umplere, miscare, golire, miscare, reumplere. Actiuni ale oamenilor din preajma galetii de gunoi. Miscare, privire, miscare, actiuni ale trecatorului.

Si multe scenarii, plecand de la o casa, niste oameni cu gunoiul lor de zi cu zi si un trecator cu plimbarile lui.

Si o intrebare, fiind ziua Intrarii Domnului in Ierusalim: De ce avem nevoie de Hristos in noi?!

Si multe variante de raspuns, in functie de care parte a galetii ne aflam:

1 Daca Hristos ar locui in noi, El ar duce mereu gunoiul corect. Ar arunca  gunoiul, nu pe jos, ci in pubela de gunoi. Daca nu ar fi loc in pubela, ar topi ceva gunoi si imediat s-ar face loc.

2.Daca Hristos ar locui in noi, macar in unul din casa, in galeata de gunoi nu ar fi resturi inutile. Hristos are un simt practic foarte dezvoltat si in plus, nici nu ar fi nevoie de galeata, pentru ca Hristos, poate face gunoiul sa dispara; nu sub covor, nu sub pres, nu dupa usa; pur si simplu, ca si cum nu ar fi existat niciodata notiunea de gunoi.

3. Daca Hristos ar locui in noi, cand am trece pe langa o ghena inconjurata de gunoi, Hristos din noi, s-ar apleca, ar face curat si fara sa astepte plata, s-ar ridica si voios ar merge mai departe.

De Florii, macar de Florii, cand sarbatorim Intrarea Domnului in Ierusalim, ar trebui sa Il invitam pe Hristos sa intre si in casele noastre, nu calare pe asina, ca cine a mai vazut asine pe la sat si oras, ci purtat in inimile noastre,  intrat, daca are loc, imediat dupa ce luam Cina cu El.

De Florii. Cu gunoiul in galeata, cu galeata plina ochi, cu pubela si mai plina, cu gunoi pe langa ea, am ratat s-ajung la timp la Cina. Pentru ca in loc sa-mi vad de gunoiul meu, sa il micsorez cat mai mult, doar, doar s-o gasi in pubela un loc si pentru el, m-am holbat ca o fraiera la gunoiul altora; m-am oprit sa comentez gunoiul vecinilor cu gunoiul strainilor, m-am indignat ca cel al vecinilor e mai mare decat al strainilor, m-am suparat ca al meu e mai sarac decat al lor, m-am infuriat, cand din pubela, un pet naravas, a alaunecat si mi-a stropit pantofii, tocmai de Florii!

Daca Hristos era cu mine, m-ar fi tras repede de langa gunoi, m-ar fi pornit repede catre biserica, m-ar fi domolit cand ma enervam, m-ar fi oprit sa nu imi judec vecinii si strainii si dupa ce am fi plecat, din nou, impreuna de la Cina, mi-ar fi aratat cum ar intra in oras, in aceste vremuri moderne. Asta dupa ce impreuna, am fi citit rugaciunile de multumire de dupa Cina.

Daca nu m-as fi zgait astazi, atat de mult la gunoi, daca as fi ajuns la timp la Cina, postam direct rugaciunile de multumire, de unde puteti vedea mult mai bine, de ce avem nevoie de Hristos in noi. Daca nu se vede bine, inseamna ca este nevoie sa cititi mai intai rugaciunile dinainte de Taina Spovedaniei, apoi pe cele dinainte de Sfanta Impartasanie. Acolo am aflat ca Hristos a venit in lume si pentru mine, si ca gunoiul meu e mai gunoi decat gunoiul tau.

Daca Hristos este in voi, fara nici o problema, veti putea citi randurile de mai jos. Sunt trei randuri.Le-ati citit? Felicitari! Inseamna ca Hristos este cu voi! Va rog, spuneti-mi si mie ce scrie, si Dansului sa Ii spuneti ca imi pare rau ca am intarziat  Si promit ca postarea viitoare va fi fara gunoi. Si daca iese gunoiul din postare, ce pun in locul gunoiului?! Tot gunoi?! Cel mai bine, notez tot ce imi aduce mult gunoi in galeata, citesc rugaciunile dinainte de Taina Spovedaniei, dau o fuga pana la biserica si vars acolo tot gunoiul din mine, cer binecuvntare, intreb cand mai vine Hristsos la Cina, ma abtin de la mancare, de la nervi, de la gunoi, citesc rugaciunile dinainte de Sfanta Impartasanie, merg linistita la Sfanta Liturghie, stau linistita si atenta la Ea, si cand vine vremea de Cina, fericita ca voi scrie, ajutata de Hristos o postare fara gunoi, ma voi apropia cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste de Hristos. Pentru ca m-am cam saturat de gunoi. De gunoiul din mine, acela care ma face sa vad mai bine gunoiul altora.

22.43. Au trecut Floriile. Suntem in Saptamana Mare. Vreme de curatenie generala. Motiv pentru ghene ultrapline cu gunoi. Motiv de nervi, judecarea vecinilor si a strainilor. Daca ies sa duc gunoiul. Dar daca mananc mai putin, galeata de gunoi se umple mai rar, drumurile la gunoi sunt si ele mai rare, am timp mai mult sa ma ocup de gunoiul din mine. Si ajung si la timp, data viitoare la Cina. Darurile sunt deja sfintite. De Maine pana Joi vor fi servite la Cina. Vineri nu. Sambata, se vor sfinti din nou. 

Si Duminica e Ziua Invierii. Nadajduiesc, sa fie plina doar de Lumina. Si prima postare din Saptamana Luminata, sa fie simpla, curata, aducatoare doar de bucurie. Doar cu Hristos in ea!

Pentru ca atunci cand Hristos intra, chiar si pe net, nimic nu se compara cu ce aduce Hristos. Asa am citit dar mai ales am vazut si auzit de la cei care ajung la timp la Cina. Mai ales de la cei care citesc des rugaciunile de dupa Sfanta Impartasanie.Niciun comentariu: