luni, 25 mai 2015

Fericirea exista

Hristos S-a Inaltat!

Aseara am adormit devreme. Pe la ora 20. Acum ne-a trezit un gand. Dumnezeu exista. L-am rasucit pe toate partile. Pe gand.

Dumnezeu exista. Este. Cu certitudine. Viu. Umple cu Iubire si Adevar toata Viata.

Are Dragoste de Tata, Harnicie de Fiu si unde vrea, sufla Duh Sfant. 

Dumnezeu este indelung rabdator, binevoitor, nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Nu se poarta cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. Stim de la Sfantul Apostol Pavel. Le-a scris corintenilor. Am auzit in Biserica.

Cum se poarta un tata batran, asemanator cu Dumnezeu, multi dintre noi stim. Cum se poarta un fiu harnic, asemanator cu Hristos, multi dintre noi am vazut. In jurul acestor tati si fii, mereu este bucurie, pace, indelunga rabdare, curatie, facere de bine, bunatate, blandete, nadejde, credinta, dragoste. Intotdeauna aproape de acesti tati si fii, sunt copii si femei. De la ei, tati si fii asemanatori cu Tatal si cu Fiul, catre orice privitor, in valuri, pornesc unde de Duh Sfant. Sunt receptori si transmitatori de Duh Sfant. De unde vine Duhul Sfant?! Purcede de la Tatal. Stim din Simbolul Credintei.

Gandul, cuvantul, fapta fiecaruia dintre noi ar trebui sa fie dupa Crez, in conformitate cu Simbolul Credintei noastre.

In felul acesta, Duhul Sfant ar fi mereu prezent in noi si in jurul nostru. Am trai fericiti.

Fericirea exista. Este Mare Binecuvantare. Este definita in Sfanta Scriptura de Insusi Fiul. Pentru a fi atinsa, trebuiesc indeplinite noua conditii: sa fii sarac cu duhul, sa plangi, sa fii bland, sa flamanzesti si sa insetezi de dreptate, sa fii milostiv, sa fii curat cu inima, sa fii facator de pace, sa fii prigonit pentru dreptate, sa rabzi cu credinta si nadejde orice prigoana, ocara, batjocura.

La fel ca la scoala cu aritmetica si multe alte materii, la Scoala Vietii, acceptand conditiile generatoare de Bucurie si Veselie, Fericirea este un Mare Premiu de Buna Purtare, incununat la vreme hotarata de Dumnezeu, cu vederea Acestuia.

Unii oameni, cu inima curata, Il vad pe Dumnezeu inca din viata aceasta, terestra. Poate si batranul calugar din fotografie L-a vazut.

Roadele Duhului Sfant, le-am gustat insa cu totii, cel putin in copilarie, ca pe niste cirese dulci. Sa multumim familiei si prietenilor pentru bucurie, pace, indelunga rabdare, curatie, facere de bine, bunatate, blandete, nadejde, credinta, dragoste. Mai ales pentru dragoste.

Sa-I multumim Lui Dumnezeu, in Sfanta Liturghie, pentru Duhul Sfant, pentru familie, pentru prieteni.

Sa facem orice lucrarea a noastra, dupa modelul Sfintei Liturghii.

In felul acesta, nu vom trudi din greu. Totul va fi o bucurie. Una este sa inoti impotriva curentului pe mare si alta este sa fii purtat de curent spre mal. Si daca la mal, avem binecuvantarea sa intalnim un tata si un fiu asemanatori cu Dumnezeu, putem rasufla usurati.

Si ieri, in curtea bisericii, m-am simtit la mal. Un tata, un fiu, o nepoata in brate la tata, o mama urcand treptele catre fiul cel mare. Tablou de familie fericita. Si alaltaieri, in parc, m-am simtit la mal. Tati, mame, copii fericiti. Si acasa este de multe ori mal.

Fericirea exista. Trebuie doar sa ne dorim sa facem parte din ea. Saracia cu duhul nu este rusinoasa decat atunci cand nu ne dorim sa o depasim.  Atunci cand o resimtim si plangem dupa bogatia duhovniceasca, incepem un urcus, cu caderi si ridicari, spre Dumnezeu.

Suntem in saptamana care ne conduce spre ziua de Duminica. O Duminica printre Duminici. A Pogorarii Duhului Sfant. Dupa Sfanta Liturghie, la Vecernie, ne vom pleca genunchii, rugandu-L pe Dumnezeu sa ne trimita Duhul Sfant. Luni, Sfanta Treime si Ziua Internationala a Copilului.

Si inainte de aceste zile, ziua de Sambata, cu Mosii de Vara. Cu pomenirea mosilor si stramosilor nostri adormiti. Cu fructe de vara, cu orez cu lapte, cu vin, cu coliva si cu ce are fiecare bun prin casa. Ca sa se bucure si dansii de Rusalii.

A inceput sa ploua. E aproape ora 3 si peste putin timp se lumineaza de dimineata.

Este Luni, 25 Mai 2015, ziua cand praznuim a treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Tot calendarul ne dezvaluie si prezenta unui alt sfant. Sfantul Mucenic Celestin.
Pe site-ul Doxologia il descoperim si pe Sfântul Ierarh Inochentie al Odessei.

Ploua. Dupa ploaie, cerul va fi senin. Nadajduim.

Botezul lacrimilor, aduce inocenta copilariei si privirea inocenta poate redescoperi in suflet si in minte intreg Cerul.

"Cerul este tronul Meu şi pământul aşternut picioarelor Mele. Ce casă Îmi veţi zidi Mie? - zice Domnul - sau care este locul odihnei Mele?" Stim din Faptele Apostolilor.

Pentru a ajunge la Cer, trebuie sa privim cu atentie pe unde calcam. Cu atentie si cu frica, nu cumva sa profanam asternutul picioarelor Lui Dumnezeu, nu cumva sa stam impotriva Duhului Sfant.

Cu totii ne dorim bucurie, pace, indelunga rabdare, curatie, facere de bine, bunatate, blandete, nadejde, credinta, dragoste. Sunt roada Duhului Sfant.

Stim de la Sfantul Apostol Pavel. Le-a scris Galatenilor. La Capitolul 5.

14. Căci toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
15. Iar dacă vă muşcaţi unul pe altul şi vă mâncaţi, vedeţi să nu vă nimiciţi voi între voi.
16. Zic dar: În Duhul să umblaţi şi să nu împliniţi pofta trupului.
17. Căci trupul pofteşte împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului; căci acestea se împotrivesc unul altuia, ca să nu faceţi cele ce aţi voi.
18. Iar de vă purtaţi în Duhul nu sunteţi sub Lege.
19. Iar faptele trupului sunt cunoscute, şi ele sunt: adulter, desfrânare, necurăţie, destrăbălare,
20. Închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri,
21. Pizmuiri, ucideri, beţii, chefuri şi cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am şi spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.
22. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa,
23. Blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege.
24. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus şi-au răstignit trupul împreună cu patimile şi cu poftele.
25. Dacă trăim în Duhul, în Duhul să şi umblăm.
26. Să nu fim iubitori de mărire deşartă, supărându-ne unii pe alţii şi pizmuindu-ne unii pe alţii. 

Hristos S-a Inaltat!

Niciun comentariu: