vineri, 18 septembrie 2015

Trei cuvinte

joi, 17 septembrie 2015

192 de ani de la trecerea in vesnicie a lui Gheorghe Lazar

GHEORGHE LAZĂR
Avrig, 5 iunie 1779 – Avrig, 17 septembrie 1823
                
Multe instituții din țară îi poartă numele, celebrând activitatea sa de îndrumător al culturii române: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj, grupuri școlare din Baia Mare și Pecica; în Piața Universității din București se înalță din 1886 statuia acestui iluminist, fondatorul învățământului în limba națională.

miercuri, 16 septembrie 2015

marți, 15 septembrie 2015

Cuvinte adevarate

Foto: Silviu Cluci
Binecuvantare

Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh, să fie cu voi cu toţi.(Binecuvantare pe care o primim cand participam la Sfanta Liturghi a Sfantului ierarh Ioan Gura de Aur)

Definitia Sfintei Liturghii

Definitia cea mai cuprinzatoare a Sfintei Liturghii este ca ea este continuarea principala a lucrarii lui Hristos in orice timp. Ea ni-L face prezent si ni-L comunica real pe Hristos, in starea permanenta de jertfa si de inviere, ca sa ne insusim si noi puterea de jertfa opusa egoismului si placerilor trecatoare,  si  sa intarim in  sufletul  nostru  puterea  viitoarei invieri pentru vesnica fericire a unirii iubitoare cu Hristos si cu semenii. (Parintele Dumitru Staniloae - Despre Sfanta Liturghie)

Originea Sfintei Liturghii

Termenul "Liturghie"este de origine greaca. La inceput, cuvantul "Liturghie" desemna orice actiune sau lucrare in interes public sau comun. In Antichitatea greaca, termenul.Liturghie. avea o intrebuintare nereligioasa.

In crestinism, cuvantul .Liturghie. va desemna pe de o parte oficiul sacramental, iar pe de alta parte, lucrarea, exercitarea sau indeplinirea actelor de cult savarsite de slujitorii cultului crestin, incepand cu Sfintii Apostoli.

Locul savarsirii Sfintei Liturghii este biserica. Ea mai poate fi savarsita cu binecuvantarea episcopului si afara sau in vreo casa. Lucrul principal este ca la savarsirea Sfintei Liturghii sa existe Sfantul Antimis. Fara el nu poate fi savarsita.

In Biserica Ortodoxa sunt folosite astazi trei liturghii: a Sfantului Ioan Gura de Aur, a Sfantului Vasile cel Mare si cea a Sfantului Grigorie Dialogul.(Sfanta Liturghie)